ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    37,9394
    Dolar
  • Euro
    40,9986
    Euro
  • Altın
    3.804,520
    Altın
  • Bist-100
    9.659,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/21°
    ADANA
  • ANKARA
    7/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/17°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/19°
    IZMIR
  • KONYA
    5/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
semih balaban,
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan sabaha karşı 'boykot' açıklaması: Bu çağrı ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir darbe girişimidir!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan sabaha karşı "boykot" açıklaması: Bu çağrı ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir darbe girişimidir!
Enflasyon verileri açıklandı, emekliye zam oranı hesaplandı
Enflasyon verileri açıklandı, emekliye zam oranı hesaplandı
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem
İhraç edilen 5 Atatürkçü teğmenden flaş karar
İhraç edilen 5 Atatürkçü teğmenden flaş karar
3 Ağustos 2019 Cumartesi - 12:51

Erdoğan, kilise açacak.. Cumhuriyet tarihinde bir ilk!

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi temeli bugün atlıyor. Süryani cemaatinin bağışlarıyla 2 yıl içinde tamamlanması planlanan kilise Cumhuriyet döneminde sıfırdan inşa edilmiş ilk Süryani kilisesi olacak. Saat 14.00'da yapılması planlanan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Erdoğan, kilise açacak.. Cumhuriyet tarihinde bir ilk!

Cumhuriyet döneminde sıfırdan inşa edilmiş ilk Süryani kilisesi olma özelliği taşıyan İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin temeli bugün atılacak. Yeşilköy’deki eski Katolik Mezarlığı’nın kullanılmayan bölümüne inşa edilecek kilisnenin temek atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Süryani cemaatinin bağışlarıyla 2 yıl içinde tamamlanması planlanan kilise için Papa’dan izin alındı. Yeşilköy’deki mezarlığn boş bölümünde yapılacak kilise için, bölgede kayıp mezar olup olmadığı da araştırılmıştı. Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda bize çok desteği oldu. Temel atma töreninde bizi onurlandırdıklarında mutluluğumuz bir kat daha artacak. Mor Efrem Süryani Ortodoks Kilisesi, kadim kiliselere ait Cumhuriyet tarihinde yapılan ilk kilise olacak. Cumhurbaşkanımız hem kilise iznini veren hem de temel atma törenine katılan ilk devlet başkanımız olacak. İnşallah açılış kurdelesini de kendisinin kesmesini istiyoruz” dedi.

Susın, “Cemaatimizin bağışlarıyla 2 yıl içinde kilisemizi tamamlayarak ibadete açmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Kilisenin mezarlığın yanındaki boş kısma yapıldığını söyleyen Susin, proje sürecinde arazide kayıp mezar olup olmadığının da araştırıldığını, daha sonra Anıtlar Kurulu'nun da projeyi onayladığını belirtti. Proje için Papa'dan da izin alınmıştı.

İstanbul’da 18 bin Süryani yaşıyor

İstanbul'da tahminlere göre yaklaşık 18 bin Süryani yaşıyor. Süryani nüfusunun en yoğun olduğu semt Yeşilköy. Bu nedenle kilisenin Yeşilköy'de inşa edilmesine karar verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy'de bir araziyi Süryanilere tahsis etti. Ancak tahsis edilen arazi, eski Katolik Mezarlığı. 1950'li yıllara kadar kullanılan mezarlığa bir daha gömü işlemi yapılmamış. Arazinin tahsis edilmesinden sonra Süryani Vakfı, kilise inşaatının başlaması için gerekli başvurularını yaptı. İstanbul Koruma Kurulu, söz konusu inşaat için gerekli izinleri verdi. İnşaat için çalışmalar başladı. Ancak Yeşilköy Katolik Vakfı, arazinin tahsis edilmesi işlemine karşı dava açtı. Açılan davada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin araziyi kilise için tahsis edemeyeceği belirtilerek işlemin iptal edilmesi ve araziyle ilgili tedbir kararı alınmasını istedi. Mahkeme, dava süreci devam ederken araziye tedbir kararı koydu. İnşaat çalışmaları durdu.

Diplomasi trafiği

Kilise inşaatının yeniden başlaması için Süryani toplumu yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Konu Vatikan'a Papa Francis'e kadar taşındı. Görüşme trafiği sonuç verdi. Katolik Vakfı, arazi üzerindeki tedbir kararını kaldırttı. Arazinin tahsisiyle ilgili dava süreci ise devam ediyor.

 

 
Türkiye de listede! Dehşete düşüren istihbarat raporu
 
Yepyeni Altay görücüye çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta kalabalık danışma meclisi
CHP İzmir İl Başkanlığı'nın düzenlediği İlçe Danışma Kurulu toplantılarının ...
Soylu: 2 yılda 8 bin FETÖ’cü Yunanistan’a kaçtı
Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman ...
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın galoşlu fotoğrafını eleştirdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
Usta yazar, Dip Dalgası'nı Soyer'le anlattı
Duayen gazeteci Uğur Dündar, Sözcü Gazetesi'ndeki köşesine İzmir  Büyükşehir ...
Akşener’den Bahçeli’ye kahkahalı cevap
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'MHP'ye ...
Bahçeli'den İYİ Parti'lilere geri dönün çağrısı
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "(İYİ Parti) Fiziken orada, fikren aramızda ...
 
YAŞ kararları açıklandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını ...
YAŞ toplantısı sona erdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Yüksek Askeri ...
İletişim Başkanı Altun’dan ilginç çıkış: Topunuz gelin!
Saray’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 28 22 5 1 69 29 40 71
2 Fenerbahçe 27 20 5 2 67 25 42 65
3 Reeder Samsunspor 28 15 6 7 44 32 12 51
4 Beşiktaş 27 13 8 6 41 27 14 47
5 ikas Eyüpspor 28 12 8 8 41 32 9 44
6 Rams Başakşehir 27 11 6 10 44 38 6 39
7 Göztepe 27 10 8 9 45 35 10 38
8 Gaziantep FK 27 11 5 11 36 36 0 38
9 Kasımpaşa 28 9 11 8 49 52 -3 38
10 Trabzonspor 27 9 9 9 44 32 12 36
11 Onvo Antalyaspor 28 10 6 12 32 52 -20 36
12 Tümosan Konyaspor 28 9 7 12 34 40 -6 34
13 Çaykur Rizespor 27 10 3 14 34 46 -12 33
14 Corendon Alanyaspor 28 8 7 13 32 42 -10 31
15 Net Global Sivasspor 28 8 6 14 38 46 -8 30
16 Sipay Bodrum FK 28 8 6 14 22 33 -11 30
17 Bellona Kayserispor 27 7 9 11 32 46 -14 30
18 Atakaş Hatayspor 27 4 7 16 29 51 -22 19
19 Adana Demirspor 27 2 4 21 26 65 -39 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri