TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) ve güneş enerjisi santrali (GES) projelerine tepki gösterdi.
"ORHANLI SAHİPSİZ DEĞİLDİR"
Projeleri istemeyen bölge halkının eylemler yaptığını ve hukuki süreçlerin devam ettiğini hatırlatan Murat Bakan, “Orhanlı o bölgeye özgü türdeki zeytinlikleriyle, üretimiyle, organik tarımıyla ve muhteşem doğasıyla Türkiye’nin en özel bölgelerinden biri. Bu projeler buraya olmaz, olamaz. Orhanlı’nın doğasını, üretimini, havasını, suyunu, toprağını yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Orhanlı'nın, sıraya dizilen, ellerini ovuşturan üç beş sermayedara peşkeş çekilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz. Orhanlı sahipsiz değildir. Sahibi orada yaşayan, üreten ve Orhanlı’yı koruyanlardır” diye konuştu.
"SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ"
İklim kriziyle mücadelede ormanların önemine değinen Murat Bakan yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"Ormanları madenden, JES’lerden HES’lerden korumamız gerekiyor. Tüm STK’lar, devlet kurumlarının bürokratları, partilerin milletvekilleri bu konuda ortak noktada buluşuyoruz. Sonra bir bakıyoruz Orhanlı’ya JES, Gökçelan’a JES, İkizdere’ye taş ocağı, Tire’ye maden ocağı… Aynı bürokratlar, aynı milletvekilleri bu doğa katliamı karşısında sessiz. Hiçbiri sermayeye çıt çıkaramıyor. Türkiye’nin dört bir yanında her gün yurttaşlar, JES’lere, HES’lere, maden ve taş ocaklarına karşı köylerini, doğalarını, havalarını, sularını korumak için sokaklara çıkıyor. Ağaçların başında nöbet tutuyorlar. Hayatı boyunca köyünden çıkmamış orada doğmuş büyümüş, çalışmış ve doymuş insanların karşısına polis barikatı koyuyorlar, jandarma yığıyorlar. Dün Gökçealan’da, önceki gün İkizdere’de yarın Kirazlıyayla’da, bugün Orhanlı’da. Orhanlı o bölgeye özgü türdeki zeytinlikleriyle, üretimiyle, organik tarımıyla ve muhteşem doğasıyla Türkiye’nin en özel bölgelerinden biri. Bu projeler buraya olmaz, olamaz. Bir projeye karşı açılan davada yargı süreci devam ederken, bir başka şirket daha atağa geçiyor. Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. adlı şirket Orhanlı’da 12 lokasyonda jeotermal kaynak arayacak. Şirket, 48 ayda tamamlamayı planladığı projenin maliyetini 300 milyon TL olarak öngörüyor. Projeye de 30 yıl ömür biçiyor. Kabul etmiyoruz! Orhanlı’nın doğasını, üretimini, havasını, suyunu, toprağını yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Orhanlı'nın üç beş sermayedara peşkeş çekilmesine karşı sonuna kadar direneceğiz."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |