ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,5849
    Dolar
  • Euro
    36,2438
    Euro
  • Altın
    2.988,050
    Altın
  • Bist-100
    9.368,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Motorine zam geliyor!
Motorine zam geliyor!
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz'a soruşturma!
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz'a soruşturma!
Dershanede yangın... Öğretmenin cansız bedeni bulundu!
Dershanede yangın... Öğretmenin cansız bedeni bulundu!
Vergi borçları silinecek mi?
Vergi borçları silinecek mi?
26 Nisan 2022 Salı - 16:01

Facianın yıl dönümünde Gaziemir'de Çernobil isyanı!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, insanlık tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçen Çernobil Nükleer Santrali’nde yaşanan kazanın 36'ncı Gaziemir'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Halil Arda'nın da destek verdiği açıklamada İzmir'in Çernobili olarak bilinen kurşun fabrikasına dikkat çekildi. 

Facianın yıl dönümünde Gaziemir de Çernobil isyanı!

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın da destek verdiği grup adına açıklama yapan  Çevre Mühendisleri Sekreteri Ahmet Mustafa Güleş, İzmir halkının 15 yıldır nükleer atıklarla yaşamaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi;

''26 Nisan 1986’da, Sovyetler Birliğinde Kiev’e 110 Km uzaklıkta bulunan Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen kaza ve patlama sonucu dünyanın en büyük nükleer felaketinin üzerinden 36 yıl geçti. Felaketin üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen, meydana gelen kazanın sonuçları günümüzde de hissediliyor. Santral alanında atık havuzu ve diğer depolama alanlarında kullanılmış yakıt ve birçok radyoaktif materyal bulunuyor.  Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Çernobil santralinden uzun süre bilgi akışı sağlanamadı. Diğer taraftan Zaporijya Nükleer Santralı’nda yaşanan çatışma, nükleer santralların kaza riski dışında savaşlarda hedef olabileceklerini gösterdi. Nükleer santrallerin terör saldırılarına hedef olabileceğini gösteren birçok araştırma bulunuyor. Santrallerin tüm çevresel riskleri ile birlikte güvenlik riskleri de tartışılıyor.


 
Dünya nükleer santrallerden vazgeçme sürecine girerken, ülkemiz Mersin/Akkuyu, Sinop/ İnceburun, Kırklareli/ İğneada’da planlanan nükleer santraller ve Akkuyu ve Sinop’ta devam eden yapım süreçleri ile büyük çevresel ve yaşamsal risklere itiliyor. Santrallerin ÇED Raporlarının yetersizliğine yönelik hukuki süreçler ve itirazlar dikkate alınmadı. Yapım sürecinde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan eksiklikler riskin boyutunu da büyütmeye devam etmektedir. 
 
Kentimizde; İzmir Gaziemir’de 1940 lı yıllarda kurulan Aslan Kurşun Fabrikası sahasında 2007 yılında tespit edilen ve 2013 yılında, 8 yıl önce, 5 milyon 79 bin 900 TL ile tarihin en büyük çevre cezasının kesildiği bildirilen, 2020 yılında cezası onanan tehlikeli ve nükleer atıklar ile ilgili olarak 2022 yılına geldiğimiz 15 yıllık zaman diliminde İzmir Halkı nükleer atıklarla birlikte yaşamaya devam ediyor.  Nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceğinin cevabı bulunmazken, Gaziemir’de radyoaktif atıkları alandan temizleyemeyen, bertaraf edemeyen, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) güncel adı ile Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, nükleer santral atıklarının yönetiminden de sorumlu ve ülkemizin farklı bölgelerinde nükleer atık bertaraf alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. 

 

 Çevre Bakanlığı tarafından Geri Dönüşüm tesisi olarak lisans almış, atıkları mevzuatlarımıza uygun olarak bertaraf etmekle yükümlü olan, lisanslı ve denetimleri gerçekleştirilen bir firmanın bahçesinde bulunan atıklar hala yerinde, sorumlular yok, çözüm yok, kamuoyunu bilgilendirme yok, Çevre Bakanlığı ve Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu nerede?
 

HİÇBİR AÇIKLAMA PAYLAŞILMADI 
Nükleer santralleri mutfak tüpünden daha az tehlikeli gören, ülkemizde nükleer santralleri bir an önce gerçekleştirme yarışına giren, ÇED süreçlerine halkın katılımını engelleyen yönetimlerin; Gaziemir’de radyoaktif atıklarla ilgili tutumu; ülkemizde ve kentimizde yaşamlarımızın nasıl hiçe sayıldığının önemli bir göstergesidir. Nükleer atıkların nasıl İzmir'e geldiği ve bu alanda gömüldüğü, bu konuda hangi işlemlerin yapıldığı konularında ise bu güne kadar hiç bir açıklama kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bu sorumluluk merkezi ve yerel idarelerin tamamına aittir. Bu örneklerin bir daha yaşanmaması adına, alanın temizlenmesi ve sorumluları ile ilgili gereğinin yapılması için tüm kararlılığımızla mücadeleye devam edeceğiz. 

NÜKLEER SANTRALLERİ NASIL YÖNETECEKLER?
 Ülkemizi nükleer santral macerasına kontrolsüz bir şekilde hızlandıran yönetimler; 15 yılda İzmir Kentinin ortasında bulunan nükleer atıkların nasıl kimin tarafından geldiğini açıklamadığı gibi alanını temizlenmesine yönelik hiç bir çalışma yapamamıştır. İzmir'deki nükleer atıkları 15 yıldır çözemeyen yetkililer nükleer santrallerin geri dönüşü olmayan risklerini nasıl yöneteceklerdir?


Çernobil Nükleer Faciası, Fukuşima felaketi ve sonrasında yaşananlar ve ortaya çıkan gerçekler ve Kentimizde Gaziemir nükleer atıklar süreci bir kez daha göstermiştir ki Nükleer Santral macerasından vazgeçilmelidir. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak; kamusal ve toplumsal sorumluluğumuz gereği Gaziemir’i birlikte takip ettiğimizi bir kez daha yineleyerek cevabını alamadığımız sorularımızı tekrar tekrar sormaya devam ediyoruz, 
 

Gaziemir`de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır? Alan ne zaman temizlenecektir? 
 

Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir nerede bertaraf edilecektir? 
 

Alanda mevcut kirlilik ve etkilerine yönelik izleme ve ölçümler düzenli olarak gerçekleştirilmekte midir? 
 

Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır? 
 

Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir? 
 

Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir? 
 

Firmaya kesilen Çevre Cezası ile ilgili süreç nedir? 
 

Ülkeye girişi yasak olan atıkları, bahçesine gömen ve başka bir alanda faaliyetine devam eden firma ile ilgili yürütülen süreçler nelerdir?
 

İlgili Kurumların alanda yürütülecek çalışmalara ilişkin programı, takvimi ve süreci nedir?'' 
 

 
Maske zorunluluğu kaldırıldı!
 
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Sergisi Agora Alışveriş Merkezi'nde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maske zorunluluğu kaldırıldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Kurulu Üyeleriyle, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ...
İYİ Partili Çıray'dan Bakan Varank'a mandacı yanıtı: Haddini bil...
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, ...
İzmir'de emeklilerden zamsız ikramiye protestosu!
İzmir'de emekliler, 2018 yılından bu yana bin 100 TL olarak ödenen bayram ...
 
Pençe-Kilit operasyonundan acı haber: 1 şehit 4 yaralı!
Pençe-Kilit operasyonu sırasında teröristlerin roketatarlı saldırısında ...
İzmir'de geri dönüşüm tesisinde yangın!
İzmir'in Bornova ilçesindeki bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın ekiplerin ...
İzmir'de vatandaşları işe alıp dolandırdılar!
İzmir'de, kendilerini inşaat firması sahibi gibi gösterip sahte iş ilanıyla ...
 
İzmir'de sahte kimlikle 12 milyonluk vurgun!
İzmir'de, yurt dışında yaşayan bir kişiye ait 2 ayrı arsadan birini sahte ...
Şampiyonlar Ligi'ne 51. baskın!
İzmir'in Bornova İlçesi'nde içerisinde Kolpaçino filmine göndermelerde ...
İzmir'de elektriği kesilen yurttaşın dramı!
İzmir'in Konak ilçesinde ödeyemediği bin 715 liralık faturası nedeniyle ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri