Küresel piyasalarda corona virüsü vakalarındaki artış riskten kaçışı tetiklerken dolar/TL, Türkiye özelinde devam eden jeopolitik endişelerle 7.96 zirvesine yakın baskı altında işlem görüyor.
Küresel piyasalar, ABD corona virüsü mali paketinin 3 Kasım başkanlık seçimlerinden önce geçmesiyle ilgili son umutların ABD hazine bakanı tarafından kırılması ve dünya çapında artan corona virüsü vakalarından endişe duyan yatırımcıların son günlerdeki kârlarını realize etmeleriyle düşüş gösterdi.
Fransa’nın sonbaharda artan corona vakalarından dolayı sokağa çıkma yasağı ilan etmesi sonrası yeni tecrit tedbirlerinin küresel ekonomideki toparlanmayı durdurabileceğine yönelik endişeler oluştu.
Dolar/TL dün yeni zirve olan 7.9586’ya kadar yükseldikten sonra 7,95 seviyesinin altında işlem görüyor.
DOLAR
7.9213(%0.16)
EURO
9.3039(%0.17)
ALTIN
483.533(%0)
BUGÜN PİYASADA HANGİ VERİLER AÇIKLANACAK?
Bugün iç piyasada açıklanacak eylül ayı konut satış istatistikleri, ağustos ayı özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu verileri, eylül ayı bütçe gerçekleşmeleri ve TCMB haftalık para banka, menkul kıymet ve döviz rezervi istatistikleri takip edilecek. Dış piyasada ise ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları veri gündeminde öne çıkıyor.
PİYASALARI TCMB DESTEKLİYOR ANCAK YETERLİLİK SORGULANIYOR
TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden geçen hafta kuvvetli bir negatif ayrışma yaşanmış, bu ayrışmada jeopolitik endişeler ana belirleyici olmuştu. Jeopolitik gelişmeler arasında AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor. Bu endişeler hala devam ediyor. Piyasada sokaktaki enflasyon ve TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin fark da sorgulanıyor.
TCMB’nin devam eden sıkılaştırma adımları ise piyasalardaki en önemli destek unsuru olmaya devam ediyor. Bankanın piyasaya uyguladığı fonlamanın son maliyetini gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %12.12’e kadar yükseldi. Fonlama maliyeti Temmuz ortasında %7.4’ün altına kadar inmişti. Bu 478 baz puanlık bir sıkılaştırma uygulandığı anlamına geliyor.
Reuters’a konuşan bir bankanın Hazine işlemcisi, “Piyasa artık önümüzdeki haftaki TCMB kararına odaklanmış durumda. TCMB’nin politikasına baktığımızda ortalama fonlama %12’nin üzerinde poltika faizi ise %10.25. Dolayısıyla bankadan normalde beklentimiz likidite adımlarını politika faizine de yansıtması. Ancak banka enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu dolayısıyla kalıcı bir politika faizi tepkisi vermek de istemeyebilir. Bunun yanında siyaset de önemli bir faktör” dedi ve ekledi:
“Güncel raporlara baktığımızda bankanın yıl sonuna kadar 675 baz puana kadar politika faiz artımı yapması gerektiği yönünde yabancı raporlarını görüyoruz. Bu kapsamda enflasyon beklentileri önemli. Yarın açıklanacak beklenti anketi burada önemli bir gösterge olacaktır. Piyasalarda kurumlar vergisinde olası indirim yönündeki haberler, doğalgaz rezervlerinin yukarı yönlü revizyonu ve siyasi gündem de yakından takip ediliyor”
KURUMLAR VERGİSİ DÜŞECEK Mİ?
Kurumlar vergisi 2018-2020 yılları için %20’den %22’ye çıkarılmıştı. Herhangi bir yeni düzenleme olmazsa vergi önümüzdeki yıldan itibaren yeniden %20’ye inecek. Dünya gazetesinde yer alan bir haberde ise kurumlar vergisinde ciro bazlı sisteme geçilebileceği, 10 milyon lira altı için verginin %15’e düşürülmesi üzerinde çalışılıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |