CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bingöl’in Tatvan ilçesinde 4 Mart 2021'de 11 askerin şehit olduğu helikopter kazasını TBMM gündemine taşıdı. ‘Cougar’ tipi askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Orman Erbaş, Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer, Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş, Yüzbaşı Salih Sarıoğlu, Kurmay Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir, Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu, Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Nazmi Yılmaz, Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek, Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül ve Piyade Uzman Çavuş Tolga Demirci şehit oldu.
OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI AÇIKLAMASI
İlk açıklamada kazanın hava şartları sebebiyle meydana geldiği duyurulurken, askeri helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin olay yeri çalışması başlatıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı kaza kırım ekibi, hava koşullarının ani değişimi sonucunda ortaya çıkan olumsuz şartlar nedeniyle helikopterin bulut içinde kalması ve bir anda yer görüş şartlarını kaybetmesi nedeniyle meydana geldiği yönünde değerlendirme yaptı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise konuyu Meclis gündemine taşıdı.
"SIFIR GÖRÜŞLE İLERLEYEBİLEN UÇUŞ SİSTEMLERİ VAR"
‘Cougar’ tipi helikopterlerin daha önce iki defa tele takılarak düştüğü kazaları hatırlatan CHP’li Bakan, "Kazayı önleyici onca sistem varken bu sistemlerin hangi ölçüde bu helikopterlere entegre edildiği büyük bir soru işareti. Envanterde bulunan helikopterlerin bakım yenileme ve modernizasyonlarının yapılarak günümüz teknolojisine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ama bu yapılıyor mu? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bu modernizasyonların ne ölçüde yapıldığını kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Eğer modernizasyonlar gerektiği gibi yapılmıyorsa bunun gerekçesini de açıklaması gerekiyor" dedi.
"AFFEDİLEMEZ BİR DURUM"
CHP'li Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kazada ihmal mi var? Gerekli bütçe mi ayrılmadı? Dünyada sıfır görüşle ilerleyebilen uçuş sistemleri mevcutken, ‘önlenebilir kaza’ olarak nitelendirilebilecek bu acı olayı neden yaşadık? 11 vatan evladını neden şehit verdik. Bu insanlar kolay mı yetişiyor? ‘Hava şartları’ deyip geçiştirilemeyecek kadar önemli bir kaza ve yakıcı kayıplar. Bu kazanın ciddi bir şekilde incelenmesi ve sorgulanması, Hulusi Akar’ın da soruları cevaplaması gerekiyor. Bir yanda teknolojik gelişmeyi ve ilerlemeyi, savunma sanayideki İHA’larla SİHA’larla açıklayıp, bunlarla övünüp, diğer tarafta aktif olarak kullanılan helikopterlerin modernizasyonlarını gerektiği gibi yapmıyor, askerlerinizin can güvenliğini tehlikeye atıyorsanız, burada affedilemez bir durum var demektir.”
CHP’li Bakan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a şu soruları sordu:
- Söz konusu helikopterde hangi teknolojik ekipman ve sistemler bulunsaydı bu kaza önlenebilirdi?
- Söz konusu helikopterin modernizasyon seviyesi nedir? Gerekli teknolojik takviyeler yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne zaman yapılmıştır? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
- Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde kaçar adet “cougar” tipi helikopter bulunmaktadır? Söz konusu helikopterlerin kaç tanesi kaza nedeniyle kaybedilmiştir? Kaza nedenleri nelerdir? Helikopterlerin modernizasyon seviyesi nedir? Ne zaman modernize edilmişlerdir? Modernizasyon için bütçe ayrılmış mıdır? Ayrılmış ise miktarı nedir?
- Kaza yapan helikopterde “aktif engel tanıma sistemi” mevcut mudur?
- Dünyada sıfır görüşle ilerleyebilen uçuş sistemleri mevcutken, “önlenebilir kaza” olarak nitelendirilebilecek bu olay nasıl açıklanmaktadır? Gerekli teknolojik ekipmanlar için bütçe ayrılmış ve söz konusu helikopter modernize edilmiş midir? Değilse, 11 şehidimizin sorumlusu kimdir/kimlerdir?
- Bakanlığınız, benzer kazaların yaşanmaması için hangi önleyici tedbirleri almayı planlamaktadır? Bakanlığınız ihtiyacı oluşan kazaya göre mi belirlemektedir? Kaza-rapor-sonuç-ihtiyaç ve temin silsilesine göre mi hareket edilmektedir? Bundan önceki gerçekleşen kazaların ardından hangi tedbirler alınmıştır?
- Alçak İrtifa Hava Trafik Radarı için ülke genelinde analitik bir çalışma yapılmış mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar ve detayları nelerdir? Mevcut şartlarda, Kara Havacılığı için "Proje Değerlendirme Safhasında " olarak değerlendirilen 2019 yılına ait 4 adet mobil, 2 adet sabit Alçak İrtifa Hava Trafik Radarı alımı ile ilgili Aselsan ile yapılan çalışma hangi aşamadadır?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |