Tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun da aralarında bulunduğu tutuklu gazetecilerle ilgili soruşturma tamamlandı.
Savcılık bugün iddianameyi tamamlayarak mahkemeye gönderdi.
Avukatların dahi henüz göremediği iddianame hakkında bilgi, hükümet yakın Sabah gazetesinden Atakan Irmak’ın haberinden edinildi.
Irmak’ın haberinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma sonucunda Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, haberin sahibi Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, BirGün Gazetesi Yazarı Erk Acarer, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ve CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E.E. 8 şüpheli hakkında iddianame düzenlediği bilgisi yer aldı.
Gazeteciler, MİT Kanunu'nun 27. Maddesi ile TCK'nın 329. Maddesi'nden (Gizli kalması gereken bilgileri açıklama) yargılanacak.
Savcılık tarafından mahkemeye gönderilen iddianamenin kabul edilmesi ardından yargılamanın başlaması bekleniyor.
AVUKAT ERSÖZ: İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ FAKAT BİZ AYRINTILARI YİNE SABAH GAZETESİ'NDEN ÖĞRENDİK
Pehlivan ve Terkoğlu’nun avukatı Hüseyin Ersöz, Odatv’ye yaptığı değerlendirmede “Barış'lar ve tutuklu gazeteciler hakkında hazırlanan iddianame Mahkemeye gönderildi fakat biz ayrıntıları yine Sabah Gazetesi'nden öğrendik” dedi.
“BU ‘BİR KOYUNDAN İKİ POST ÇIKARMA’ ÇABASIDIR”
“Ne yazık ki Avukatlardan gizleyip, basına duyurma, terk edilemeyen bir alışkanlık haline geldi” diyen Avukat Ersöz şunları kaydetti:
“Savcılık kaynaklarına dayanan habere göre Barış'lar hakkındaki iddianame hem MİT Kanununa Muhalefetten hem de TCK'nın 329. Maddesinden açılmış. Bu ‘bir koyundan iki post çıkarma’ çabasıdır. Hukukun evrensel ilkesi, tek fiilden iki suçlamanın yapılamayacağını söyler. Savcıların bunu bilmemesi mümkün değil. Zira bu Hukuka Giriş dersinin konusudur.
Diğer yandan bu hukuka aykırı yaklaşımın davayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açma gayretinin yansıması olduğu açık. Eğer dava sadece MİT Kanununa Muhalefetten açılsaydı, yargılamayı yapacak mahkeme de Asliye Ceza Mahkemesi olacaktı. Ancak Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Kararları yok sayılarak TCK'nın 329. Maddesinden de açılan dava, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini sağlayacak.”
“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK KARA BİR LEKE HALİNE GELDİ”
Avukat Ersöz ayrıca şunları kaydetti:
“Mahkemenin iddianameyi kabulü ile ayrıntıları öğreneceğiz ama bir kez daha ifade edelim ki, 3 satırlık haberden koparılmaya çalışılan fırtına ülkedeki Basın Özgürlüğü'ne düşürülen ve de telafisi mümkün olmayacak kara bir leke haline geldi. Suçlamaların dayanaksızlığı karşısında, Mahkemenin hukuka uygun davranması halinde tutuklu gazetecileri serbest bırakması kaçınılmaz olacaktır. Ama ‘kişiye özel’ Kanun yapılması da dahil bugüne kadar yaşadıklarımız yine de temkinli hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |