SONKALEİZMİR-İZDOĞA İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması İyileştirilmesi Müşavirlik ve Proje Hizmetleri, Kemalpaşa Ulucak Mahallesi 1042 ada, 161 parselde çamur solar kurutma ve kompost tesisi kurulması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı.
ÇİMENTO FABRİKALARINA VERİLECEK
Proje ile yıllık 17 bin 520 ton arıtma çamurunun solar kurutma yöntemiyle geri kazanılacağı belirtildi. Kurutma işlemi tamamlanan çamurların çimento fabrikalarına satılacağı ifade edildi.
Bitki dokusu atıkları, ormancılık atıkları, tüketime ve işlemeye uygun olmayan atıklar, yıkama - temizleme -ayırma atıkları, ağaç kabuğu atıkları, biyolojik olarak bozunabilir atıklar ve pazar atıklarının ise kompost yöntemiyle üretime dahil edileceği ÇED başvuru dosyasında yer aldı. Kompost yöntemiyle geri kazanımın günde 95 ton olarak planlandığı vurgulandı.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTULACAK
Çamur kurutma prosesi için öncelikle alana 4 holden oluşan bir alan inşa edileceği, kurutma işleminin ise sera sistemi ile serilerek güneş enerjisinden yararlanılacağı açıklandı.
GÜBRE OLARAK SATILACAK
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre kompost işlemi için ise, tesise kabul edilecek parkbahçe atıkları, çim atıkları, dal-budak atıkları, marketlerde oluşan meyve – sebze atıkları, mantar atıkları, gıda fabrikalarından çıkan tarımsal atıklar, pazar yeri atıkları, peyniraltı suları, karasular, kıyıya vuran deniz yosunu gibi atıklar, ön işlemden geçecekleri ayırıp, ön işleme tabi tutulduktan sonra, ön şartlandırma ünitesine alınacak. Burada, katı ve sıvı malzemelerin bir miktar karışımı sağlandıktan sonra mikrobiyal dozajlama yapılarak olgunlaştırılması sağlanacak. Oluşacak ürün eleme ve soğutma işlemleri uygulandıktan sonra gübre olarak satışa sunulacak.
FAALİYET ALANI İZSU'DAN KİRALANDI
Faaliyetin 1042 ada, 161 parsel üzerinde toplam 11.013,05 m2’lik yüzölçümlü alan üzerinde gerçekleşeceği, söz konusunu alanın ise ait olduğu İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden İZSU 9 yıl 10 aylığına kiralandığı belirtildi.
KALEM KALEM PROJE MALİYETİ
Projenin toplam bedeli ise 17 milyon 528 bin 750 TL inşaat, 10 milyon 836 bin 953 TL arsa kiralama, 69 milyon 130 bin TL makine ekipman, 50 bin TL de montaj olmak üzere toplam 97 milyon 545 bin 703 TL olarak açıklandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |