Röportaj: Mustafa AKBAŞ- Fotoğraflar: Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR- Uzun yıllar aktif siyasetin içinde kalan, 3 yıl gibi bir süre CHP'nin İzmir İl Başkanlığı görevini yürüten Ali Engin, 31 Mart'ta oturduğu Narlıdere Belediye Başkanlığı koltuğuna iyice alıştı. Başkan Engin, 8 aylık sürede ortaya koydukları çalışmalar, hedefleri ve vizyonları ile ilgili konuştu. "Hayatımın en onurlu göreviydi" dediği CHP İl Başkanlığı'nda 3 seçim geçirdiğini vurgulayan Engin, "Şimdi ise bu güzel ilçenin belediye başkanı olduk. Arkadaşlarımızla birlikte ideallerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Siyaset ideal ve idealleri gerçekleştirme işidir. Yerel yönetimler ise bunun için çok iyi bir fırsat. Kadın hakları, engelliler, şehirleşme, spor, tarih ve kültür gibi konularda nasıl bir Türkiye hayal ediyorsanız bunu küçük ölçekte hayata geçirme şansınız var. Bu da insana büyük bir heyecan veriyor" dedi.
YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLU
Başkan Ali Engin, ilçenin iyi bir fotoğrafını çekip önceliklerini belirlediklerini, 8 aydan bu yana da fark yaratacak işler için kolları sıvadıklarını anlattı. Yürüyüş ve bisiklet yolu projesine son derece önem verdiklerini dile getiren Engin, "Narlıdere'yi yukarıdan aşağıya kucaklayacak bir bisiklet ve yürüyüş yolu yapıyoruz. Yol, Sahil Evleri'nden Ali Onbaşı Deresi'ne kadar olan mesafeyi kapsayacak. Dere boyunca hem yürüyerek, hem de bisikletle gidilebilecek. Geniş, nizami yollar, aydınlatma, güvenlik ve peyzajın yapıldığı koridorlar oluşturacağız. Temmuz ayında komple bitirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yaza burası hazır olacak umarım" diye konuştu.
GÜZELBAHÇE'DEN BALÇOVA'YA...
Engin, daha sonra da ilçeyi doğudan batıya bölen bir aksta yürüyüş ve bisiklet yolu yapacaklarını açıkladı. Güzelbahçe Liman Reis'ten başlayacak yolun Balçova Ilıca Mahallesi'nde sona ereceğini aktaran Başkan Engin, "Yani Güzelbahçe ve Balçova sınırında, doğudan batıya bir hat çizeceğiz. Bunu çok önemsiyorum. Bu yol sayesinde ticaret, sağlık, spor, sosyal yaşam nefes alacak. Kadınlar eskisinden daha da özgür bir şekilde sokağa çıkabilecek. Güvenlik artacak. Askeriyenin bulunduğu bölgelerde ise yol asfalttan geçecek. İlçeyi doğudan batıya bölen, her şeyiyle tamamen düzenlenmiş bir bisiklet yolu yapacağız" dedi.
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI
Ali Engin, Narlıdere Belediyesi bünyesinde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve Çocuk Senfoni Orkestrası kurduklarını belirtirken, "Olur mu, olmaz mı dediler. Ama yaptık. Bir ilçe belediyesi bünyesinde ilk kez çocuk senfoni orkestrası kuruldu. Seçmeler yaptık. 120 çocuk başvurdu, 80'i kabul edildi. Bunu başka bir ilçede yapamayabilirdik. Narlıdere, eğitimli ailelerin, sanata, kültüre önem veren insanların yaşadığı bir yer. Sosyal yapısı, bu tür sanatsal faaliyetler için çok uygun. Kültür Merkezimizi de peyder pey yeniliyoruz. Yaza kadar tamamen çalışmaları bitirmiş olacağız. Tüm kurslarda toplam 1100 kursiyerimiz var. Sayıyı artıracağız" diye konuştu.
BİNA İSTEMİYORUZ!
Öne aldıkları projelere halkın da yüzde 93 oranında destek verdiğini vurgulayan Ergin, "Bir kamuoyu araştırması yaptırdık. Halka 4-5 proje sorduk. Yüzde 93 oranında bizim şu an yürüttüğümüz projelere destek verdiler. Yani, projelerimizin nokta atışı olduğunu gördük... Narlıdere'de otopark ve altyapı gibi sorunlar yok. Büyükşehir'in 2 yıl içinde metroyu bitirmesiyle ulaşım sorunu da ortadan kalkıyor. Bizim ise bina, fabrika, AVM yaptıracağız, inşaata boğacağız diye bir gündemimiz yok. Projelerimiz Narlıdere'nin yapısına uygun, iyi çalışılmış ve birbiriyle entegre... Cevheri ortaya çıkarıyoruz. Yeni yerleri imara açmak istemiyoruz. Böyle bir planımız yok. Koruma ve kullanma dengesini önemsiyor, yeşil dokuyu korumak istiyoruz" dedi.
NARLIDERE'DE "SLOW FOOD" BAŞLIYOR
Ali Engin, Narlıdere'nin slow food birliğine üye olacağını açıkladı. Nedim Atilla ile birlikte ilçenin adını slow food hareketi ile duyurma konusunda kararlı olduklarını kaydeden Başkan Engin, "Narlıdere bir yeme içme kasabası olacak. Adil, sağlıklı, taze ve güvenilir gıdaya erişimin en önemli uluslararası referanslarından slow food ile Narlıdere'nin adını duyuracağız. Belediye ve kamu destekli bir proje bu. Kadın kooperatiflerimiz de bu doğrultuda faaliyet yürütecek. Küçük dükkanlar açıp girişimci olacaklar. Yine slow food projesiyle bağlantılı olarak 150'ye yakın tarihi evi restore ediyoruz. Meydanımızı da yeniledik. Amacımız Narlıdere'nin günübirlik turizm ve gastronomi merkezi olması. Kesinlikle de olabilir. Öyle bir kapasitesi var. Büyük bütçelere de ihtiyacımız yok" diye konuştu.
SLOW FOOD NEDİR?
1982 yılında İtalya’nın başkenti Roma’ya açılan ABD’li bir hamburger markasını eleştiren İtalyan gazeteci Carlo Petrini, yerel tatların korunması, hızlı yemek yerine üretimi yavaş ama sağlıklı gerçekleşen yiyeceklerin tercih edilmesi için ‘slow food’ akımını başlattı. Hızla diğer ülkelere yayılan ‘slow food’ akımı, şeflerin, yerel üreticilerin ve tüketicilerin katılımıyla farklı boyutlar kazanmaya başladı. Günümüzde yerel tatların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan çalışmalara ön ayak olan slow food akımı sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturuyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |