ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    36,2225
    Dolar
  • Euro
    38,0047
    Euro
  • Altın
    3.361,580
    Altın
  • Bist-100
    9.878,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/16°
    ADANA
  • ANKARA
    3/11°
    ANKARA
  • ANTALYA
    10/16°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/10°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    7/16°
    IZMIR
  • KONYA
    2/10°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
'Sahte içki' operasyonu: 5 gözaltı
'Sahte içki' operasyonu: 5 gözaltı
1.800 TL'ye aldığı ürünü 3 milyon TL'ye satınca kendisi de şaşırdı
1.800 TL'ye aldığı ürünü 3 milyon TL'ye satınca kendisi de şaşırdı
Esenyurt'ta boş arazide erkek cesedi bulundu
Esenyurt'ta boş arazide erkek cesedi bulundu
CHP lideri Özgür Özel kongreyi iptal etmek isteyenlere isyan etti
CHP lideri Özgür Özel kongreyi iptal etmek isteyenlere isyan etti
9 Aralık 2019 Pazartesi - 09:49

Alzheimer riskine karşı müzikli terapi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yüksek Mühendisleri Birliği Derneği İzmir Şubesi üyesi, yaş ortalaması 60 olan 40 müziksever, haftada bir gün buluştukları Türk sanat müziği korosunda klasik eserleri, notasına, sözüne ve makamına uygun olarak seslendiriyor. Farklı mesleklerden emekli olan müzikseverler, hayatlarının ikinci baharında çağın hastalığı alzheimer riskine karşı şarkı söylüyor.

Alzheimer riskine karşı müzikli terapi

İTÜ Yüksek Mühendisleri Birliği Derneği İzmir Şubesi çatısı altında bir araya gelen müzikseverler koro çalışması yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tambur sanatçısı Metin Gülen ve Ege Üniversitesi Konservatuar Bölümü mezunu müzik öğretmeni Gözde Beşli ile birlikte şarkılar söyleyip keyifli vakit geçiren koro üyeleri, ikinci baharın tadını müzikle çıkarıyor. Türk sanat müziğinin koro üyelerine terapi niteliğinde olduğunu söyleyen Gözde Beşli, haftada bir gün buluşup 3 saat çalıştıklarını anlattı. İTÜ'nün ilk mezunlarından olan koro üyelerine zamanla musikiyle ilgilenen farklı meslek kollarından emeklilerin de katıldığını belirten Beşli, "Yaş ortalaması ileri olduğu için, bazılarının Alzheimer gibi endişeleri var. Hem bu hastalığı engellemek hem de keyifli vakit geçirmek için bir araya geldiler. Türk Sanat Müziği öğreniyorlar. Birçoğu müziği hem seviyor hem de bilgi sahibi. Bilimsel kanıtlara göre, şarkı söylemek ve musiki, alzheimer hastalığı için aynı zamanda bir tedavi niteliğinde. Notaları, şarkı sözleri ve makamları akılda tutmaya çalışmak beyni çalıştırıyor ve bu hastalığın engellenmesine katkı sağlıyorlar" dedi. Piyasada çok sayıda amatör koro bulunduğunu ifade eden Beşli, "Bizim farkımız, belli bir repertuvarımız olsa da şarkı aralarında şiir bile okuyoruz. Sohbet ediyoruz. Bir mola bile vermeden keyifli vakit geçiriyoruz" diye konuştu.

Grupta mühendislerin yanı sıra asker emeklisi, terzi gibi çok farklı meslek kollarından üyelerin olduğunu söyleyen tambur sanatçısı Metin Gülen, en yaşlı üyenin 85'inci doğum gününü birlikte kutladıklarını vurguladı. Gülen, "Amacımız hem hoş vakit geçirmek hem de klasik Türk sanat müziği eserlerini birlikte seslendirmek. Müziğimiz çok derin. Sevdiğimiz eserleri terapi niteliğinde okuyoruz ve çok zevk alıyoruz. Buradaki dostlarımızın hiçbiri profesyonel olarak müzikle iç içe olmamış. Ama hepsi çok başarılı" dedi. Koro üyesi 79 yaşındaki İsmet Çavuş, daha önce İTÜ korosunda görev aldığını 3 yıldır İzmir'deki çalışmalara katıldığını söyledi. Çavuş, "Burada hoş vakit geçiriyoruz. Müzik ruhun gıdasıdır. Her hafta cumayı iple çekiyorum. Hoş vakit geçiriyoruz. Hem sohbet ediyor hem de çayımızı içiyoruz" diye konuştu. Emekli memur Müfit Işık da memur emeklisi olduğunu söyleyerek "Bu koronun kurucusu aile dostumdur. Müzik hayatımda hep vardı. Lise yıllarında orkestrada gitar çaldm. İstanbul Türk Müziği Devlet Konservatuarı'ndan mezun oldum. Müziği hiç bırakmadım. Burada güzel vakit geçiriyoruz. Çaldığımızın tadına varıyoruz. Ortaya güzel zamanlar çıkıyor" diye konuştu.

EN GENÇ ÜYE, TORUNLARI YAŞINDA

Müziğin insanları bir araya getiren en önemli unsur olduğunu anlatan Ali Güler "Müzik hayatın gayesi ve kendisidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'musiki hayattır'. Ben burada mutluyum" dedi. Koronun en genç üyesi 28 yaşındaki hipnoterapist Alp Akoğlan da şunları söyledi:

"Bu koroya bir arkadaşımın vesilesiyle katıldım. Çünkü klasik müzik hayranıyım. Ben 28 yaşındayım ve korodaki birçok kişinin torunu yaşındayım. Ama ruhların denkliği bambaşka bir şey. Benim ruhum da bu koroda kendini güvende ve buraya ait hissediyor. Aramızda ciddi yaş farkları var ama anlaşabiliyoruz."

 

Etiketler:
 
Palamut alırken dikkat!
 
Mutluluk örüyorlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palamut alırken dikkat!
Balıkçılar bu yıl ağlarında palamutu çok görebilirken, bazı esnaf, torik ...
İzmir'in gündemindeki isimden açıklama geldi!
Öğrencilerin ihtiyaçları için bağışlanan 400 bin lira ile ailece tatil ...
Girit açıklarında korkutan deprem!
Girit Adası açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Yunan jeti Türk fırkateynine hedef kilitledi!
Ege Denizi üzerinde Yunanistan'ın provokasyonlarına bir yenisi daha eklendi. ...
Trenin üzerine çıkan genç feci şekilde can verdi!
Malatya'da, çıktığı yük treni vagonunun üzerinde elektrik akımına kapılan ...
Arabasıyla yaklaşıp cinsel organını gösterdi!
Ataşehir'de, otomobilinin içerisindeyken yoldan geçen eski basketbolcu ...
 
İzmir'de 216 düzensiz göçmen yakalandı!
İzmir’de, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışan 216 düzensiz göçmen yakalandı.
İzmir'de tuhaf Atatürk heykeli!
İzmir'in Urla İlçesi'ndeki bir kahvaltı mekanında sergilenen rengarenk ...
Devlet tam kadro hafız töreninde! O müdür de oradaydı...
İzmir'de Kestanepazarı Eğitim Kurumları'na bağlı kurslarda eğitimlerini ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 22 19 3 0 57 22 35 60
2 Fenerbahçe 22 17 3 2 57 22 35 54
3 Reeder Samsunspor 23 14 4 5 37 23 14 46
4 ikas Eyüpspor 23 11 7 5 35 21 14 40
5 Beşiktaş 22 10 8 4 33 22 11 38
6 Göztepe 22 10 5 7 40 27 13 35
7 Rams Başakşehir 23 9 6 8 39 31 8 33
8 Kasımpaşa 22 7 10 5 40 42 -2 31
9 Trabzonspor 22 7 8 7 36 26 10 29
10 Gaziantep FK 22 8 5 9 28 30 -2 29
11 Corendon Alanyaspor 23 7 7 9 25 31 -6 28
12 Çaykur Rizespor 22 8 3 11 26 37 -11 27
13 Onvo Antalyaspor 23 7 6 10 26 42 -16 27
14 Tümosan Konyaspor 23 6 6 11 29 37 -8 24
15 Net Global Sivasspor 23 6 5 12 27 39 -12 23
16 Bellona Kayserispor 22 4 9 9 23 42 -19 21
17 Sipay Bodrum FK 23 5 5 13 16 29 -13 20
18 Atakaş Hatayspor 23 2 7 14 24 42 -18 13
19 Adana Demirspor 23 2 3 18 21 54 -33 3
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri