Çeşme’nin dört bir yanında coşkuyla kutlanan festivalde konserden seminere, sergiden yemek yapım ve tadım atölyelerine kadar birçok etkinlik gerçekleştirildi. Festivalin son gününde Boşnak, Rumeli ve Arnavut mutfağına özel lezzetler sunuldu. Aya Haralambos Kilisesi’nde Moderatörlüğü’nü Feyyaz Sağlam’ın yaptığı Balkan Edebiyatı Söyleşisi ve Okuma Etkinliği ilgi gördü.
Baştan başa yenilenen Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda, Suzan Kardeş, Cambo Aguşev, Alaçatı Meydan Sahnede Shukar Müzika konserler düzenledi. Efsane festivalin final konserleri yurttaşları coşturdu.
"BALKAN KÜLTÜRÜMÜZÜN TÜM RENKLERİNİ YAŞATTIK"
Çeşme Festivali’ni yeniden hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Balkan kültürümüzün tüm renklerini gururla festivalimize resmettik, tarihi değerlerimize, aile bağlarımıza sahip çıktık. Balkanlardan gelen misafirlerimizle kurduğumuz gönül bağlarıyla dostluk ve kardeşliğimizi perçinledik. Sürdürülebilir turizmin Türkiye’deki yıldızı kentimizde; uluslararası ses getiren festivallere ev sahipliği yapmanın, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmanın, doğayı korumanın, dayanışma kültürünü büyültmenin haklı gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Dünya Markası Çeşme’mizde hizmet aşkımızı, kentimize duyduğumuz bağlılıkla birleştiriyor; özgürlüklerin, sanatın, kültürün, insan haklarının kent hafızasına nüfus ettiği kadim şehrimizde vatandaşlarımızdan aldığımız güçle geleceğe yürüyoruz” dedi.
KONSERLER, SERGİLER, SÖYLEŞİLER...
Festival kutlamaları kapsamında eş zamanlı başlayan konserlerde Balkan Paradice Orchestrası, Shantel, Cambo Aguşev, Suzan Kardeş, Shukar Muzika, Cenk Bosnalı, Muammer Ketencoğlu, Yasemin Göksu, Kolektif İstanbul, Çalgıya İzmir gibi isimler sahne aldı.
Ünlü Tarihçi, Akademisyen ve Yazar İlber Ortaylı Balkan Göçü ve Türkiye’ye Etkileri, Cahit Berkay Ülke Ülke Balkan Müziği, Murat Meriç Balkan Müziği ve Türk Popu, Muammer Ketenoğlu Hikayeleriyle Balkan Şarkıları, Engin Güneysu Saraybosna’nın Gözyaşları, Yasemin Göksu Elveda Rumeli ve Balkan Edebiyatı üzerine söyleşiler gerçekleştirildi.
Boşnak, Rumeli ve Arnavut mutfağından özel lezzetlerin worksoplarının yapıldığı festivalde Engin Güneysu, Keçe Ali sergisi açıldı.
EFSANE KÜLLERİNDEN DOĞDU
1980'li ve 1990'lı yıllara damgasını vuran Çeşme Festivali, 25 yıl aradan sonra 2019 yılında tekrar başlatılmıştı. Ancak 2 yıl zorunlu pandemi arası verilmişti. Çeşme Festivali bu yıl tekrar seyirciyle buluşturuldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |