Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na, 6 Şubat günü DHKP-C’li teröristler Pınar Birkoç (23) ve Emrah Yayla (43) silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda yoldan geçen Dilfiraz Karataş adlı vatandaş hayatını kaybetti. 3’ü polis 6 kişi de yaralandı. 2 terörist ise saldırıda yaralanan eski özel harekâtçı polis tarafından vurularak öldürüldü. Saldırının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 48 kişi tutuklanırken, 48 kişi de adli kontrolle serbest kaldı. Başsavcılık koordinesinde İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri saldırının talimatını örgütün sözde merkez komite üyeleri firari şüpheliler Sabancı suikastı tetikçisi Fehriye Erdal ile Zerrin Sarı, Seher Demir ve Musa Aşoğlu’nun verdiğini tespit etti. 4 terörist hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
REHİN ALACAKLARDI
Hürriyet'ten Ayşegül Usta'nın haberine göre; Soruşturma kapsamında tutuklanan şüphelilerin hâkimlik sevk yazısında ise örgüt şemasına yer verildi. Silahlı terör örgütü DHKP-C’nin elebaşıları tarafından verilen talimat doğrultusunda Emrah Yayla ve Pınar Birkoç’un adliyeye silahla girerek yanlarında getirdikleri malzemelerle daha önce duruşma gerekçesiyle içeri giren ve eylem için hazır bekleyen Elif Ersoy, Diyar Ersoy, Necla Birkoç ve Ercan Güneş’in yardımıyla bazı görevlileri rehin almak istedikleri belirtildi. Teröristlerin, terör örgütünden hükümlü Ali Osman Köse ile Ercan Kartal’ın serbest bırakılmasını isteyecekleri öğrenildi.
ŞEHİT SAVCI KİRAZ’IN FAİLLERİ
Hakkında yakalama kararı çıkartılan Zerrin Sarı, Seher Demir ve Musa Aşoğlu’nun isimleri ise 31 Mart 2015’de İstanbul Adalet Sarayı’ndaki odasında DHKP-C terör örgütü üyesi 2 terörist tarafından şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yönelik soruşturmada geçti. Saldırı talimatı verdikleri öne sürülen 9 örgüt yöneticisi arasında yer alan Seher Demir, Zerrin Sarı, Musa Aşoğlu hakkında Mart 2016’da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
BELÇİKA İADE ETMEDİ
DHKP-C silahlı terör örgütünün merkez komite üyesi olduğu öne sürülen Fehriye Erdal’ın ismi ilk kez 9 Ocak 1996’da Levent’teki Sabancı Center’da, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreteri Nilgün Hasefe’nin öldürülmesi ile duyuldu. DHKP-C’nin Bayrampaşa Cezaevi sorumlusu Ercan Kartal’ın talimatı üzerine suikastı gerçekleştiren 3 tetikçiden biri olan Erdal, 1999’da Belçika’nın Knokke kentinde kaldığı apartmanda yangın çıkınca ‘Neşe Yıldırım’ adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalandı. Belçika, Erdal’ın Türkiye’ye iadesine ilişkin talebi o tarihte yasalarda idam cezası olmasını gerekçe göstererek reddetti. Ancak Erdal’ın siyasi sığınma talebini de kabul etmedi. Belçika’da yaklaşık 1 yıl cezaevinde kalan Erdal, ev hapsi aldıktan sonra 2006’da firar etti.
EN ÇOK ARANANLAR LİSTESİNDE
Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Mayıs 2016’da Erdal’ın Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı Belçika’da gıyabında yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, 2017’de Erdal’ı gıyabında 15 yıl hapis ve 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezasına çarptırdı. Erdal, Belçika’da en çok aranan kişiler listesinde yer alıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |