Samsun’un 19 Mayıs Mayıs ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde Salı günü çıkan yangın 8 saatlik yoğun mücadelenin ardından söndürülmüştü. Yangında 2 bin dönümlük alan zarar görmüş, bir çok canlı da telef olmuştu. Yangın nedeniyle hayvanların doğal yaşam alanları da etkilendi.
10 YIL SONRA DÜZELEBİLİR
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, söz konusu yangında 2 bin dönümlük arazide büyük bir tahribat meydana geldiğini belirterek, “Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Ceylan, çakal ve tilki de var ama onlardan telef olan henüz tespit edilemedi. Bu tahribat 10 yıl içerisinde düzelecek. Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı. Galeriç Ormanları diye tapuda gözüken 2 bin dönümünde tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Alanda araştırmalar hala devam ediyor” dedi.
Samsun Kızılırmak Deltası, yaklaşık 350 adet kuş türü, manda, yılkı, balık, sürüngen vb. çeşitleri yanında zengin bitki örtüsüyle korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduruyor. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanlarını (habitatları) bir arada bulundurması, deltayı eşine az rastlanır derecede önemli kılıyor. Delta, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı.
“KUNDAKLAMA OLABİLİR” İDDİASI
Çevreci kimliği ile de tanınan Avukat Melika Özman, yangının tesadüf olmayabileceğini belirterek, şunları söyledi:
* Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor. Deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayrıldı. Bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı? Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı.
* Toplu halde projelendirilen konutlar (200 konut ve üzeri). Turizm konaklama tesisleri (100 oda ve üzeri oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ve benzeri). İşte böyle! Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor. İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!
“BURADA DAHA ÖNCE YANGIN GÖRMEDİM”
* Hemen hemen her yerde aynı senaryoyu görüyoruz Kişiler aynı senaryo aynı. Yangın sonra imara açılan alanlar. Burada belediye bir doğa okulu yaptırdı. Ama ne olduysa başkanlığa devretmedi ve bir kişiye kullanma hakkını verdi. Yani peşkeş çekildi ve doğa okulu olacak yer lokanta oldu. Yaz başından beri çalışıyor. Hayvanların yaşadığı su kanallarında deniz bisikleti sürülüyor. Bütün bu yaşananlara baktığımızda burada çıkan yangın kafalarda soru işareti bırakıyor. Ben daha önce burada böyle bir yangın olduğunu görmedim ve duymadım. Çok büyük bir alan zarar gördü. Umarım ben yanılırım ve zarar gören alan eski haline gelir. Tekrar hayvanların doğal yaşam alanı olur.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |