Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Jeotermal planı, RES'ler ve maden ocağı izinleri nedeniyle gittikçe daralan İzmir'deki tarım arazilerine bir darbe de imar planlarıyla indiriliyor. Tarım ve turizmin gözde merkezlerinden İzmir'in Dikili İlçesi'ndeki 123 dönüm birinci sınıf tarım arazisinin 78 dönümlük kısmı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "ticaret ve terminal alanı" olarak değiştirildi. Turizm Bakanlığı'nın 12 Eylül'de onaylanıp 7 Ekim'de askıya çıkardığı kararın, Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün "uygundur" görüşüne dayandırıldığı öne sürüldü.
TARIM MÜDÜRÜ, TOPU CHP'Lİ BELEDİYELERE ATTI
Ancak, çevre örgütlerinin tepkisini çeken gelişmenin ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan'dan flaş bir açıklama geldi. Müdür Bakan, imar revizyonunun Dikili Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden gelen talep üzerine yapıldığını, sözkonusu arazinin 8 dönümlük kısmında belediyeye ait otobüs terminali yapılmak istendiğini ileri sürdü. Kendilerinin ise "mutlak tarım arazisi" olan bölgede terminal yapma planına "uygun değildir" görüşü verdiklerini savunan Bakan, daha sonra yapılan incelemenin ardından arazinin "marjinal olan kısımları için" onay verdiklerini aktardı.
BELEDİYELERDEN SES YOK, ÇEVRECİLER TEPKİLİ
İl Tarım ve Orman Müdürü Bakan'ın bu iddiayla ilgili Dikili Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak, TMMOB Şehir Plancıları Odası, EGEÇEP, Bergama Çevre Platformu ve Dikili Demokrasi Platformu üyeleri, birinci sınıf tarım arazilerinin "ticaret ve terminal alanı" olarak değiştirilmesine tepki gösterdi. İtiraz dilekçesi veren Dikili Demokrasi Platformu üyeleri, “Dikili otogarı ihtiyacı karşılamıyor kılıfı altında tarım arazileri ticari alana dönüştürülüp AVM yapılacak. Burası çağlar boyunca en verimli tarım alanları arasında yer alan bir bölge. Bu plan Dikili tarımını baltalar. AVM’ler ise Dikili esnafının sonu demektir" açıklamasını yaptı.
CHP'Lİ KILIÇ, TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. CHP'li Kılıç, "O toprağı ekip biçmek, orada üretim yapmak varken, neden orayı ranta açıyorsunuz? Doymadınız mı?. Bu tarım arazisi kimin için imara açılmıştır? Buranın rantından kim ya da kimler yararlanacaktır?” diye sordu.
RANT ARTIRICI İMAR PLANLARINDAN VAZGEÇİN!
Yazılı bir açıklama yapan TMMOB İzmir Şehir Plancılar Odası ise Dikili'deki benzer durumun Menderes Özdere'de de yaşandığını açıkladı. Tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren oda, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’na uyarımız; kişisel menfaatleri gözeten rant artırıcı imar planı ve plan değişikliklerini izin vermeyi derhal durdurmalıdır. Bakanlık plan yapılacak bölgelerdeki ekosistemi, florayı, faunayı bilimsel metotlar ile inceleyerek imar planlarını kamu yararı amacı ile ele almalıdır. Bahsi geçen planlara ilişkin gerekli itiraz ve dava sürecini başlacağız" görüşünü dile getirdi.
BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU
Öte yandan, birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmaya çalışıldığı Dikili'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" (TDİOSB) kurulması ise akıllarda soru işareti bıraktı. Geçen hafta İzmir'de düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forumu'na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ege'nin tarımsal üretim ve ihracatını ikiye katlayacağı iddia edilen Dikili TDİOSB'nin kuruluş kararının imzalandığını açıklamıştı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |