AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Fatih Taştan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yerel basını destekleme amacıyla geçen ay gündeme gelen önergeye ret oyu vereceklerini açıkladı. Basın İlan Kurumu’nun icra ve iflas ilanlarının basında yayımlanmasına ilişkin zorunluluğun kaldırılmasıyla ilgili maddenin torba yasa ile gündeme geldiğini ve bunun üzerine CHP Büyükşehir Meclis Grubu’nun önergeyi gündeme getirdiğini hatırlatan Taştan, “Konu gündeme geldiği zaman, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) İcra ve İflas ilanlarının basında yayımlanmasına ilişkin zorunluluğun kaldırılmasıyla ilgili torba yasa gündemdeydi. Bu konu da hala muallaktadır. Yeni dönemde meclisin açılışına kaldı. Dolayısıyla bu duruma karşı İzmir ölçeğinde yayın yapan yerel basının korunmasına yönelik bir önerge gibi gördük. Bunu da gayet memnuniyetle karşıladık” diye konuştu.
HANGİ GAZETELERE VERİLECEK?
Taştan, mecliste önergeyle ilgili açıklama istediğini belirterek, “Ben mecliste de gündeme ilk geldiğinde şu soruyu sordum: Bu destek, hangi gazetelere verilecek? Hangi koşullarda verilecek? Meclis başkanı büyükşehirde şu cevabı verdi: 7 tane gazete bu kriterlere uyuyor. Belediye başkanımızın oluru ile verilecek, dedi. Biz de bunun tartışılması gerektiğini söyleyerek komisyona havale edilmesini istedik” sözlerine yer verdi.
BASINLA SORUN YAŞANIRSA…
Taştan, komisyonda da tartıştıklarını kaydederek, “ Bütçe komisyonuna havale edilen önergeyi tartıştığımızda ilgili bürokrat arkadaşlarımıza şu soruyu sordum: Bahsettiğimiz maddi yardım 7 tane gazeteye eksiksiz olarak yapılacak mı? İlk başta aldığımız yanıt olumluydu. Peki, başkanlık olurundan kastınız ne, diye sordum. Dediler ki, ileriki zamanda herhangi bir basınla herhangi bir sorun yaşandığı takdirde bu basına para verilmeye devam edilmesin, diye cevabını aldım. O zaman sizi burada otomatikman bir sansür mekanizması kuruyorsunuz, dedim. Bu doğru bir şey değil. Bu konuda evet dememizin koşulunu biz kendilerine ilettik” açıklamasını yaptı.
BAŞKANLIK OLURU NE DEMEK?
Taştan, komisyonda basına sözde değil gerçekten destek verilmesinin koşullarını dile getirdiklerini ifade ederek, “ Birincisi, başkanlık oluru ifadesini kaldıralım. İkincisi, bu 7 tane gazetede aranan kriterlerin tamamının İzmir özelinde basılı yayın yapan günlük çıkan gazeteler olması koşulunu taşımasını yazalım. İleriki zamanlarda bu kriterlere uyan sekizinci bir gazete yayın hayatına başlayacak olursa, otomatikman bu gazete de bu haktan faydalansın. Belediye başkanı istediği takdirde istediği ay bu gazete sayısını örneğin 5’e düşüremesin. 7 gazeteye de bu hak eşit bir şekilde verilsin. Hatta bu önergeyi de bir adım ileriye taşıyalım, internet basınına da İzmir basınına gereken kriterleri koyalım. Belki internet basınının yazılı basın kadar gideri yoktur, bunu da dikkate alalım; ancak internet basınının da kriterlerini belirleyelim ve hak eden kuruluşlara bu desteği verelim. Ancak, bu tekliflerimiz de uygun görülmediği için bu önergeye ret oyu verdik” ifadesini kullandı. Taştan, önergenin teorik olarak belediye başkanının istediği zaman istediği basın kuruluşuna destek verme veya desteği kesmeyi içerdiğini belirterek, “Biz siyaseti niyetlerle yapmıyoruz. Yasalaşan bir durumun uygulamada göstereceği sonuçlara karşı önlem almak ve bunula ilgili muhalefet etmek de bizim görevimiz. Basın kuruluşlarımızın da bu önergeyi inceleyince aslında kendilerine zincirli bir destek verildiğini göreceklerdir” diye konuştu.
ÖNERGE HUKUK DIŞI MÜDAHALE İÇERİYOR
Taştan, Türkiye’de bir basın kuruluşunun yasaların dışına çıkması durumunda belediye başkanı dahil kişilerin değil, hukukun karar verici olduğunu da sözlerine ekleyerek, “CHP grubu, açık bir şekilde basınla bir sorun yaşarsa bu ilanın başkan eliyle kesileceğini ifade ediyor. Bu hukuk dışı müdahaleyi içeriyor. Üstelik, sözünü ettiğimiz ucu açık ifadeler ve internet basınının önergede yer almaması desteğin amacını sorgulatır hale geliyor” dedi.