İzmir'de 118 yurttaşın hayatını kaybettiği 30 Ekim depreminde binaları yıkılan ya da hasar alan depremzedeler, Bayraklı ilçesindeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü önünde toplandı. Yaklaşık 200 depremzede aynı bölgede gökdelenlere izin verilirken, kendi binalarına zemin artı 5 kat imar izni verildiğini ve metrekare kaybı yaşadıklarını belirtti. Talep ve şikayetlerini içeren imzaları dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne teslim eden depremzedeler, muhatap bulamadıkları gerekçesiyle tepki gösterdi.
"ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR"
Depremzedeler adına açıklama yapan avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, çifte standart uygulandığını söyledi. Aktarıcı şöyle konuştu:
"Binalarımıza kuş uçuşu mesafede gökdelenlere, proje alanları dışına ise 8 kat imar verilirken bize niye 5 kat imar verildiğini merak ediyoruz. Neden böyle çifte standart var. Neden aynı afeti yaşamış insanlar proje alanı ve içi olarak ayrıştırıldı. Çevre Şehircilik Bakanlığı kendisine yetki ve çalışma alanı açtı. Aslında bizim AFAD bünyesinde afet kanuna tabi olmamız lazımdı. Çevre Şehircilik Bakanlığı burada ihaleler yapmak suretiyle bizim mülkiyetlerimizi bile tapudan sildi. Bakanımız Murat Kurum geldiğinde buraları yapılandıracaklarını, hiçbir hak kaybımızın olmayacağını söylemişti. Maliyetlerin de yarısını ödeyeceklerini söylemişti. 8 ay geçti biz hala ne olacağını bilmiyoruz."
"YETER ARTIK, KAFAYI YEDİK"
Açıklama esnasında depremzedelerden Mahmur Çavuş ağlaya ağlaya araya girerek, "Yeter artık. Kafayı yedik, psikolojimiz bozuldu. Cumhurbaşkanı bizi duysun. Yeterin artık. Dilekçelerimizi bile kabul etmiyorlar, biz insan değil miyiz" diye feryat etti.
"8 AYDIR BİLGİ VEREN YOK"
Hala konteyner kentte kaldığını söyleyen İsmail Turan, "8 katlı binamız yıkıldı. Zemin artı 5 kat imar verdiler. 135 metrekare dairemize karşılık 75 metrekarelik ev yapılıyor. 250 bin liraya yakın bir ödeme çıkıyor. Kura çekimi ile ilgili de sıkıntımız var. Biz kendi cephemizdeki dairemizi istiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na birçok dilekçe verdik. Bir yetkiliden bile cevap alamadık. 8 ay oldu, neredeyse evler bitiyor ama bize bilgi veren yok" dedi.
"MALİYETLER 350-400 BİN TL ARASINDA"
Şengül Yıldırım, "Eviniz yapılıyor diyorlar bize ama ne olduğu belli değil. Tapuda evimin metrekaresi 141 yazıyor. 73 metrekare diyorlar. Ben aynı dairemi istiyorum. Gökdelenler yapılıyor. Bize kutu gibi ev veriyorlar" derken, Yeşim Koç ise, "130 metrekare olan daire 70 metrekareye düştü. 3 -4 çocuklu aileler burada nasıl yaşayacak. Devlet sanki o inşaatları bize bedava tahsis ediyormuş gibi algı var. Öyle bir şey yok. Bu inşaatların maliyeti 350-400 bin TL arasında" diye konuştu.
"DEVLET BU DAİRELERİ HEDİYE ETMİYOR"
Dairelerinde metrekare kaybı oluştuğu için mağdur olduklarını belirten Taner Duman ise şöyle konuştu:
"Evlerimiz kontrolümüz dışında yıkıldı. Arsalarımız kamulaştırıldı. Söz verilen yardımları henüz almış değiliz. Eşya taşıma yardımı 13 bin TL denmişti, son taksidini henüz alamadık. 30 bin lira eşya yardımını alamadık. Esnaf arkadaşlar Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 50 bin liralık yardımları alamadı. Gelişmelerle ilgili bilgilendirilmiyoruz. Biz hala hangi dairenin bize ait olacağını kaç metrekare olacağını, ödeyeceğimiz bedelleri bilmiyoruz. Devlet bu daireleri bize bedava yapmıyor. Hediye almadığımız bedel ödeyeceğimiz şey için sorgulamak istiyoruz."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |