CHP’li Arslan önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünyada hızla gelişen, bulunduğu ülkelere ve şehre önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayan kruvaziyer turizmi, ülkemiz içinde önem arz etmektedir. Türkiye, kruvaziyer turizminde kaynak pazar bakımından giderek artan bir değer durumundadır. Bulunduğu bölge ve coğrafi konum itibariyle ülkemiz Akdeniz kruvaziyer pazarında yer almaktadır. Ancak bölgemizde son yıllarda yaşanan olaylar ve gelişmeler kruvaziyer turizmini de olumsuz etkilemiştir. Kruvaziyer turizmi ile insanlar her gün yeni bir ülke veya şehirde olmak, oranın tarihi ve turistik zenginliklerini görmek, yaşamak isterler. Ortadoğu, Mısır, Suriye ve Karadeniz Havzası’nda yaşanan olaylar kruvaziyer turizmini ülkemiz açısından da çok olumsuz etkilemiştir.
Kruvaziyer turistlerinin ülkemizdeki tercihlerine baktığımızda birinci sırada İstanbul görünse de İzmir 2004 yılından bu yana çok önemli bir yol kat etmiş ve her geçen gün daha çok gelişme sağlamıştır. Yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve ilgili odaların büyük emek ve gayretleri sonucu 2003 yılında 5 sefer ile 3 bin 271 turistin geldiği İzmir’e, 2012 yılında 286 sefer ile 510 bin 042 yolcu gelmiştir. 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında ‘Avrupa’nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu’ ödülünü alan İzmir’de maalesef 2013 sonrası gelen kruvaziyer turist gemi ve yolcu sayısı geriye gitmiştir. Son olarak 2022 yılında 29 sefer gemi ile 47 bin 424 yolcunun İzmir’e geldiği gözlenmiştir.
Ülkemiz ve İzmir için çok önemli tanıtım ve turizm imkanı sağlayan kruvaziyer turizmi için özen gösterilmesi, gerekli desteklemelerin sağlanması, yerel yönetimler ve ilgili sektör paydaşlarıyla ortak çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir.”
İzmir’in 12 ay turizm imkanı olduğunu, kruvaziyer turizmindeki payının ve performansının arttırılması için bakanlığın ilgi göstermesi, destek vermesi gerektiğini vurgulayan CHP’li Arslan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan şu sorularına yanıt istedi:
Ülkemizde kruvaziyer turizminin gelişimi için hangi tedbirler alınmakta ve ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde yerel yönetimler, kruvaziyer birlikleri, acenteler, dernekler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalarınız var mı? Hangi çalışmalar yürütülmektedir?
Kruvaziyer turizmi için var olan potansiyelimizi ulusal ve uluslararası ölçekte görünür kılacak tanıtım ve imaj kampanyaları bakımından neler yapılmaktadır? Ülkemizin neden hala bir kruvaziyer birliği bulunmamaktadır?
Kruvaziyer turist olarak ülkemize gelen, giden ve transit yolcu sayısı son 20 yıl içerisinde kaç kişidir? Ülkemizin ve bulundukları illerin ekonomisine olan katkıları ne olmuştur?
Kruvaziyer turizminde 2013 yılına kadar artarak tercih edilen ülkemiz 2013 yılı sonrası neden gerilemiştir? İktidarların uyguladığı iç ve dış politikaların bu gerilemede etkisi nedir?
Kruvaziyer gemilerle ülkemize turist getiren acentelere ve bu konuda büyük gayret gösteren yerel yönetimler ile ilgili sektör temsilcilerine sağlanan teşvik, destek veya başkaca bir imkan söz konusu mudur?
12 ay turizme imkanı olan İzmir’in kruvaziyer turizmindeki payını ve performansını artırmak için yürütülen çalışmalara bakanlık olarak verdiğiniz katkı ve desteğiniz nelerdir?
Fuarlar kenti İzmir’de “Uluslararası Kruvaziyer Turizm Fuarı” organize etmeyi düşünür müsünüz?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |