Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Etkinlik Salonu’nda düzenlenen “Kadının Siyasetteki Yeri” konulu panelin, moderatörlüğünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç yaparken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Av. Filiz Ceritoğlu Sengel konuşmacı olarak yer aldı. Panele İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Yönetim Kurulu Üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları, meclis üyeleri, İzmir İYİ Parti Kadın Kolları Teşkilatı ile Çiğli ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
Başkan Gümrükçü: "İzmirli kadınların kalbi Çiğli’de atıyor"
Panelin açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "İzmir'in kalbi Çiğli’de atacak demiştik, bugün burada görüyorum ki İzmirli kadınların kalbi de Çiğli de atıyor. Cumhuriyet devrimi aynı zamanda bir kadın devrimidir. Kadın olmadan kalkınma ve medeniyet olmaz. Kadın eğer ki toplumsal hayata ve üretime katılmazsa, o ülkede özgürlük ve demokrasi gelişmez. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1925 yılında Kastamonu’da yaptığı bir konuşmada ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yok vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yönetmek, kadının bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur’ ifadeleriyle kadının toplumsal hayatta yer alması gerekliliğine dikkat çekmiştir. Çiğli Belediyesi olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözlerinden esinlenerek kadınların özgürleşmesi, ekonomik ve sosyal hayatta söz sahibi olması, ayakta durması ve Türkiye'nin geleceğine yön verebilmesi adına hukukun ve ekonominin verdiği güç ile önlerindeki engelleri kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu etkinliği, kadının varlığını bir adım ileriye götürme noktasında değerli buluyorum. İzmir'de 3 kadın belediye başkanımız var. Dilerim ki sonraki dönemlerde Bu sayı daha da artsın. Filiz Hanım İzmir’deki kadın belediye başkanlarının temsilcisi olarak aramızda bulunuyor. Sayın Fatma Çalkaya ve İlkay Erdoğan'ın programını ayarlayamadık yoksa kendileri de aramızda olmak istiyorlardı. Selamlarını ilettiler tüm misafirlere. Katılım gösteren tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. İyi ki bizimlesiniz" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Nilay Kökkılınç: "Kadın erkek eşitliği her alanda sağlanmalı"
Konuşmasına Çiğli Belediyesi'ne teşekkür ederek başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, " Çiğli Belediyesi'nin, 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını kutlamak amacıyla bugün düzenlediği panel son derece önem arz ediyor. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını elde ettiğinde ülke olarak dünyada 29. Avrupa'da 2. sıradaydık ama şu an ne yazık ki oldukça gerilerdeyiz. İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde sadece 29 kadın meclis üyemiz var. Kadının siyasetteki yerine baktığımızda ilk 20 ülke arasında ne yazık ki yokuz. Yaşamın her alanında kadın ve erkeğin eşit olması gerekiyor. Toplumsal kadın eşitliğinde de 256 ülke içinde 133. sıradayız. Mustafa Kemal'in bizlere armağan ettiği haklar anlamında bugün geldiğimiz durumdan utanmamız gerekiyor. Kadının siyasette eşit temsil edilmesi yönünde Cumhuriyet Halk Partisi'nin verdiği önerge dün AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Ben bir kadın olarak bu dönem parlamentoda yer alan siyasilere hakkımı helal etmiyorum. Mücadeleye devam etmemiz ve söylemlerimizi daha sık gündeme getirmemiz gerekiyor" dedi.
Filiz Ceritoğlu Sengel: "Alınan kararlar yaşam alanımızı kısıtlıyor"
Kız çocuklarının eğitiminin önemine değinen Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "21. Yüzyılda hala kadın ve erkek olarak söz ediyoruz. Başka şeyleri konuşmamız gereken bir dönemde kadınla başlayan paneller yapıyoruz. Kadının siyasetteki yerine ilişkin eminim kadınlarımızın birçok hikayesi vardır. Normal şartlarda siyasette size yer açılmasını beklemek olmaz, tırnaklarınızla kazıyarak bir yerlere gelirsiniz. Ancak ülkemizin mevcut şartlarında herhangi bir ekibe sığınmadan kadın olarak siyaset yapmak çok da kolay değil. Ekonomik olarak özgürlüğünü elde edemeyen ya da üstündeki baskılardan kurtulmadan bir kadınının siyasette yer alması pek mümkün görünmüyor. Alınan tüm kararlarda bu doğrultuda kadının yerini kısıtlamayı amaçlıyor. Her şey eğitimle başlar. Köylerin mahalleye dönüşmesi sonucunda kapanan köy okulları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı çocukların taşınması için ihale açmıyor ve ailelerde böyle bir durumda kız çocuğunu okula göndermemeyi tercih ediyor. Yani alınan tüm kararlar kadını daha da aşağıya çekmeye yönelik" dedi.
"Kadınlar yaşama dahil edilmeli"
Kadınların toplumsal yaşantıya dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Sengel, "Bazı kadınlar var ki, kendilerini ifade edebilseler ve siyasi arenada yer açılsa mevcut siyasilere taş çıkarırlar. Kadın politikaları ‘mış’ gibi davranarak hayata geçirilemez. Türkiye'nin her yerinin sosyolojisi bir birinden farklı. Her köye, mahalleye, ilçeye, ile ve bölgeye yönelik çalışmalar düzenlenmeli. Kadınlar bilgilendirilmeli. Sosyalleşmelerine yönelik projeler geliştirilmeli. Belediyecilik yalnızca imardan ve taştan topraktan ibaret değil, belediyecilik ne kadar çok insana dokunduğunuza bağlı. Bunu başarabilirseniz o zaman bir şeyler yapmış oluyorsunuz. Kadının yaşamın içine sokulması lazım, kadın erkek el ele tutuşarak daha aydınlık yarınlara gidebilir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Aylin Cesur: "Sahip olduklarımızı Atatürk'e ve Cumhuriyet’e borçluyuz"
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, "Dünya Kadın Hakları gününde böyle bir etkinlik düzenlediği ve bizleri davet etme nezaketi gösterdiği için Çiğli Belediye Başkanımızı tebrik ediyor ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Ben, dar gelirli öğretmen anne ve babanın evladı olarak doktor oldum ve 20 sene Süleyman Demirel ile çalışma imkanı buldum. Daha sonra da Genel Başkanımızın cesaretine inanarak siyasete atıldım. 5 Aralık 1934 yılında Büyük Atatürk, biz kadınlara seçme ve seçilme hakkını armağan etti. Ben eğer doktor, Cumhurbaşkanı doktoru sonra da baş danışman olabilmişsem ve şu an milletvekiliysem işte biz bunu Cumhuriyet’e ve Büyük Atatürk'e borçluyuz. Cumhuriyet, bizlere fırsat eşitliği sağladı. Her köyden bir Aylin, bir Meral, bir Kemal ve Filiz çıkması için elimizi taşın altına koymalıyız. Kadın, hayatın her alanında olması gereken bir öznedir. Büyük Atatürk 98 yıl önce ‘kadınlarımız bundan sonra haremlere kapatılmayacak, yüzünü kapatmayacak ve gizlenemeyecektir. Aksi takdirde bu durum büyük acılara neden olacaktır. Kadınlarımız savaşlarda yer aldı, büyük emekler verdi. Kadınlarımız erkekler ile eşit olmalı’ diyerek hepimizin önünü açtı" ifadelerini kullandı.
"Kadının ülke yönetimdeki temsiliyeti artırılmalı"
Bazı rakamlar vererek kadının siyasetteki temsiliyetinden söz eden Cesur, "Atatürk'ün erkek egemen bir toplumda kadın ile erkeği eşitlediği kararlılığının dünyada eşi benzeri yok. Şu an mecliste sadece kadın milletvekili temsili %17 oranında. Kadının parlamentoda temsiliyeti noktasında dünyada 125. sıradayız. Atatürk'ün Cumhuriyeti’nde kadının temsiliyeti düşmüş durumda. Örneğin bu rakamlar Fransa'da %44, Almanya' da %30 seviyelerinde. Türkiye'de kamuda çalışan üst düzey yöneticilerin yüzde 88'i erkek, Anayasa Mahkemesi'nde 12 üye var sadece 3'ü kadın, 81 valimiz var ve sadece 2 tanesi kadın, 299 Genel Başkan Yardımcısının 34'ü kadın, 830 kaymakam var ve sadece 23 tanesi kadın, 825 İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün sadece 12'si kadın. Eldeki verilere bakıldığında kadının Türkiye'deki yerini anlayabiliriz. Yeni Türkiye dedikleri ülkemizde işte kadının temsiliyeti bu noktalarda" diye konuştu.
Sevda Erdan Kılıç: "5 Aralık kadınlar için bir devrimdir"
Panelde konuşmacı olarak yer alan isimlerden Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Ben de öncelikle Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü'ye teşekkür ediyorum. Anadolu'nun bizim serptiğimiz, İzmir'in serptiği tohumlara ihtiyacı var. Buradan alıp oraya serpeceğiz. Ben Atatürk ve silah arkadaşlarına bir minnet borçluyum. 5 Aralık, kadınlar için yapılan en büyük devrimdir. Kadının önce toplumdaki yerine bakmamız lazım ki siyasetteki yerine bakabilelim. Toplumun kadınlara yüklediği roller var. Yani en iyi yasaları çıkarsak da öncelikle kadınlara yüklediğimiz rollere bir el atmamız lazım. Türkiye'nin Cumhuriyet Halk Partisine ihtiyacı var. Ülkemize hizmet etmek için çıktığımız bu yolda, kadın erkek diye ayırt etmeden birbirimize her zaman yoldaş olduk" dedi.
"Siyasetteki kadın erkek ayrımcılığı sona ermeli"
Siyasette kadına ve erkeğe farklı bakıldığını kaydeden Kılıç, "Ben kadın erkek ayrımını kabul etmiyorum, kadın olarak beylerin yaptığı da bizim yapamadığımız ne var? Erkek siyasetçilere bir mercekle bakılıyorsa kadın siyasetçilere yüz mercekle bakılıyor. Kız çocukları eğitimi bir yana erkek annelerini de eğitmemiz lazım. Aman oğlum dinlen gel kızım senle sofra hazırlayalım diyorsa o zaman bizim işimiz çok zor. Erkek annelerinin bu anlamda iyi eğitilmesi lazım. 3 kız kardeştik ve çok zor şartlarda okuduk. Annem ev hanımıydı, babam battı. Üniversiteyi Yılmaz Büyükerşen’in kurduğu Anadolu Üniversitesi Vakfı'nın verdiği bursla okudum. O yüzden burada iş yerel yönetimlerde bitiyor. İmarlar, binalar bir yana kız çocuklarının eğitimi bir yana. Ben burada hem avukat hem milletvekili olarak oturabiliyorsam bunu o gün aldığım bursa borçluyum. Kadını erkeği yok bu işin. Sol tarafımızda atan kalp, demokrasi ve cumhuriyet için atıyor" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |