Gaziemir Belediyesi, küresel ısınmanın yol açtığı ve dünyayı tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı koymak ve sürdürülebilir bir kent yaratmak için özel çalışmalar yaşama geçiriyor. İklim değişikliğiyle mücadelede daha güçlü adımlar atmak için 2022 yılında İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kuran belediye, sıfır atık sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesi için özel çalışmalar yürütüyor.
Geri dönüşüm bilincinin kazanılması ve atıkların kaynağında ayrıştırılması için eğitimler düzenleyen belediye, 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde, 4 noktadaki Mobil Atık Getirme Merkezleri ve ilçenin dört bir yanına koyduğu 400 atık kumbarasıyla da geri dönüşebilen atıkları çöpten ayrı topluyor. Buralarda toplanan kâğıt, plastik, cam, metal, elektronik atık, bitkisel atık yağ, pil gibi atıklar lisanslı firmalar tarafından toplanarak geri dönüşüm endüstrisine kazandırılıyor. Belediyenin sıfır atık çalışması kapsamında 2022 yılında 2 bin 911 ton atık toplanarak geri dönüşüm endüstrisine kazandırıldı. Yıl boyunca 153 ton kullanılmış giysiyi toplayarak ekonomiye kazandıran belediye, 2 milyar 65 milyon 500 bin litre suyu korudu. 26 ton bitkisel atık yağı toplayarak doğaya gitmesinin önüne geçen belediye, 26 milyar litre suyun kirlenmesini önledi. 918 ton atık kâğıdı, kaynağında çöpten ayrı toplayan belediye, 15 bin 606 ağacın kesilmesini engellemiş oldu.
“Sürdürülebilir dünya için harekete geçelim”
Sürdürülebilir bir dünya için iklim değişikliğiyle mücadeleye ve atıkların geri dönüştürülmesi konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Sıfır atık sisteminin kurulması ve iklim değişikliği konusunda gerekli çalışmaların ayrı bir müdürlük tarafından yürütülebilmesi için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlük bünyesinde sıfır atık sistemi ve iklim değişikliği ile ilgili çalışmalarımız daha kapsamlı yürütüyoruz. İlçemizde çıkan ambalaj, cam, yağ, elektronik eşya, pil atığı gibi atıklar, anlaşmalı olduğumuz lisanslı firmalar tarafından uygun şekilde geri kazanılıyor. 2022 yılında toplam 2 bin 911 ton geri dönüşebilen atığı tekrar ekonomiye kazandırdık. 153 ton kullanılmış giysiyi geri dönüşüm endüstrisine kazandırarak 2 milyar 65 milyon 500 bin litre suyu; 26 ton bitkisel atık yağı toplayarak 26 milyar litre suyu koruduk. 918 ton atık kâğıt toplayarak 15 bin 606 ağacı kesilmekten kurtardık. Sürdürülebilir bir dünya için bireysel adımlar çok önemli. Tüm hemşehrilerimi geri dönüşebilen atıkları çöpten ayrı toplamaya davet ediyorum” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |