CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, maden ocaklarındaki son duruma ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Beko yaptığı açıklamada “Madencilik genel olarak dünyada, özelde Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından riskli sektörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Göçükler, patlamalar ve yangınlar gibi kazalar sık sık yaşanmaktadır. Ülkemizde belirtilen bu büyük risklerin yanı sıra madenler konusunda önemli bir sorun da, kaçak maden ocaklarıdır. Bu ocaklarda, herhangi bir mühendislik çalışması olmaksızın tedbirsiz ve denetimsiz biçimde işçi çalıştırılmakta ve bunun sonucunda da resmi istatistiklerde yer almayan ölümler ve hastalıklar yaşanmaktadır. Kamusal denetim de yeterli ve etkin bir biçimde yapılmadığı için, sıklıkla iş cinayetleri ve meslek hastalıkları yaşanmaktadır” diye konuştu.
CHP’li Beko, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına şu soruları yöneltti:
“13 Mayıs 2014'te Soma’da yaşanan, yüzlerce maden işçisinin ölümüne yol açan ve ülkemizin tarihinde bir dönüm noktası sayılabilecek maden faciasının ardından, Bakanlığınız tarafından yapılan denetimlerde kaç maden işletmesinin kaçak olduğu tespit edilmiştir?
Bu işletmelerin sahiplerine hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır? Tespit edilen bu işletmelere kaç TL ceza kesilmiş ve bu cezaların ne kadarı tahsil edilmiştir? Aynı tarihten bu güne kadar ülke genelinde kaç işletmenin denetimi yapılmış ve kaçında usulsüzlük tespit edilmiştir? Bu usulsüzlüklere ilişkin bu işletmelere hangi yaptırımlar ve cezalar uygulanmıştır? Bu yaptırımlara uymayanlar hakkında men işlemi yapılmış mıdır?
“Dayıbaşılık” uygulamasının mevzuata aykırı olmasına rağmen pek çok yerde devam ettiği bilinmektedir. Bakanlığınız işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda risk yaratan bu duruma ilişkin hangi tedbirleri almaktadır? 2003 yılından bu yana maden kazalarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı kaçtır?
Aynı dönemde madenlerde çalışmanın bir sonucu olarak meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısı kaçtır? Bu işçilerin meslek hastalığına yakalanmaması adına Bakanlığınızca hangi çalışmalar yürütülmektedir?
Bazı meslek grupları kalabalık ortamlarda çalışmaları ve çok sayıda kişi ile temas etmeleri nedeniyle Covid-19 virüsünü almak ve yaymak açısından daha yüksek risk grubundadır. Madenlerde, fabrikalarda ve şantiyelerde çalışan işçiler bu risk gruplarına dahildirler. Bugüne kadar Covid-19’a bağlı olarak madenlerde çalışırken hayatını kaybeden işçilerin sayısı kaçtır?
Salgının geldiği bu kritik noktada, pandeminin yayılmasının engellenmesi adına Bakanlığınızca madenlerde hangi tedbirler alınmaktadır?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |