Latin Amerika ülkesi Meksika'da 19 Eylül Pazartesi günü saatler 13.00 gösterdiğinde yer titredi. Aquila ilçesi yakınlarında meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem, yüzlerce kilometre uzaktaki başkent Mexico City sakinlerini bile sokağa döktü. Meksika'nın yerel sismoloji ajansı, depremin büyüklüğünü 7.7 olarak verdi.
Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), merkez üssü Aquila'nın 37 kilometre güneydoğusu olan sarsıntının 15.1 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. BBC, depremin tam olarak 2 bin 700 insanın yaşadığı La Placita de Morelos kasabasında meydana geldiğini belirtiyor.
TSUNAMİ DALGALARI 3 METREYİ BULABİLİR
Meksika'nın batı eyaletleri Michoacan ve Colima'yı vuran 7.6'lık sarsıntının hemen ardından tsunami uyarısı yayınlandı. ABD Pasifik Tsunami Uyarıs Merkezi, gece boyunca sahil kesimlerini 3 metrelik dalgaların vurabileceğini açıkladı.
Hala hafızalarda canlı olan büyük depremlerin travmaları 7.6 ile tetiklendi ve kalabalıklar çığlıklar atarak evlerden, iş yerlerinden dışarı koştu. Depremin merkez üssüne 400 kilometre uzaklıktaki Mexico City'de sokaklar dakikalar içinde hınca hınç insanla doldu.
Deprem sonrasında başkent Mexico City'de zorunlu tahliye emri verildi ancak belediye başkanı Claudia Sheinbaum çevresiyle birlikte yaklaşık 20 milyon nüfusu olan şehirde hasar gören bir binanın bulunmadığı bilgisini paylaştı. exico City'nin bazı bölgelerinde depremden sonra elektrikler kesildi, metrolar hareket edemedi.
'KALP KRİZİ GEÇİRECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM'
7.6'lık sarsıntıdan yalnızca bir saat önce, Mexico City'deki acil yardım ekipleri deprem tatbikatı düzenledi.
AFP haber ajansına konuşan Mexico City sakini Karian Suare, sarsıntıların 'korkunç' hissettirdiğini söylüyor: "Deprem alarmı çaldığında gerçek olduğuna inanmadık. Bugün yine bu kadar sert sallanması şoke edici."
Bir başka başkent sakini 58 yaşındaki Gabriela Ramirez ise, "Kalp krizi geçireceğimi düşündüm. Bu bölge fazlasıyla savunmasız çünkü 2017'deki depremde hasar gören binaların çoğu onarılmadı. Dolasıyla ezilme korkusu daha kötü" diyor.
Meksika lideri Manuel Lopez Obrador, depremden sonra paylaştığı Twitter mesajında Michoacan valisiyle konuştuğunu ve sarsıntının merkez üssüne yakın bölgelerde yalnızca maddi hasar oluştuğunu aktardı. Lopez Obrador, söz konusu Twitter mesajını paylaşmadan hemen önce önceki büyük depremlerde ölenlerin anısına düzenlenen törene katıldı ve göndere bayrak çekti.
ALIŞVERİŞ MERKEZİNDE ÖLÜM
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Jalisco eyaletine bağlı Guadalajara kentindeki bir hastaneden tahliye edilen hastaların fotoğraflarını dünyaya geçti. Guadalajara'da bir kiliseden kopan kaya parçalarının bazı araçlara zarar verdiği görüldü.
Çok geniş bir alanda hissedilen depremde ilk gelen bilgilere göre bir kişi hayatını kaybetti. Batı eyaleti Colima'ya bağlı Manzanillo'daki bir alışveriş merkezinden düşen parçalar, can kaybına neden oldu. Michoacan'da ise düşen cam parçaları bir kişiyi yaraladı, evlerde ve bir sağlık ocağında hafif hasarlar belirlendi.
1985'TEN 2017'YE
Latin Amerika ülkesinin başkentini 19 Eylül 1985 tarihinde vuran 8 büyüklüğündeki deprem, 10 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Yüzlerce binanın yıkıldığı felaketin acıları aradan 37 yıl geçmesine rağmen dinmiş değil.
Meksika, büyük depremden 32 yıl sonra, yine bir 19 Eylül günü bu kez 7.1 büyüklüğündeki depremi yaşadı. Bu kez sarsıntının merkez üssü, Meksika'nın orta kesimindeki Puebla'ydı. 40'tan fazla bina yerle bir oldu, yaklaşık 370 kişi yaşamını yitirdi.
'NEDEN YİNE BUGÜN?'
Mexico City'de yerel işletme sahibi Ernesto Lanzetta, depremlerin hep aynı gün gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor: "19'uncu günde bir şeyler var."
Yine başkentte yaşayan 73 yaşındaki Laura Resendiz, "Berbat bir tesadüf! Neden yine bugün?" diyor.
57 yaşındaki Federico Garcia, "Çok büyük bir tesadüf! Tanrıdan bir işaret olduğunu göz ardı edemiyorum" ifadesini kullanıyor.
129 milyon insanın yaşadığı Meksika'nın ulusal sismoloji ajansı ise, 19 Eylül'ün tesadüften başka bir şey olmadığını vurguluyor: "Bunu açıklamak için bilimsel bir gerekçe yok.
Meksika, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kıyısında yer alıyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |