SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Egemenlik Binası'nda yapılan toplantıda; Başkan Tunç Soyer'in yanı sıra Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ve arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan yer aldı.
Toplantı öncesi satışı yapılan alanlarla ilgili sunum yapıldı. Toplam 1967 parselin 1900'ünün şahıslara ait olduğu alanda Hazine, Büyükşehir ve Balçova mülkiyetindeki arsaların da imara açılması için sorunların büyük oranda aşıldığı belirtildi.
"SEYİRCİ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gelinen nokta ile ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
"50 yıllık bir meseleden bahsediyoruz. Arsa satışı yapılmış. Kamunun 50 yıldır mağdur ettiği bu insanlarla ilgili çözüm üretmeliydik. Buna seyirci kalmamız, kulak arkası etmemiz mümkün değildi. Ben de net ve kararlı bir şekilde sorunu çözeceğimizi söylemiştim. Geldiğimiz nokta orman alanları ve jeolojik sakıncalı alanlarla ilgili çözüm ürettik. 40 kurumdan olumlu görüş alınması gerekiyordu. Bunun 37'sini yani yüzde 97'sini tamamladık. Yüzde 76 zayiatı 45'lere indirdik. Maliye Hazinesi olarak gözüken 109 bin metrekarelik alanı da imar planı içinde dahil etme imkanı bulduk. Bundan sonra ne olacak? İmar planı ile ilgili çözümü ortaya koyacağız. 3 Haziran'da hak sahipleri ile yapacağımız toplantıda anlatacağız. Başka bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Vatandaşlarımıza imar hakkı veriyor olmayacağız sadece. Biz konutların anahtarlarını da vereceğiz. Vatandaşlara anahtarlarını teslim ederek onları ev sahibi yapacağız. Belediyemiz marifetiyle olacak. Hiçbir hak sahibini borçlandırmamış olacağız. Müteahhitle pazarlık noktasına getirmeyeceğiz. Ceplerinden bir kuruş çıkmadan evinin anahtarını teslim edeceğiz. Hiçbir vatandaşın mağduriyetine izin vermeyeceğiz."
HALK KONUT MODELİ İLE YAPILACAK
Başkan Soyer, projenin finansmanı ile ilgili ise "Halk Konut modelimiz Türkiye'ye örnek olacağını düşündüğümüz bir model. Kamu şirketini müteahhit gibi yüzde 1 gibi kar marjıyla imalata sokuyoruz. Müheahhit karını ortadan kaldırıyoruz. Ticari gaye gütmüyoruz. Sanki vatandaş kendi evini yapıyormuş gibi inşaatını tamamlayabilsin. Ticari kar peşinde koşmuyor oluşumuz hak sahiplerinin evlerine kavuşmasını sağlayacak" dedi.
ÇALKAYA: "KISA SÜRE İÇİNDE ÇÖZÜLECEK"
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ise şunları kaydetti:
"40-50 yıldır büyük bir sorun olan arsa mağdurlarının çözümü için son viraja geldik. 2019'da yola çıkarken '2024'e kadar arsalarla ilgili gereken çalışma neyse yapacağız' sözünü vermiştik. Çevre, Şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürü'nü Balçova'ya davet ettik. Bölgeyi gezdik. Burası plansız bir alan değil. Ancak zayiat çok yüksekti. Orman sınırları içerisinde kalan parseller vardı. O yüzden planın uygulanabilmesi pek mümkün değildi. Jeolojik etütleri yaptık. Kullanılamayan, jeolojik açıdan sakıncalı alanlarda düşüş yaşadık. Bakanlıklara görüşler sorduk. İki ay önce Orman'dan cevap geldi. Kullanılacak alan büyüdü. Çevre Şehircilik'ten de görüş geldi. Bütün çalışmaları yaptık. İnsanlar 40-50 yıldır mağdur. Paralarını ödemişler, 50 yıldır mağdur olmuşlar. Kısa süre sonra arsa mağdurları ile ilgili sorun çözülmüş olacak."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|