SONKALEİZMİR-Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, SONKALE TV canlı yayınında ilçede hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtlayan Başkan Sengel, ilçenin tarihi ve turistik özelliklerini tarımsal potansiyeli ile birleştirecek önemli çalışmalara dikkat çekti.
HEM FESTİVAL HEM TARIMSAL ATILIM!
Düzenledikleri festivalleri ilçeye özgü ürünlerle birlikte ön plana çıkardıklarını belirten Sengel, "Efes Selçuk çok yoğun bir kent. Tarihi özelliklerinin olmasının yanında tarım ve turizmle bir arada giden bir kent. Tanıtılması ve gösterilmesi gereken çok kıymetli ürünleri olan bir kent. Narı, üzümü, şeftalisi... Biz tarım ve turizmi bir araya getireceğiz' demiştik. Her bir köyümüzün apayrı bir niteliği var. Zeytinköy'de nar şenliği yaptık. Nar konusunda Türkiye'nin ihracata giden ilk hasadının yapıldığı yer. 30 ilçede nar ihracatına giden en büyük tonajın üretildiği köydür Zeytinköy. Doğal güzellikleri ile gölleriyle de efsane bir yerdir. Burayı tanıtmak istedik, şenlikle bir araya getirdik. Sadece şeftali ile bırakmadık. Hepsini bir araya getirerek bir şeyler yapmaya çalıştık" dedi.
"EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ'NÜN BİR FELSEFESİ VAR"
Hayata geçirdikleri Efes Tarlası Yaşam Köyü Projesini anlatan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel şöyle konuştu:
"Sayın genel başkanımız Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün açılışına gelip bizi onore etmişti. Açıldığı günden bu yana kendini kanıtlayan bir yer oldu. Tarımda en önemli şey sürdürülebilirlik. Geleceği düşünerek bir şeyleri hayal edebilmek ve olası risklere karşı kendini korumaya almakla alakalı. Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün böyle bir felsefesi var. Köy Enstitüleri'nden esinlenerek ortaya çıkardık. Tarımın birçok alanına dokunmaya çalıştık. Efes Selçuk, Küçük Menderes'in bereketli topraklarına sahip.. Geçmişte Depo Efes gibi çok büyük bir soğuk hava deposuna sahibiz. İnanılmaz büyük kapasiteye sahip. Ege'nin en büyük soğuk hava deposu. Küçük üretici için bilhassa çok kıymetli. Ürünün kıymetlenmesi sağlanıyor. Biz de küçük üreticiye öncelik veriyoruz. 2014'ten beri işletilen bir yer. Geçen dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkısıyla oluşturulmuştu. Üreticimiz de bilinçli. Ancak ülkemizdeki tarım politikalarının yokuş aşağı gidiyor olması doğal olarak bizdeki tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor. Aile tarımının yok olması ve buna bağlı olarak gençlerin işsiz kalması ile karşı karşıya kalıyoruz. Gıda güvenliği ve gıdaya erişim ile ilgili sıkıntılar var. İşte burada Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün bunlara 'Dur' demek adına uzun soluklu bir misyonu var. Ekim yapıldığı, tohumların çıkarıldığı, toprak okullarında eğitimlerin verildiği bir yer. Bu eğitimler çocukları da üretimdekileri de üreteceğim diyenleri de kapsıyor. Geleceği ve günü yakalamayı amaçlıyoruz burada."
"ÜCRETSİZ TOPRAK ANALİZİ YAPILIYOR"
"Geçenlerde Meslek Fabrikası ile beraber yaptığımız aromatik bitki yetiştiriciliği vardı. Saint Joseph ile beraber yaptığımız proje var. İklim krizine karşı çocukları bilinçlendirmek için eğitim verdik. Budama eğitimi veriyoruz mesela. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzemiz var. VIP turizme de açtık Efes Selçuk'u.. Keyifli gidiyor. Ücretsiz toprak analizleri de yapıyoruz. Efes Selçuk'taki yeşil atıklarımızı teslim edip karşılığında kompost gübre alıyoruz. "
"ÇAMAŞIRHANE İYİ GİDİYOR"
Gençlik Merkezi ve çamaşırhane gibi projelere dikkat çeken Başkan Sengel şöyle devam etti:
"Efes Selçuk'ta en çok istediğim bir gençlik merkezi ve kapalı spor salonu yapmak. Çocukların yürüyerek de ulaşabileceği bir merkez... Hentboluna kadar yapılabilecek, olimpik bir alan yapmak. Projelerini çizdirdik. Ekonomik koşullarda iki kez ihaleye çıktık ve müteahhit bulamadık. Hırslıyız, tekrar ihaleye çıkacağız. Çamaşırhaneyi açalı bir yıl oldu. Açtığımızdan beri önce depremzedelere hizmet verdi. Hali hazırda üniversite öğrencilerine de çok uygun fiyatlarla hizmet veriyor. Öteki taraftan Efes Selçuk'taki işletmelerin kullanabileceği bir yer oldu. Çamaşırhane iyi gidiyor. Kadınlara da bir iş sahası açmış olduk. Gittikçe de büyüyor. Çamaşırhaneyi yaptığımız yer geçen dönemde başka bir sebeple yapılmış. Halka kulağınızı dayamazsanız yaptıklarınız hiçbir şeye yaramaz. O alandaki insanlarla konuştuk. Baktık ki çamaşırhane sıkıntısı var. Masa örtülerini bile yıkatmak için Kiraz'a gidiyorlardı işletmeler. Öğrencinin biri Adıyaman'dan gelmiş, ev bile tutamamış. O zaman onu açtığımızda arkadaşlara da söyledim. Binayı yapabilirsin ama içini dolduramazsan hiçbir şey ifade etmiyor.
Belevi'nde okul öncesi çocukların bakılabileceği bir alan yoktu. Yine bir bina yapılmış ama halkın kullanmadığı bir yer. Sözde düğün salonuydu ancak kullanılmamış. Halka kulak verdik, referandum gibi sorduk. Hepsinin isteği bizi çocuklarla ilgili bir şey yapmaya yöneltti. Halka kulak vererek iş yapmak doğru. Halka yüzümüzü dönmemiz gerek."
DAYANIKLI KENT EFES SELÇUK!
İlçede düzenledikleri ve büyük ilgi gören Efes Selçuk Dayanıklı Kentler Konferansı ile ilgili de bilgi veren Filiz Ceritoğlu Sengel şunları söyledi:
"Projelerin birçoğunda aynı şeyi söyledim. Halk ne bekler, ne ister? Neye ihtiyaçları var? En iyi kentliler bilir. Aidiyet duygusu oluşturabilmek için kentine, kentline ve kendine sahip çıkman gerekiyor. Kentli olabilmenin koşullarından biri o topluluğa uyum sağlamak. O aidiyet duygusunu hissetmektir. Efes Selçuk Dayanıklı Kentler Konferansı 17 Ağustos'ta başladı. 2019'dan itibaren Şirince'de işletme sakinlerini toplamıştık. Hep birinin ağzından çıkanı not aldık. 'Siz ne istiyorsunuz?' dedik. Herkesin talebi farklı. Mahallelere gittik, ne istediklerini sorduk. Köy gezilerine başladık. Muhtarımızı yanımıza aldık, halkla bir araya geldik. Raporları tuttuk ve hizmete giriştik. Geçen sene itibariyle merkez mahallelerde başlamıştık. Öncelikle Zafer Mahallesi'nde toplantı yaptık. Mikrofonu halka verdiğimiz, halkın problemlerini söylediği ve bizim çözüm aradığımız şekilde.. Mahallelere indik. Diğer mahallelere de giderken deprem oldu, bütün hayatımız sekteye uğradı. Biz bu 4 yıl boyunca orman yangınları, deprem.. Zaten AK Parti'den aldığımız bir belediye. İnanılmaz bir borç var. O bütçeyi idare etmek ve düzeltmek deveye hendek atlatmak gibiydi. Ben sadece mağdur edebiyatı yapmadım ama bir şekilde çözmeye çalıştık. Ekonomik kriz, yangınlar, deprem, pandemi dediğiniz zaman devamlı risk altında yaşayan toplumlarız. Bu risklere karşı bir direnç geliştirmemiz gerekiyor. Sadece afet ile sınırlandırmamak lazım. Ekonomik krize, iklim krizine karşı da dayanıklı olmak lazım. Pandemi yaşadık, turizm etkilendi. İnsan odaklı olmak zorundayız. Sağlık ve eğitim en esaslı konular... O kentin sağlıklı olabilmesi için her noktada düşünmek lazım. 17 Ağustos'u belirlememizin sebebi hepimizin bildiği 99 depremiydi."
"KENTİN KULLANMA KILAVUZUNU OLUŞTURUYORUZ"
Başkan Sengel konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dayanıklı kenti sadece afet bazında değil olabilecek her türlü riske karşı dirençli tutmak amacımız. Pandemi bize şunu gösterdi. Ne yazık ki tek başımıza kalıyoruz. 11 kentte yaşanan depremde komşu kent komşusuna yardım edemedi. Risklerin analizini yapmamız gerekiyor. Dayanıklı Kent Efes Selçuk hem acil çözüm bulabildiğimiz, her kesime ulaştığımız bir proje... Siyasi parti ayrımına haiz olmadan, çünkü herkesin belediyesi orası. Bir gün başka bir değişiklik olacak. Filiz gitti, Ahmet geldi gibi değil. Bu kentin bir kullanma kılavuzunun ve stratejisinin olması lazım. Halkın parası, isteği ve talebi için bir kullanma kılavuzuna ihtiyacımız var. Akademisyenler ve bilim insanlarının gözetiminde bir kılavuz oluşturuyoruz."
"CUMHURİYET HALK PARTİSİ BİZİM İÇİN ESASTIR"
İzmir siyasetindeki gelişmeler ve il ve ilçe kongreleriyle ilgili de konuşan Başkan Sengel, "Genel seçimi atlattıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi içerisindeki seçimler ne olacak? Kim listede yer alacak? Kim ilçe başkanı olacak tartışmaları varken, biz şunu tercih ettik. Cumhuriyet Halk Partisi bizim için esastır. Zaten doğruyu bulacaktır. Tartışmayı kendime zul görürüm. Şahsıma verilmiş olan görevi yerine getirmiyormuş gibi görürüm diyerek Efes Selçuk Dayanıklı Konferansı'na yüzümüzü çevirip halka kulak verdik" diye konuştu.
ASLANOĞLU'NU ZİYARET ETTİLER
Yeni seçilen CHP ilçe yönetimi ile birlikte İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'na yaptıkları ziyarete de değinen Sengel, "Hayırlı olsun ziyaretiydi. Alt başlığı da şöyle bir şey. Yerel seçimler yaklaşıyor. Hem ülke hem İzmir hem de Efes Selçuk özelinde yaptığımız çalışmalardan bahsettik. Nasıl bir çalışma tarzı sergilediğimizi ifade ettik. Öneriler aldık, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk" dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |