ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    42,6949
    Dolar
  • Euro
    50,2220
    Euro
  • Altın
    5.900,240
    Altın
  • Bist-100
    11.456,00
    Bist-100
  • ADANA
    6/16°
    ADANA
  • ANKARA
    1/6°
    ANKARA
  • ANTALYA
    9/16°
    ANTALYA
  • BURSA
    6/10°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/11°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    5/13°
    IZMIR
  • KONYA
    0/6°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Meclis'teki taciz skandalı hakkında TBMM'den açıklama
Meclis'teki taciz skandalı hakkında TBMM'den açıklama
Saadet liderinden Cumhur İttifakı'na yeşil ışık
Saadet liderinden Cumhur İttifakı'na yeşil ışık
Güllü cinayeti tek tanığın bu ifadesiyle ortaya çıkmış: 'Gördüm ama sustum'
Güllü cinayeti tek tanığın bu ifadesiyle ortaya çıkmış: 'Gördüm ama sustum'
Prof. Dr. Sözbilir'den Hatay'daki depreme ilişkin açıklama: 6 Şubat depremlerinin artçısı
Prof. Dr. Sözbilir'den Hatay'daki depreme ilişkin açıklama: 6 Şubat depremlerinin artçısı
18 Kasım 2019 Pazartesi - 10:04

Çiftlik balığı faydalı mı?

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Şen, çiftlik balığı ve yetiştiricilik sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nüfusu sağlıklı beslemenin yolunun, yetiştiriciliğin desteklenmesinden geçtiğini belirten Şen, "Yurt dışında talep gören bu balıkların tüketilmesinin sağlık açısından zararı yok. Bu balıkların birçok bilimsel çalışma ile faydaları ortaya konulmuştur" dedi.

Çiftlik balığı faydalı mı?

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Şen, çiftlik balığı ve yetiştiricilik sektörüne dikkat çekerek, çiftlik balıklarıyla ilgili açıklama yaptı. Yurt dışında talep gören balıkların tüketilmesinin sağlık açısından sakıncası olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Şen, şunları kaydetti:

"Balık çiftliklerinin ilk kurulum aşamasında 10'un üzerinde farklı kurumdan izin alınması gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretimden paketlemeye kadar her aşama düzenli olarak denetlenmektedir. Kimi ülkelerde balıklara uygulanan genetik müdahaleler Türkiye su ürünleri yetiştiricilik sektöründe uygulanmamaktadır. Ancak bazı yayın organlarında farklı uzmanlık alanına sahip kimi kişilerin çiftlik balığı tüketimine yönelik olarak yanlış söylemlerle Türkiye su ürünleri sektörüne ve dolaysıyla bu konuda emek, para ve zaman harcayan insanlara karşı büyük haksızlık yaptıklarını ve basında yer alan haberlerin halkımızı ve su ürünleri yetiştiricilik sektörünü olumsuz etkilediğinin bilinmesi gerekir. Son 15 yılda yapılan yatırımlar ile sayılı ülkede mevcut olan bir teknoloji kullanarak neredeyse doğadan yakalanan balıkların yarı fiyatına gelecek bir bedelle halkımıza satışa sunulan bu balıkların, birçok bilimsel çalışma ile faydaları ortaya konulmuştur."

'AVRUPA'DA TEZGAHTAKİ 4 BALIKTAN 1'İ TÜRKİYE'DEN'

Artan nüfusu sağlıklı beslemenin yolunun, denizlerde ve iç sularda yapılacak avcılık düzenlemeleri ve su ürünleri yetiştiriciliğinin desteklenmesi ile mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şen, "Türkiye'nin ürettiği çiftlik balığı başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünya çapında 82 ülkeye ihraç edilmektedir. Türkiye'deki balık yetiştiricilik sektörünün dayandığı 3 tür, alabalık, çipura ve levrektir. Avrupa'da alabalık yetiştiriciliğinde birinci ve deniz balıkları yetiştiriciliğinde ise bazen birinci bazen ikinci sırada yer alan Türkiye, her zaman lider konumdadır. Avrupa Birliği üye ülkelerinin balık tezgahlarındaki her 4 balıktan 1 tanesinin Türk balığı olması bunun en çarpıcı göstergesidir" dedi. 

'DOĞA BALIĞI İLE YETİŞTİRİCİLİK BALIĞI ARASINDA FARK YOK'

EÜ Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi öğretim üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Dinçer ise yapılan bilimsel çalışmaların, doğa balığı ile yetiştiricilik balığı arasında iddia edildiği gibi önemli farklılıkların olmadığını gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Balık ve su ürünleri tüketiminin faydaları açısından ön plana çıkan omega 3, tüm balığın toplam vücut ağırlığının yüzde 0,5 ile yüzde 5 oranını kapsamaktadır. Bu noktada sadece balık tüketiminin faydası denilince omega 3'ü esas almak eksik bir yaklaşım olacaktır. Gerek rahat sindirilebilir protein yapısı gerek ise yüksek protein içeriğinin yanında, balığın derisinde ve kemiklerinde bulunan mineral içeriği de özel bir gıda olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemlidir. En zengin omega 3 ve omega 6 kaynakları yağlı ve pelajik balık türleridir; fakat bu ülkemizde her geçen gün gelişen su ürünleri yetiştiricilik sektörü ürünlerinde olmadığı anlamına gelmez. Bu konuda yapılan hata, levrek ve çipura balıklarının beyaz etli balıklar olması ve doku, kas arasında depolanan çoklu doymamış yağ asidi miktarlarının sardalya ve hamsi gibi balıklara göre daha düşük olmasıdır. Doğru kıyaslama doğadan yakalanan çipura veya levrek ile yetiştiriciliği yapılan çipura veya levreğin kendi içerisinde karşılaştırılmasıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar doğa balığı ile yetiştiricilik balığı arasında iddia edildiği gibi önemli farklılıkların olmadığını göstermiştir."

 

 
"Tarım Bakanlığı'nın bütçesi artırılmalı"
 
Yatalak eşine türküleriyle şifa oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trafik polisi, yaşamına son verdi!
İzmir'in Buca ilçesinde, 1 yıllık trafik polisi Atakan A. (27), tabancayla ...
İzmir'de denizin dibine inşaat!
İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Haseki Mahallesi'nde SİT alanında olan ...
İzmir'de köpek yarışması...
İzmir'de, bu yıl 4'üncü kez Türk Çoban Köpekleri Irk Standartları Yarışması ...
 
'Kalpteki Melekler' ile örnek oldu
İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan lise öğrencisi İlayda Erdoğmuş (16), yol ...
Beyaz sirke mucizesi...
Doğal, fermente bir ürün olan sirkenin kullanım alanları giderek artıyor. ...
Çeşme'de işler kesat!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez uygulamaya konulan ara ...
 
Minik Asya için ilik nakli kampanyası başlatıldı
İzmir'de, 'Paroksismal nokturnal hemoglobinüri' (PNH) hastalığı nedeniyle ...
İzmir'den İsrail tepkisi
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İzmir Üniversiteler Teşkilatı, İsrail'in ...
Minik Hira, şifayı Sivas'ta buldu
İzmir'de akut romatizmal ateş hastalığıyla mücadele eden ve dişinde oluşan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 16 12 3 1 36 12 24 39
2 Trabzonspor 16 10 5 1 30 16 14 35
3 Fenerbahçe 15 9 6 0 32 14 18 33
4 Göztepe 16 8 5 3 19 9 10 29
5 Beşiktaş 16 7 5 4 29 22 7 26
6 Samsunspor 16 6 7 3 22 18 4 25
7 Gaziantep FK 16 6 5 5 23 25 -2 23
8 Rams Başakşehir 16 5 5 6 22 17 5 20
9 Kocaelispor 16 5 5 6 13 16 -3 20
10 Corendon Alanyaspor 16 3 9 4 14 15 -1 18
11 Çaykur Rizespor 16 4 6 6 20 23 -3 18
12 Tümosan Konyaspor 15 4 4 7 20 24 -4 16
13 Gençlerbirliği 16 4 3 9 17 21 -4 15
14 Kasımpaşa 16 3 6 7 14 21 -7 15
15 Hesap.com Antalyaspor 16 4 3 9 15 29 -14 15
16 Zecorner Kayserispor 16 2 8 6 15 32 -17 14
17 ikas Eyüpspor 16 3 4 9 10 21 -11 13
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 16 2 3 11 14 30 -16 9
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri