ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,0033
    Dolar
  • Euro
    37,8697
    Euro
  • Altın
    2.821,950
    Altın
  • Bist-100
    9.577,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Dilan Polat'tan yeni paylaşım!
Dilan Polat'tan yeni paylaşım!
Yol verme kavgası: 1 ölü!
Yol verme kavgası: 1 ölü!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Koronvirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan'a tepki: Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın!
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 09:49

Erkan Pettekkaya'nın GES projesinde yeni gelişme!

İzmir'in Karaburun İlçesi'nde sanatçı Erkan Petekkaya'nın sahibi olduğu firma tarafından yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık, projeye dair halkın katılım toplantısının 3 Eylül'de yapılacağını duyurdu. Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif ise projeye karşı çıkıyor. Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise imza topladıklarını ve projeden razı olmadıklarını söyledi. 

Erkan Pettekkaya nın GES projesinde yeni gelişme!

İzmir İli, Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde, (24,46 HA) Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi ÇED Raporu, 03.09.2024 tarihinde Saat: 13.30’da Küçükbahçe Kahvesi Önünde halkın görüşüne sunulacak. 

DGES projesinin ÇED süreci 19.02.2024 tarihinde başlamış, Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ilgili birimlerle paylaşılmış ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.

''PROJE GERİ ÇEKİLMELİDİR''

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından DGES projesine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“..15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 18 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamıştır.  Yarımadada Küçükbahçe Sınırları içinde kurulan  Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci ise devam ediyor.

Küçükbahçe sınırları içinde kurulması planlanan ve 03.09.2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacak DGES Projesi ; Natura 2000 statüsünde Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?

Ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen proje ÇED raporunda; Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre sadece Natura 2000 koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şartına uyulmazken, güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması nedeni ile habitat ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, ısrarla yarımadada yerelde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edilmektedir. 

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir..” 

''RAZI DEĞİLİZ...''

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise “Küçükbahçe Mahallesi sınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri bölgemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri bitme noktasına getirecektir. Bölgede yeni öneri ve çed aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır. Küçükbahçe Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve naranciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz. Bu kararımızı topladığımız imzalarla  ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz” denildi.

 
Barbaros Oyuk Festivali’ne yoğun ilgi!
 
Bornova'da enerji alanında iş birliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızını boğarak öldürdü!
Balıkesir'in Gönen ilçesinde Eylem Sevilen (18), tartıştığı babası Murat ...
Kemalpaşa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı
Kemalpaşa'da çıkan orman yangını ekiplerin karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Uçak tuvaletinde rezalet..
İzmir-Ankara seferini yapan Ajet Havayolları’na ait yolcu uçağı tuvaletinde ...
 
Tuncay Özkan hakkında soruşturma başlatıldı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ...
İzmir Büyükşehir'in Elazığ'da yapacağı okul inşaatı durdu
Elazığ’da 24 Ocak 2020 depremi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
İzmir'de çam fıstığı ağaçlarıyla kaplı bölgede yangın...
İzmir'in Bergama ilçesinde çam fıstığı ağaçlarıyla kaplı tarım arazinde ...
 
İzmir’de korkutan yangın...
Kemalpaşa’da Ulucak Sanayi Bölgesi’ne yakın ormanlık alanda çıkan yangın, ...
ABD'den tatil için gelen turist: "Burası çok pahalı"
ABD'den tatil için Türkiye'ye dönen Atatürk'ün yaveri Hüsrev Gerede'nin ...
MİT duyurdu... Tekin Guyi öldürüldü!
MİT, terör örgütü PKK'nın sorumlularından Abdülhamit Kapar'ın etkisiz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri