ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,2881
    Dolar
  • Euro
    37,5087
    Euro
  • Altın
    2.918,860
    Altın
  • Bist-100
    8.961,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kulüp başkanı, tartıştığı yönetim kurulu üyesinin aracına cipiyle çarptı!
Kulüp başkanı, tartıştığı yönetim kurulu üyesinin aracına cipiyle çarptı!
Dehşet anları... Önüne çıkanı bıçakladı!
Dehşet anları... Önüne çıkanı bıçakladı!
Çöp poşetlerinden 50'ye yakın ölü köpek ve kedi çıktı!
Çöp poşetlerinden 50'ye yakın ölü köpek ve kedi çıktı!
Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme!
Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme!
11 Ekim 2024 Cuma - 14:19

CHP'li Bakan'dan İzmir Körfezi için iş birliği çağrısı!

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Körfezi ile ilgili açıklama yaptı. Yapılması gerekenleri sıralayan Bakan, ''Körfez ile ilgili yaşadığımız sorunu sadece yerel yönetimlere yüklemek ne doğru ne de gerçekçi'' dedi. 

CHP li Bakan dan İzmir Körfezi için iş birliği çağrısı!

 “AKP bu konuda siyaset üretmek derdinde. Dertleri İzmir değil, İzmir’i teslim almak” diyen CHP’li Bakan, İzmir Körfezi’nin yapısal sorunlarını ve bilimsel önerileri sıraladı, dünyadan da örnekler vererek, “İzmir Körfezi'ni kurtarmak, yalnızca yerel yönetimlerin veya tek bir bakanlığın çabalarıyla mümkün değil. Bu, tüm kurumların el birliğiyle ve koordinasyon içinde çözmesi gereken bir sorun. Gerekli bilimsel ve finansal sorumlulukları tam olarak tespit etmeyen, elini taşın altına koymayan, İzmir Büyükşehir Belediyesine kaldıramayacağı yük yükleyip yangından mal kaçırır gibi protokol imzalatarak sorun çözülmez. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve korunması için tüm paydaşları iş birliğine çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

CHP’li Bakan açıklamasında şunları söyledi:

“Son günlerde İzmir Körfezi'ndeki çevre sorunları hakkında yapılan açıklamaları dikkatle takip ediyoruz. Özellikle AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ'ın konuyla ilgili değerlendirmelerine yanıt vermek ve kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Hamza Dağ, İzmir Körfezi’nde yaşanan sorunların sorumluluğunu yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüklemenin dayanılmaz rahatlığına sığınarak konuşuyor. Fakat kendisi de çok iyi biliyor ki Körfez ile ilgili yaşadığımız sorunu sadece yerel yönetimlere yüklemek ne doğru ne de gerçekçi... Çünkü bu sorun hem yerel yönetimlerin hem de çeşitli bakanlıkların görev alanına giriyor.

Sayın Dağ'ın Büyükşehir Belediyemizin ‘İzmir Körfezi’ni kaderine terk ettiği’ ve ‘irade ortaya koymadığı’ gibi cümleler kurması hayret verici. Bu cümlelerin doğrudan muhatabı öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır. İzmir Körfezi’ni kirleten unsurların başında fabrika atıkları, organize sanayi bölgeleri ve gemi balast suları ve dereler gelmektedir. Bu kirleticilerin denetlenmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğundadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çabaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi de Belediye Başkanı Cemil Tugay da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için var gücüyle çalışıyor.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin işletilmesi ve geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atıldı. Bu tesiste ne koku ne de balık ölümleri gibi bir sorun var; aksine, tesisten atık suyun deşarj edildiği yakın alanlarda balıkların denizde zıpladığını görebilir. Sayın Dağ arzu ederse birlikte de gidebiliriz… Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesisinin 4. fazının tamamlanması için de üzerine düşeni yapıyor.

Körfezin Yapısal Sorunları ve Çözüm Önerileri
Körfezin sığlığı ve temiz su girişinin yetersizliği önemli bir sorun. Bilim insanları, bu soruna çözüm olarak bir sirkülasyon ve navigasyon kanalına ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar. Bilhassa kıyı mühendisliğinin Türkiye’de bulunan en önemli isimlerinden olan değerli dostum rahmetli Adnan Akyarlı hayatta iken birçok bilim insanı ile beraber bu konuda bilimsel çalışmalar yapmıştı ancak bu tür bir projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına gerçekleştirmesi mümkün değil.  Tarama işlemleri bile Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) iznine tabi ve bu izni Bakanlık veriyor.

Maalesef AKP bu konuda siyaset üretmek derdinde. Dertleri İzmir değil, İzmir’i teslim almak. Eğer amaçları çözüm olmuş olsaydı önce dünyada bu konuda benzer sorunlar karşısında merkezi yönetimler ne yapmış ona bir bakarlardı. Kendileri dünyadan bir haber oldukları için biz kendilerine anlatmak, kamuoyuna da hatırlatmak isteriz.

Dünya Örnekleri ve Merkezi Hükümetlerin Rolü
Dünya genelinde, benzer çevre sorunlarının çözümünde merkezi hükümetlerin oynadığı kritik role dair çok sayıda örnek var.

Londra Thames Nehri Temizliği: 1950'lerde "ölü" ilan edilen Thames Nehri'nin temizlenmesi, İngiliz hükümetinin öncülüğünde gerçekleştirildi. Merkezi hükümet, yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, yasal düzenlemeler ve finansal destekle nehrin ekolojik canlanmasını sağladı.

Singapur Nehri Temizleme Projesi: Singapur hükümeti, 1977'de başlattığı 10 yıllık temizleme projesiyle, ağır kirlilik altındaki Singapur Nehri'ni yeniden canlandırdı. Proje, merkezi hükümetin liderliğinde ve çeşitli bakanlıkların koordinasyonuyla yürütüldü.

Çin'in Taihu Gölü Restorasyonu: Çin hükümeti, ülkenin üçüncü büyük tatlı su gölü olan Taihu'nun temizlenmesi için kapsamlı bir program başlattı. Merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle yürütülen proje, göldeki kirlilik seviyesinin önemli ölçüde azalmasını sağladı.

ABD’de Chesapeake Körfezi Restorasyonu: Federal hükümet, eyalet yönetimleri ve yerel idarelerin ortak çalışmasıyla yürütülen bu proje, Amerika'nın en büyük haliçlerinden birinin ekolojik dengesini yeniden sağlamayı hedefliyor.

Bu örnekler, büyük ölçekli çevre sorunlarının çözümünde merkezi hükümetlerin liderlik rolünün ve yerel yönetimlerle iş birliğinin önemini açıkça ortaya koyuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bilimsel Yaklaşım ve Çözüm Önerileri
Bilim insanları, İzmir Körfezi’nin sorunlarının çözümü için birçok öneri sunuyor.

Sirkülasyon ve Navigasyon Kanalı: Körfezdeki su sirkülasyonunu artıracak ve temiz su girişini sağlayacak bir kanal projesi.

Entegre Atık Yönetimi: Endüstriyel ve evsel atıkların etkin yönetimi için kapsamlı bir sistem kurulması. Bunun için Çevre Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte hareket etmesi, ortak projeye merkezi hükümetin finansman desteği sağlaması gerekiyor. Bu konuda kurulmuş ancak bir arpa boyu yol alamamış Çevre Ajansı’nda biriken kaynak kullanılabilir.

Ekolojik Restorasyon: Körfez çevresindeki doğal habitatların ve sulak alanların restore edilmesi. Bu konuda da birden fazla Bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

İleri Arıtma Teknolojileri: İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda üzerine düşeni her zaman yaptı, yapmaya da devam ediyor. Ama bunun yanı sıra organize sanayi bölgelerinde bulunan firmaların mevcut atık su arıtma tesislerinin modernizasyonu, yeni teknolojilerin uygulanması ve bunların çalışıp çalışmadığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının taşra teşkilatınca denetiminin yapılması gerekiyor.

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve korunması için tüm paydaşları iş birliğine çağırıyoruz!

Bir kez daha vurguluyoruz; İzmir Körfezi'ni kurtarmak, yalnızca yerel yönetimlerin veya tek bir bakanlığın çabalarıyla mümkün değil. Bu, tüm kurumların el birliğiyle ve koordinasyon içinde çözmesi gereken bir sorun.

Körfezi temizlemek için çalışmalar sürerken, bu çalışmaların sonuç vermesi adına denetimlerin sıkı tutulması; gerekli yatırımların bekletilmemesi, tüm yetkililerin ve kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu bilincin farkında, kendi üzerine düşeni yapmaya devam ediyor. Diğer kurumların da aynı kararlılık ve hassasiyetle hareket etmesini bekliyoruz.

Gerekli bilimsel ve finansal sorumlulukları tam olarak tespit etmeyen, elini taşın altına koymayan, İzmir Büyükşehir Belediyesine kaldıramayacağı yük yükleyip yangından mal kaçırır gibi protokol imzalatarak sorun çözülmez.

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı, kirlilik kaynaklarının denetlenmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması konusunda daha aktif olmaya davet ediyoruz.

Merkezi hükümetin, dünya örneklerinde ve İzmit Körfezi’nde gördüğümüz gibi, liderlik rolünü üstlenmesi, elini taşın altına koyarak finansman sağlama ve sorumluluğu paylaşma noktasında yerel yönetimlerle iş birliği içinde hareket etmesi gerekliliğini vurguluyoruz.

İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve korunması için tüm paydaşları iş birliğine çağırıyoruz.

Bu sorunu, siyasi çekişmelerin ötesinde, ulusal bir mesele olarak ele almalı ve el birliğiyle çözüm üretmeliyiz. İzmir'imizin ve gelecek nesillerimizin bunu hak ettiğine inanıyoruz.”

 
Karşıyaka'da değişim zamanı
 
Göztepe'de Matsuki bekleneni veremedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fashion Prime podyumunda kumaşların dansı...
Türkiye'de fuarcılığın merkezi İzmir; aynı anda üç önemli tekstil ve hazır ...
Balçova Belediyesi'ne yeni makam aracı!
Balçova Belediyesi, yeni yıl itibarı ile kullanmak amacıyla 18 araç kiralamak ...
İzmir'e kritik uyarı... Yeni afetler gelebilir!
İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği Başkanı Servet ...
 
5 kişiyi katletmişti... Cezası belli oldu!
Ankara'da komşusunun çocuklarının yaptığı gürültüye sinirlenerek 2'si ...
Amasra açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem!
 Amasra açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı komşu illerde de hissedildi.
ESHOT garajında olay... Makam odasın balyozla daldı!
İzmir Çiğli'deki ESHOT Genel Müdürlüğü'nde garaj müdürünün odasına balyozla ...
 
Ormanda kanlı infaz... Dayı-yeğen öldürüldü!
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde Hayrettin Çorukcu (60) ve yeğeni Yüksel ...
İzmir'de Narkoçelik gözaltıları!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uyuşturucu imalat ve satışına yönelik aralarında ...
Bornova'da şiddete karşı protesto yürüyüşü...
10 Ekim Ankara Garı Katliamı'nın 9. yılında Bornova Belediyesi’nin kadın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri