SONKALE TV yayınında 14 Mayıs seçimleri ve ikinci tura yönelik soruları yanıtlayan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Aslanoğlu, "Gerçekten örgütlerin tümü kadın kolları, gençlik kolları, belediye başkanları, milletvekili adayları ellerinden geleni yaptı. Beklediğimiz şey, şehirde izici bir çoğunluğu elde etmekti. Herkesin sandığına sahip çıkmasıydı. Kendim de öyle yaptım, sandığımda. Oy kullanma davetimiz karşılığını buldu. Katılım yüzde 90'ları aştı. 5 puanlık bir artış kaydedildi" dedi.
(Şenol Aslanoğlu, canlı yayında Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı)
Balçova'daki kendi sandığında Kılıçdaroğlu'na 75 civarında oy çıktığını, gece boyunca kurdukları sistemlerin çalıştığını, belirli aralıklarla sandık sonucunu kamuoyuna açıkladıklarını, üç aşağı beş yukarı açıkladıkları şekilde seçimin sonuçlandığını vurgulayan Aslanoğlu, "Sistem verilerin işleyişi anlamında da hızlıydı" dedi.
"TUNÇ BAŞKANIN ALDIĞI OYUN ÜZERİNE ÇIKMIŞ DURUMDAYIZ"
Aslanoğlu, seçim gecesi ilçe seçim kurullarını tek tek gizdiğini anlatırken şöyle devam etti:
"Temel olarak, 2019 seçimlerine göre yüzde 5,5 puan artırmışız. Yüzde 68,7 de bu şehirde 'hayır ben değişim istiyorum, Erdoğan değişsin' demiş. Birincisi, Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. İkincisi, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'na destek anlamında Tekirdağ ile birlikte en yüksek illerden biriyiz. Ama metropoller, İzmir, İstanbul, Ankara, Adana gibi göçlerin olduğu, nüfus dağılımının farklı olduğu yerlerde daha yoğun bir taraf çıkmaz. Çünkü 5 milyonluk bir şehirdir ve tüm Türkiye'nin mozayiğidir. Ama çeşitli sebeplerle daha nüfusunun tekil olduğu, böyle bir mozaik olmadığı yerlerde sonucun bir taraf lehine çok yoğun çıkmaması görülebilir bir şey. O yüzden İzmir performansını yakalayan bir durum büyükşehirlerde yok. CHP'li 11 büyükşehir belediyemize baktığımızda da bazı illerde de artış yok. İstanbul, Ankara gibi. Bizde ise Tunç başkanın daha önce aldığı oyun 5.5 puan daha üstüne çıkmış durumdayız. Yaklaşık 63,7'ye çıkmış durumdayız."
VEKİL SAYISINDA ARTIŞ OLMADI
Milletvekilliği seçiminde beklenen artışın olmadığını kabul eden, "bu değerlendirmeye katılıyorum" diyen Şenol Aslanoğlu, şunları söyledi:
"Üç aşağı beş yukarı bir önceki seçimden çok küçük, yarım puanlık bir artış söz konusu. Katılıyorum. Aslında, Türkiye'de seçim belki son 10 yıldır çok değişken. Çünkü eskisi gibi bilindik 4-5 parti, aynı yarışçılar yok. Bu son seçimde de partiler düzeyinde çok fazla alternatifin olduğu, muhalefetin farklı farklı alternatife yönelebildiği, seçim pusulasının bu masadan uzun olduğu bir seçime girdik. Dolayısıyla çeşitli sebeplerle seçmenin daha önce konsolide olduğu belli yerlerde ama şimdi hayatın getirdiği farklı sebeplerle başka yerlere doğru da gidebildiğini görüyoruz. Daha önce oyların bölünebileceği endişesiyle başka bir yerde dururken şuan ittifaklarla birlikte başka bir yerde durabiliyor. İzmir'de daha önce olmayan aktörler var seçime girmiş. TİP gibi, Zafer Partisi gibi, Yeniden Refah gibi... Skalanın en solundan en sağına, birçok siyasi yeni parti de girdi topa..."
TİP'İN, "İZMİR'DE OYLARI BÖLDÜĞÜ" İDDİASINI YORUMLADI
Aslanoğlu, TİP'in oyları böldüğü iddiasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"İkinci bölgedeki seçim sonuçlarına baktığımızda evet. İkinci bölge geleneksel olarak bizim daha yüksek oy aldığımız, AKP'nin daha düşük oy aldığı yerdir. Bu geleneksellik bu sefer böyle olmadı. Ama bundaki en temel faktörlerden bir tanesi, bize atılan çamur. PKK bunlar diyerek sokaklara astıkları şeylerle özellikle belli seçmende böyle bir korku havası yaratmayı başardılar. Bunun da ikinci bölgede yüzde 2-3 oya tekabül ettiğini düşünüyorum."
SEÇİM SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ
D'Hondt sisteminin sonuçları olumsuz etkilediğini vurgulayan Aslanoğlu, "Bu sistemde milletvekillikleri 1000- 2000 bin oyla değişir. Bu başarı ya da başarısızlığın çok büyük bir ölçütü değildir. Hiçbir şekilde değildir. Asıl başarısızlık aldığın oy oranıdır. CHP İzmir'in yaptırdığı anket sonuçlarına göre, 8+8 çıkıyordu. 9'lar izin zorlamamız lazımdı. Doğal olarak bir parti il başkanı olarak daha yükseği hedef olarak konur. Örgütleri motive etmek, teşvik etmek için... Diyelim ki biz bu seçimde biraz daha düşük oy alsaydık. Mesela, İYİ Parti 2000 oy daha fazla alsaydı, TİP 4500-5000 oy daha fazla alsaydı bu durumda bizim 1 milletvekilimiz azalırdı. Yani biz 7500 oyu aldığımız için dünyanın en başarısız ili mi olacaktık. Bu sistem buna müsait. İYİ Parti itirazlar nedeniyle arıyor şimdi 2000 oy... Bulursa MHP hiç milletvekili çıkaramaz. Şimdi MHP 1 milletvekili çıkardı başarılı veya İYİ Parti itiraz edip bunu düşürdüğünde, TİP 4500-5000'ini bulduğunda düşürdüğünde MHP'nin başarı ya da başarısızlığı buna göre mi belli olacak. Yoksa MHP'nin aldığı yüzde 5.86'ya göre mi" diye konuştu.
VEKİLLİKLER KAÇMIŞ!
CHP'nin ittifaktaki amacının da biraz bu 2000- 3000 oyla değişen Anadolu'daki yerler olduğunu aktaran Aslanoğlu, "Benim görebildiğim kadarıyla çok az yerlerde vekil alabilmişiz. Çoğu yerde de yetmemiş. O 1000-2000 oylarla vekillikler kaçmış" dedi.
"MECLİS ÇOĞUNLUĞU ORADA OLURSA NE OLUR, HİÇBİR ŞEY OLMAZ"
Aslanoğlu, asıl olanın milletvekilliği seçimleri olmadığını, Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu vurgularken, şunları söyledi:
"Esas sorunumuz partinin temel oyu, ondan daha önemlisi de Kemal Kılıçdaroğlu için alacağımız oy. Çünkü vatandaşlarımız şunu bilmeli; bu bir Cumhurbaşkanlığı sistemi. Yani meclis çoğunluğu orada olursa ne olur, hiçbir şey olmaz. Ana kararların hiçbiri orada alınmıyor. Bu sistemi Tayyip Erdoğan, kendi babasının çiftliği gibi yönetmek için getirdi. Bugüne kadar meclise sorarak ilerlediği bir yer olmadığı gibi bundan sonra da olmaz. Bu Kemal bey ülkeyi yönetirse büyük sıkıntı oluşturur mu, hiçbir şekilde oluşturmaz."
"İttifak ortaklarına ayrılan kontenjana 4 kişi çıkarıldığında vekil sayısındaki düşüşün bir önemi yok mu o zaman" sorusuna Aslanoğlu, "Vekil sayımızda bir düşüş yok. 7+7 ve 14... Bu tüm ülke için genel merkezin aldığı bir karardı" dedi.
CHP'li Aslanoğlu, SONKALE ekibinden gazeteciler Mustafa Akbaş, Abdullah Çelebi ve Bulut Mülhim ile gündeme dair sohbet etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |