ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5745
    Dolar
  • Euro
    35,0529
    Euro
  • Altın
    2.453,940
    Altın
  • Bist-100
    10.539,00
    Bist-100
  • ADANA
    25/35°
    ADANA
  • ANKARA
    19/35°
    ANKARA
  • ANTALYA
    26/31°
    ANTALYA
  • BURSA
    23/37°
    BURSA
  • ISTANBUL
    23/31°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/34°
    IZMIR
  • KONYA
    19/35°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı!
UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı!
Bir kadın daha katledildi... Sokak ortasında öldürdü!
Bir kadın daha katledildi... Sokak ortasında öldürdü!
Bir Seçil Erzan vakası daha... 37 milyonluk vurgun!
Bir Seçil Erzan vakası daha... 37 milyonluk vurgun!
Mehmet Şimşek: Dezenflasyon süreci başladı!
Mehmet Şimşek: Dezenflasyon süreci başladı!
1 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:06

Eski başkandan dikkat çeken öneri... Yangınlara çamur merhemi!

İzmir'de art arda meydana gelen orman yangınları büyük üzüntü yaratırken, Eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'den dikkat çeken bir öneri geldi. Gümrükçü, Çiğli'deki arıtma tesisinden çıkan çamurun yangından zarar gören bölgelerde kullanılması halinde toprağın ve ekosistemin hızlıca yenileneceğini söyledi. Gümrükçü, "Çamurun mineral zenginleştirici ve iyileştirici bir merhem olarak kullanılması, hem çevresel hem de ekonomik açıdan yenilik sunmaktadır" dedi. 

Eski başkandan dikkat çeken öneri... Yangınlara çamur merhemi!

SONKALEİZMİR-Eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, orman yangınlarında zarar gören bölgelerin Çiğli'deki arıtma tesisinden çıkan çamurla kısa sürede eski haline döndürülebileceğini söyledi.

Atık çamurunun bazalt tozu ile karıştırılarak güçlü bir gübre oluşturulacağını dile getiren Gümrükçü, bu şekilde zarar gören orman alanlarının düzeltileceğini, bertaraf için Manisa'ya götürülen çamurun maliyetinin de ortadan kalkacağını vurguladı.

(Utku Gümrükçü)

BÜYÜKŞEHİR YETKİLİLERİ İLE PAYLAŞTI

Önerisini İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile de paylaştığını belirten Gümrükçü şunları kaydetti:

"Güzel İzmir’imizin ilçeleri başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı noktalarında meydana gelen 44 yangın nedeniyle yaşanan kayıplar için derin üzüntü içindeyiz. Bu zor günlerde yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu tür felaketler, çevremize ve ekosistemimize verdiği zararlarla birlikte, toplum olarak bizleri daha sürdürülebilir ve koruyucu önlemler konusunda düşündürmekte, politika yapıcıları da bu konularda karar almaya yönlendirmektedir. Çiğli’deki arıtma tesisinden çıkan çamur bu konuda yardımcı olabilir. Halihazırda çamurun bertaraf edilmesi süreci, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli bir sorun teşkil etmektedir. Şu anda, bu çamur Manisa’ya taşınarak tahliye edilmekte ve bu işlem, hem yüksek nakliye maliyetleri hem de çevresel etkiler nedeniyle sürdürülebilir bir çözüm sunmamaktadır. Ancak, bu çamurun içeriğinin mineral olarak zenginleştirilerek farklı alanlarda değerlendirilmesi mümkün olabilir. Önceki dönem İzBB yetkilileri ile paylaştığım görüşleri aşağıda bilgilerinize sunuyorum. 

"GÜÇLÜ GÜBRE YANGIN BÖLGESİNE UYGULANABİLİR"

Özellikle, son dönemde artan orman yangınları sonucu zarar gören alanlarda bu çamurun kullanılabileceği bir yöntem geliştirilebilir. Çamurun, yangın sonrası tahrip olan topraklarda bir merhem olarak kullanılması, hem toprağın mineral ihtiyaçlarını karşılamakta hem de ekosistemin yeniden canlanmasına katkı sağlamaktadır. Bu yöntemin, Almanya’da I. Dünya Savaşı’ndan sonra zarar gören ormanlık alanlarda bazalt gübresi kullanılarak başarılı sonuçlar elde ettiği bilinmektedir. Almanya’daki bu uygulama, savaşın tahrip ettiği bölgelerde toprağın iyileştirilmesi ve yeniden yeşillendirilmesi amacıyla geniş çapta kullanılmıştır. Bazalt gübresi, toprağın mineral içeriğini zenginleştirerek bitki örtüsünün hızla geri dönmesine yardımcı olmuş, böylece ekosistemlerin doğal dengesini yeniden kazanmasını sağlamıştır. Bu tarihi uygulama, günümüzde de benzer felaketlerle karşılaşan bölgeler için önemli bir örnek teşkil etmektedir. Atık çamurunu bazalt tozu ile karıştırarak oluşturabileceğimiz güçlü gübre yangın bölgelerine uygulanabilir."

"EROZYON RİSKİNİ DE AZALTACAK"

Gümrükçü yöntemin faydalarını ve konuyla ilgili bazı notları şöyle sıraladı:

"1. Toprak İyileştirme: Çamurun içerdiği ve içereceği mineraller, yangın sonrası toprakta eksilen besin maddelerinin yerine konmasına yardımcı olur. Bu, bitki örtüsünün hızla geri dönmesini ve doğal dengenin sağlanmasını sağlar.
2. Erozyonun Önlenmesi: Yangın sonrası açık kalan toprak yüzeyleri erozyona açıktır. Çamur uygulaması, toprağın yüzeyini kaplayarak erozyon riskini azaltır.
3.Sürdürülebilir Bertaraf: Çamurun bu şekilde değerlendirilmesi, Manisa’ya taşınma maliyetlerini ve çevresel etkileri ortadan kaldırarak daha sürdürülebilir bir çözüm sunar.
4.Ekosistem Desteği: Yangın sonrası ekosistemin hızlı bir şekilde toparlanması, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, Çiğli’deki arıtma tesisinden çıkan çamurun, orman yangınları sonucu zarar gören alanlarda mineral zenginleştirici ve iyileştirici bir merhem olarak kullanılması, hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir yenilik sunmaktadır. Bu tür sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler, doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayarak geleceğe yönelik önemli adımlar atmamıza olanak tanır.
Not 1: Bu çamur ile bazaltın gübre olarak birleştirilmesi sürecini bilimsel olarak yürütebilecek bir çalışma grubu mevcuttur… 
Not 2: Üretilen malzeme geçmişte ülkemizin değişik yerlerinde çıkan yangından zarar gören yerlere de uygulanabilir 
Not3: Çamurdan üretilecek malzeme  sadece yangın bölgelerini iyileştirmek için değil değil İzmir’in tarımsal gübre ihtiyacını karşılamak içinde kullanılabilir."

 

 
İzmir'deki patlama sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor!
 
Bakanlıktan İZSU'nun talebine onay!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki patlama sonrası hasar tespit çalışmaları sürüyor!
İzmir'in Torbalı ilçesinde şırdancı olarak işletilen bir restoranda sanayi ...
Haziran sıcakları, meyve ağaçlarını kuruttu!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi ...
İzmir'de DEAŞ operasyonu!
İzmir'de, terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 9 şüpheli gözaltına alındı.
 
Kayseri'de çocuğa taciz gerilimi... İş yerleri ateşe verildi!
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Suriye uyruklu bir kişinin, 5 yaşındaki ...
Özgür Özel'den İzmir'e geçmiş olsun ziyareti!
CHP lideri Özgür Özel, orman yangınlaru ve Torbalı'da gerçekleşen patlama ...
CHP grubundan su zammı açıklaması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, ...
 
Bakan Tunç açıkladı... Patlama ile ilgili soruşturma başlatıldı!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'in Torbalı ilçesindeki patlamayla ilgili ...
Torbalı'daki patlama anı kamerada!
İzmir'in Torbalı ilçesinde bir restoranda sanayi tipi bir tüp kaynaklı ...
Vali Elban'dan Torbalı patlaması açıklaması...
İzmir Valisi Süleyman Elban, Torbalı'da meydana gelen patlama ile ilgili, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri