İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TÜSİAD işbirliğiyle hayata geçirdiği “Girişimcilik Merkezi İzmir” gençlerin önünü açıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda ilk yılın temasını “tarımsal girişimcilik” olarak belirleyen merkez sayesinde kentte gıda arzı, tarımsal üretim, pazarlama ve kırsal kalkınma alanlarında yaşanan sorunlara ilişkin yenilikçi çözümler geliştirildi. Tarım programı mezunu genç girişimciler hizmetten memnun.
“Endüstri mühendisliğinden çiftçiliğe giden yolda rehber oldu”
Endüstri mühendisliğinden çiftçiliğe giden yolda Girişimcilik Merkezi İzmir’in yolunu ve hedeflerini değiştirdiğini söyleyen Ayşegül Eda Özen, burada aldığı eğitim sayesinde sektörde güçlü adımlarla ilerlediğini söyledi. Özen, çiftçi olma yolculuğunu ise şöyle anlattı: “Pandemiyle İzmir’den Aydın’a ailemin yanına dönme kararı aldım ve iki yıldır çiftçilik yapıyorum. Ailem ziraat mühendisi ama ben konuya çok yabancıydım. Tarımla ilgilenmeye başladığımda daha profesyonel adım atmam gerektiğini düşündüm ve Girişimcilik Merkezi İzmir’e başvurdum. Aslında birçok merkez var ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu hizmet tek bir konuda, tarımda bizi birleştiriyordu.”
“Profesyonellerle bir araya geldik”
Girişimcilik Merkezi İzmir’de sektörün en iyileriyle çalışma fırsatı bulduğunu belirten Ayşegül Eda Özen “Okuyarak bu işe başlasaydım işin inceliklerini yine öğrenebilirdim ama böyle bir network imkanına ulaşamazdım. Danışmanlarımız izleyeceğimiz yolu o kadar iyi planlıyorlar ki hata yapma riskimiz sıfır oluyor. Girişimcilik Merkezi İzmir bizi profesyonellerle bir araya getirdi. İş planımız onların yönlendirmesiyle birlikte daha sistemli ilerledi. Bu sayede yakın zamanda kendi üretimimi yapacağım” dedi.
Projesinin adının “GETA” olduğunu söyleyen Ayşegül Eda Özen sözlerini şöyle tamamladı: “Projemiz, Geleceğin Tarımı… Evsel ve endüstriyel gıda atıklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ısıl işlem yardımıyla vegan ve organik gübreye çeviriyoruz. Toprağın organik madde açısından zenginleşmesini ve su tutma kapasitesini artırıyoruz. Türkiye’de toprağın organik madde oranı yüzde birin altında. Bu şekilde devam edersek ileride belki de kendi gıdamızı üretemeyecek hale geleceğiz. Bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerek.”
“Ciddi bir network ile buluşma fırsatı bulduk”
Harita mühendisi olan ve Katip Çelebi Üniversite’sinde yüksek lisans yapan Sercan Yalçınkaya ise “Demtech” adlı projesini Girişimcilik Merkezi İzmir sayesinde geliştirebildiğini söyleyerek “Dört kişilik bir grubumuz var. İşin sadece teknik boyutuyla ilgilenirken burada aldığımız eğitimle bunun hem finansal hem de sektörel açıdan yansımalarını gördük. Ciddi bir network oluştu ve eğitim süreci gerçekten çok verimli oldu. Finansal olarak neler yapmamız gerektiğini, pazarlamanın nasıl olduğunu öğrendik” dedi.
İnsansız hava araçları ve uydu görüntüleriyle elde edilen verilerle tarımsal alanlardaki hastalıkları ve eksiklikleri tespit etme ve bunları gidermeye yönelik bir çalışma yürüttüklerine değinen Sercan Yalçınkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Mezun olduğumuz halde burasıyla bağlantımız kopmadı. Girişimcilik Merkezi İzmir’e gelip çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buradaki ekip de bizimle her zaman ilgileniyor.”
“Bizde mezun kelimesi mevcut değil”
Merkezin kenti daha iyi bir yönde değiştirmek için fikirleri olan gençler için açılmış bir meydan olduğunun altını çizen Girişimcilik Merkezi İzmir uzmanı Selen Trak, “Girişimcilerimize becerilerini geliştirmesi için çevrim içi ve yüz yüze eğitimler sunuyoruz. Aynı zamanda iş dünyasında alanında uzman kişilerden destek sağlıyoruz. Her yıl temamız değişse de girişimcilerle yolumuza devam ediyoruz, bizde mezun kelimesi mevcut değil. Tarımın ardından merkezimizin yeni girişimcilik temasını duyurmaya hazırlanıyoruz ” dedi.
Girişimcilik Merkezi İzmir’de neler yapılıyor?
Girişimcilik Merkezi İzmir, İzmir’in stratejik öncelikleri dikkate alınarak her yıl belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların girişimci bakış açısıyla karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüten bir kuluçka merkezi. Girişimcilik Merkezi’yle girişimcilerin becerilerini geliştirmeye yönelik çevrim içi ve yüz yüze eğitimler, alanlarında uzman mentor desteği, iş dünyası liderleri, girişimciler, yatırımcılar ve ekosistem aktörleri ile düzenlenen buluşmalar, program katılımcılarının başarılı iş fikirlerinin kamuoyunda tanıtılması, Ar-Ge için gerekli donanımların bulunduğu Fabrikasyon Laboratuvarı İzmir'e erişim gibi fırsatları sunuluyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |