SONKALEİZMİR- PİAR Araştırma Şirketi'nin ilçe belediyelere ilişkin memnuniyet anketinde, Türkiye genelinde 5'nci sırada yer alarak dikkatleri üzerine çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SONKALE TV'nin canlı yayınında soruları yanıtladı. Pandemi sürecinde alınan önlemler ve yapılan çalışmaları detaylarıyla aktaran Başkan Batur, esnafı korumak için "işgaliye bedeli almama" uygulamasını ise 3 ay uzattıklarını bildirdi. Batur, "Çünkü tekerlek henüz tam dönmüyor, yarım dönüyor. Daha kısıtlamalar sürüyor. Restoranların yüzde 50'si dolabilecek. Biz esnafımızın biraz daha nefes alması için uygulamayı 3 ay uzattık" dedi.
Veresiye defterlerini sıfırlama hemlesiyle de hem bakkal esnafı hem dar gelirli vatandaşlara dokunduklarını belirten Başkan Batur, "Yaklaşık 450 vatandaşımızın bakkala olan borcunu Konak'taki hayırseverlerin desteğiyle çözdük. Bu bizim için önemliydi. Zaten diğer toplumlarda olmayan, bizde olan bir dayanışma özelliği var. Bu nedenle çok umutluyum. Eczanelerde de dar gelirli vatadaşların ilaç borçlarını kapatıyoruz. Yoğun ilgi gösteriliyor. Başta Basmane olmak üzere, bölgemizde oteller çok. Burada da çalışmalarımız var. Sığınmacıların yoğun olduğu, karantinaya alınan bölgeler de vardı. Yiyecek içecek ihtiyacını karşıladık. Sürekli dezenfektasyon yaptık. Sıkıntılı olan garson kardeşlerimize yardım çıkardık. Berberler ve kahveciler odasıyla da bir çalışma yürüttük. Berberler, kuaförler ve kahvelerde alışanlara gıda desteği yolladık. Buraları dezenfekte ettik" diye konuştu.
KARGAŞAYA GEREK YOK
Başkan Batur, maske ve siperlik konusunda da yoğun bir çalışma yürüttüklerini, sağlık çalışanlarına kalacak yer ayarladıklarını, sokak hayvanlarına 5 ton mama dağıttıklarını aktarırken, "Gelen koli ve yardımların dağıtılması konusunda ise kaymakam, ilçe emniyet müdürü ve ilçe sağlık müdürüyle tam bir uyum içinde çalıştık. Devletin işi, yerel yönetimin işi diye bir kargaşaya gerek yok. Devlet babaysa biz de anayız. Çünkü vatandaş kafası ağrır yerel yönetimi arar. Biz tam bir uyum içinde çalıştık. Girmediğimiz sokak kalmadı. Tüm sokakları ikinci tur dezenfekte ettik. 62 caminin yanı sıra kilise, sinegog ve cemevlerini de elden geçirdik. Bundan sonra da kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.
KONAK'A OTURMAYA GELMEDİK
Pandemi sürecinde tüm bu çalışmalar için 4 milyon TL'ye yakın kaynak harcadıklarını açıklayan Abdül Batur, diğer yandan ise belediye gelirlerinin azaldığına işaret etti. Başkan Batur, "Nisan ayında 9 milyon TL kesintisiz geldi. Geçen ay birden 4 milyon TL'ye düştü. Bu ay 6 milyon 300 bin TL'ye indi. Ama bu kesintiler normal. Devlet vergi toplayamıyor. Biz de ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Özellikle yapılan çalışmaları ve bazı yatırımları durdurmuştuk 3 aydır. 1 Haziran'dan sonra yeni bir çalışma düzeninde, 1 sene içinde neler yapacağımızın planını yaptık. Pandemi konusunda dikkatli olmamız lazım ama bir taraftan da biriken işleri yürütmemiz gerekiyor. Konak'a biz oturmaya gelmedik. Çalışmaya geldik. Konak'ın hizmete çok ihtiyacı var. 1 yıl içinde gerçekten iyi şeyler yapılacak ve fark görülecek."
İKİ ANKET DE BİRBİRİNİ TUTUYOR
PİAR Araştırma Şirketi'nin anketiyle ilgili soruya ise Batur şu yanıtı verdi: "Biz de 1 yılımızı değerlendiren bir anket yapmıştık daha önce. Kendimize çeki düzen vermek, hizmette sıkıntılı olan yerler nelerdir, bunu görmek istemiştik. Bizim yaptığımız anketle PİAR anketinin beğenme oranı arasında 0,20 fark var. Yani iki anket de birbirini tutuyor. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum; İzmir'deki bütün belediyeler büyük sınav verdi. Büyükşehir belediye başkanımız sayın Tunç Soyer'in önderliğinde, büyükşehirin yardımları, alan hakimiyeti, özellikle dar gelirli kesimlerdeki yardım kampanyaları ve bunların çeşitliliği önemliydi. Daha da önemlisi belediyeler birbiriyle sosyal yardım projesi yarışına girdi. Yani, 'vatandaşı nasıl memnun edebiliriz' anlayışı gelişti. Bu çok önemliydi. Bütün belediye başkanları bu süreçte sahadaydı. Vatandaşa ulaşmaya çalıştı. Bu anket de bu anlamda bizi onare etti, motive etti. Bundan sonra da aynı kararlılıkla, ekip anlayışıyla ve çalışma arkadaşlarımızla devam edeceğiz."
ABDÜL BATUR'UN KİTABINDA YAZMAZ
AK Partililer de dahil tüm meclis üyelerini her an bilgilendirdiklerini vurgulayan Başkan Batur, CHP Konak İlçe Başkan Çağrı Gruşçu ve teşkilatın da büyük desteğini gördüklerini söyledi. Batur, "Gençlik kollarındaki arkadaşlarımız, üstlerinde hiçbir parti rozeti olmadan, yardımların dağıtılması konusunda, sadece 'belediyeden geliyoruz' diyerek yardımcı oldular. Onlara da teşekkür ederiz. Yardımlarımız yardım isteyenlere gitmiştir. Hiçbir siyasi görüş, etnik köken, ırk ayrımı Abdül Batur'un kitabında yazmaz zaten. Biz kimin ihtiyacı varsa ona yardımları ulaştırmaya çalıştık. Zaten koronavirüsle birlikte ne yoksulu, ne zengini kaldı. Herkes aynı oldu" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ
Başkan Batur, ilk belediye meclis toplantısının 18 Haziran'da yapılacağını açıklarken, merakla beklenen Gültepe kentsel dönüşüm projesi konusunda da önemli bilgiler verdi. Gültepe planlarının geçmişte kangren haline geldiğini dile getiren Başkan Abdül Batur, şunları söyledi:
"Göreve gelir gelmez 6 ay tüm planları revize ettik. Yaklaşık 300 hektarlık alan ve 15 mahalleyi ilgilendiren Gülktepe planlarını hazırladık. Oradaki vatandaşların en büyük beklentisi bu plan. Çünkü buralarda kişi başına düşen yeşil alan 0,86 metrekare. 1 metrekare bile değil. Bizim yaptığımız planlarda kişi başına yeşil alan 9 metrekare. Yani dünya standartlarında. Sosyal tesis, rekreasyon alanı ve diğer unsurlarıyla tam bir yaşam kenti olacak orası. Sadece bina dikmek değil kentsel dönüşüm. Mühim olan onu sosyal donatı alanlarıyla da desteklemek. Aynı narlıdere'de yaptığımız gibi. Narlıdere'deki metodu orada da uygulayacağız. Temmuz ayındaki büyükşehir belediye meclisi toplantısında kısmetse Gültepe planlarımız tasdiklenmiş olacak. Daha sonra askıya çıkacak, vatandaşlarımız görecek. Parselasyon planları ve sözleşme noktasında 6 aylık süre istiyoruz. Hemen peşinden Beştepe bölgesi var. Bu mahallelerin de revizesini yaptık. Temmuzdaki meclise yetiştirmeye çalışıyoruz. 200 hektarı kapsıyor bu alan da... Biz Konak'ı yenilemeye gelmiştik. 1 yıllık sürede altyapıyı tamamlayacağız. Bundan sonrası kendiliğinden yürür. Üçüncü kademe ise Mersinli ve Yenişehir, Hilal bölgesi olacak. Alan sondajlarına başladık. Ayrıca, Büyükşehir'in Yeşildere ve Ballıkuyu bölgesindeki çalışmaları da sürüyor. Vatandaş rahat olsun. Mahallelere de gidip tek tek anlatacağız. Komşusu değişmeyecek binası değişecek. Komşusu yine Ali efendiyse Ali efendi, Fatma ablaysa Fatma abla olacak. Kahvenelerinin konuşlanacağı yerleri bile düşünüyoruz."
GÖKDELEN SİLÜETİ BOZMAYACAK
Zorlu Holding'in Konak'ın merkezine dikmek istediği gökdelen konusunda ise Batur, "Kentin merkezinde gökdelenlere taviz yok. Estetik kurulu inceliyor. Belli standartlara getirilecek. Hilton otelin yüksekliğini geçecek bir çalışma yapılmış. Bu kentin silüetini estetiğini gerçekten zorluyor. Bizim bu konudaki duruşumuzu herkes biliyor. Burada bir geri adımımız yok. Yatırımlara da karşı duruyor değiliz. 2000'li yıllarda gökdelenlerin yapılacağı yer olarak bir bölge tespit edildi. Alsancak'ta liman arkası, Salhane bölgesi ve Mersinli'ye Bayraklı'ya uzanan şerit. Tüm odalar, belediye hemfikir oldu. Kamu kurumlarından görüş alındı. Yüksek binalar orada yapılacak. Ona diyecek bir şeyimiz yok. Ama kentin ortasında yapılması doğru değil. Keşke daha öncekiler de yapılmasaydı. Ama bu saatten sonra yapılacak bir şey yok... Bu anlayışın karşısındayız.. Belirli bir seviyeye getirip sülieti bozmayacak şekilde inşaatlarını yapacaklar" görüşünü dile getirdi.
TARİHİ PROJE
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kadifekale, Agora ve Kemeraltı üçgeninde yer alacak projeye ilişkin şunları söyledi: "Kadifekale'de 20 bin kişilik tarihi tiyatro ortaya çıkarılıyor. Büyükşehir ve konak belediyesi destekliyor. 2023 hedefimiz var. O güzel değerleri ortaya çıkaracağız. Bu kente turist gelecekse bunları ayağa kaldırmamız, silüeti korumamız lazım.. Tunç başkanla da bu konularda toplanıyoruz. Bir hedefimiz var. Kemeraltı'ndan çıkan bir turist tabela kirliliği, tente kirliliği olmadan, yağmur suyu almamış sokaklardan geçip, Havra Sokağı'ndan geçip Agora'ya ulaşmalı. Oradan da Kadifekale'ye uzanırsa turist 1 gün kalmış olacak. Tüm esnaf, restorancı, hediyelik eşya satanlar bundan faydalanacak. Öbür türlü turist niye gelsin."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |