CHP üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) mühürlemesine rağmen İsmailağa cemaatinin yurt inşaatının devam ettiği Acıbadem Tibaş parkının önünde toplandı. Üsküdar CHP ilçe başkanı Suat Özçağdaş, "Bu mühürlenmiş inşaat alanının içerisinde çalışan insanlar var. Bu kanunen suç. Bu suçun ortadan kaldırılması lazım" dedi. Eski CHP'li vekil Eren Erdem ise, "Tarikatlara peşkeş çekilen bir alandan bahsediyoruz. Aynı zamanda bugün gelmiş olduğumuz noktada tarikatların, cemaatlerin bu tür faaliyetler üzerinden nasıl kollandığına bir kez daha tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı.
İBB tarafından mühürlenmesine rağmen İsmailağa cemaatinin yurt inşaatı çalışmalarının devam ettiği Acıbadem Tibaş parkında CHP'li isimlerin de katılımıyla dün akşam eylem yapıldı. Gazeteci Murat Ağırel de oturma eylemi yaparak tepkisini gösterdi.
Acıbadem Tibaş parkının önünde açıklama yapan eski CHP'li milletvekili Eren Erdem, "Bu dayanışmaya katkı sunmak için geldim. Burada hukuka, yasalara karşı bir faaliyet yapılıyor. Tarikatlara peşkeş çekilen bir alandan bahsediyoruz. Aynı zamanda bugün gelmiş olduğumuz noktada tarikatların, cemaatlerin bu tür faaliyetler üzerinden nasıl kollandığına bir kez daha tanık oluyoruz. Mesele tarikatlar olduğunda hukukun ve mahkemenin vermiş olduğu kararların hiçbir şekilde kaale alınmadığını görüyoruz. Biz hiçbir inanç ve düşünce grubunun fikirlerinin yaşamasına asla ve asla karşı değiliz. Ancak Bu şekilde yasaların hiçe sayılarak yeşil alanların peşkeş çekimesine karşıyız. Bununla ilgili her platformda hukuki mücadelemizi vereceğiz" dedi.
"BU SUÇUN ORTADAN KALDIRILMASI LAZIM"
Üsküdar CHP ilçe başkanı Suat Özçağdaş da parkın önünde bir konuşma yaptı.
Özçağdaş, şu ifadeleri kullandı:
“Üsküdar olarak çok sayıda İstanbul’un diğer ilçeleri gibi sorunumuz var. Enerjimizi bunları çözmek için harcamamız lazım. Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da ciddi bir deprem faciasıyla karşı karşıya kaldık. Kamusal alanlarımızın afete hazırlık için kullanılması lazım, deprem toplanma alanı olarak kullanılması lazım, yeşil alan olarak kullanılması lazım. Fakat burada asıl trajik olan şey bizim böyle bir kamusal alanı kamu görevlilerine yöneticilerine karşı savunmak durumunda kalmamız. Burada kamuyu kamuya karşı savunmak durumundayız. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ne kendi yaptıkları plana uygun, ne halka taahhüt etmiş oldukları plana uygun. Ne inşaat için verdikleri söze uygun…Parkın içerisinde küçük bir alan olarak tarif edilmişti, şimdi büyük bir binanın yanında küçük bir park olarak kalmış durumda. İBB tarafından mühürlenmiş inşaat alanından bahsediyoruz. Bu mühürlenmiş inşaat alanının içerisinde çalışan insanlar var. Bu kanunen suç. Bu suçun ortadan kaldırılması lazım. Burası TİBAŞ tarafından bir idari alan, hizmet alanı ve yeşil alan olarak bağışlanmış. Siz bunu alıyorsunuz, tam tersi bir planlamayla bambaşka bir faaliyete veriyorsunuz. Burada itiraz ediyoruz, haklıyız. İstanbul’un artık bu tür kamusal alanların istilasına, gasp edilmesine, peşkeş çekilmesine 1 metrekare bile yeri kalmamıştır. Bizim çocuklarımız için yapmamız gereken çok önemli ödevler var."
"EMNİYET GÜÇLERİ ALANA İNŞAATÇILARI SOKMUYOR"
Daha sonra sosyal medyadan da açıklama yapan Erdem, "Üsküdar ilçe başkanımız Suat Özçağdaş, şu an orada. İBB’nin mührüne ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen yeşil alanda yurt yapımı sürüyordu. İnşaat durdu. Emniyet güçleri, alana inşaatçıları sokmuyor. Şimdilik herşey yolunda. İlçe başkanımız süreci takip ediyor" dedi.
İBB, Üsküdar Acıbadem'de bulunan, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'na tahsisli alandaki inşaatı, İmar Planı'na aykırı olduğu için mühürledi. İBB yetkilileri, mührün bozularak inşaata yeniden başlanması üzerine, kaçak yapıya ilişkin tüm yasal hakların kullanılacağını bildirdi.
İBB'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) deprem tehdidi altındaki kentte, kaçak yapılaşmaya göz açtırmamak için denetimlerini yürüttüğü bildirildi. Son olarak, Üsküdar Acıbadem'de mülkiyeti ilçe belediyesine ait olan ve 49 yıllığına Aziz Mahmud Hüdayi Vakfına tahsis edilen parseldeki inşaatta planlara aykırılıklar tespit edildi.
Konuya ilişkin inceleme tutanaklarını ilçe belediyesi ile paylaşan İBB, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca tüm bilgi ve belgelerin İBB Başkanlığı'na gönderilmesini talep etti.
İLÇE BELEDİYESİ 3 KAT DEDİ, YAPI 4 KAT ÇIKTI
İlçe belediyesinin 30 Eylül 2019 tarihli yazısında, inşaata 3 bodrum kat + zemin kat + 3 normal kat + çatı katı olarak yapı ruhsatının verildiği, inşaatın onaylı projesi doğrultusunda devam ettiği ifade edildi.
Ancak İBB İmar Müdürlüğü ekiplerinin yerinde incelemesinde yapının, 3 bodrum kat +zemin kat + 4 normal kat + çatı seviyesinde betonarme karkasın tamamlandığı, ince işlerin de devam ettiği tespit edildi.
KAÇAK YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK
İBB, inşaatın 4. normal katının, 1/1000 ölçekli Üsküdar ilçesi Acıbadem Mahallesi 1093 Ada, 28 Parsel ve Doğusundaki Tescil Dışı Alana ait Uygulama İmar Planına ve 23.06.2007 tarihli İstanbul İmar Yönetmeliğine aykırı olduğundan yapı ruhsatının iptal edilmesi; inşai faaliyetin durdurulması ve ruhsata bağlanması mümkün olmayan son katın yıkımına ilişkin encümen kararı alınması yönündeki yazısını ilçe belediyesine iletti. İBB ekipleri, ilçe belediyesinden yanıt alınamaması üzerine, gerekli yasal süre tanındıktan sonra, 10 Ocak 2020 tarihinde yapıyı mühürledi.
Ancak, mührün sökülerek inşaata yeniden devam edildiğinin tespiti üzerine, 31 Ocak 2020 tarihinde İBB tarafından tutanak düzenlendi. İBB Başkanlığı, kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini, bu konuda tüm yasal hakların kullanılacağını bildirdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |