TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Bakan, Interpol'ün "Küresel Plastik Atık Pazarı’nda Ortaya Çıkan Yasadışı Eğilimler" başlıklı raporuna ilişkin Bakan Pekcan ve Bakan Elvan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu. Bakan, Interpol'ün raporunda, "64 ithalatçı, 57 ihracatçı ülkeyi kapsayan 257 uluslararası plastik atık ticareti rotasına işaret edildiğini ve rotaların 52’sinde, plastik atıkların büyük oranda yanlış yönetildiğini, suç örgütlerinin plastik atık ticaretine sızmak için gönderimleri yasadışı olarak farklı rotalara kaydırdıkları ve yetkilendirilmemiş atık yönetimi yöntemleri kullandıklarının belirtildiğini" bildirdi.
"RAPOR CİDDİYE ALINMALI"
Bakan, "Plastik üretiminde de kullanımında da yönetiminde de şeffaflık ve hesap verebilirlik çok önemli. Usulsüzlüklerle ilgili denetimlere ayrıca ağırlık verilmesi gerektiğini görüyoruz" diyerek, Interpol raporunun dikkate alınması uyarısını yaptı. "Yasadışı ticaret ve küresel plastik ticareti rotalarındaki suç vakalarındaki artışa dikkat ederek önemlerimizi almalıyız" diyen Bakan, şu soruları yöneltti:
-Küresel ve ulusal güvenlik kapsamında, plastik atık ticaretinin izlenmesi ve yasal takibinin güçlü bir şekilde sağlanması için hangi araştırma ve çalışmalar yürütülmektedir?
-Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) bu konuda hangi çalışmaları yürütme
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |