ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,0618
    Dolar
  • Euro
    37,8161
    Euro
  • Altın
    2.798,550
    Altın
  • Bist-100
    9.774,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Yücel: ''Halk bu ekonomik koşullara 3.5 sene daha dayanamaz''
CHP'li Yücel: ''Halk bu ekonomik koşullara 3.5 sene daha dayanamaz''
Müzisyen Umut Emre Aytekin cinayetinde ilk duruşma yapıldı... Sanıkların ifadesi anneyi isyan ettirdi!
Müzisyen Umut Emre Aytekin cinayetinde ilk duruşma yapıldı... Sanıkların ifadesi anneyi isyan ettirdi!
İsrail'den yeni saldırı... Bu sefer telsizler patladı!
İsrail'den yeni saldırı... Bu sefer telsizler patladı!
Engelli kadını istismar ettiler... 7 tutuklama!
Engelli kadını istismar ettiler... 7 tutuklama!
karşıyaka, domates, şenlik,
16 Ağustos 2024 Cuma - 09:29

17 Ağustos'un yıl dönümünde İzmir uyarıları...

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25’inci yıl dönümünde İzmir için hayati uyarılarda bulundu. İzmir genelindeki yaklaşık 903 bin yapının yüzde 36’sının kaçak olduğunu, yüzde 52’sinin ise 1998 öncesi deprem yönetmeliğine göre yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Kozanoğlu, riskli yapıların bir an önce tespit edilerek harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

17 Ağustos un yıl dönümünde İzmir uyarıları...

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. Depremin üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen acılar hiç unutulmadı, 17 Ağustos büyük bir yıkımın tarihi olarak kayıtlara geçti.

İEÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, depremin Türkiye’de kendisini hiç unutturmadığına dikkat çekerek İzmir için önemli uyarılarda bulundu.

DEPREM KARNEMİZ İYİ DEĞİL

Depremden değil, çürük binalardan korkulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kozanoğlu, “30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen, özellikle Bayraklı’da yıkıma ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem, İzmir’in deprem karnesinin iyi olmadığını gösterdi. Kentte önlem alınması gerektiğini açıkça ortaya koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı afet çalışmasına göre kentteki binaların yüzde 36'sı kaçak, yüzde 52'si 1998 öncesi deprem yönetmeliğine göre yapılmış. 1998 sonrası deprem yönetmeliğine göre yapılan binalar ise yüzde 12 seviyesinde. Ben, eski olan tüm binalar risklidir demiyorum. Bunu söylemek bilime aykırıdır. Elbette eski olup çok sağlam binalar da var. Bunları sadece testler sonucunda tespit edebiliriz. Yapı stokunun eski olması, bizim mutlaka harekete geçmemiz ve gerekli kontrolleri yapmamız gerektiğini gösteriyor. Deprem bizi beklemez, ne zaman geleceğini söylemez. Bu konuda zaman kaybetmemeliyiz, tüm paydaşlarla güç birliği içinde çalışmalıyız” diye konuştu.

CAN GÜVENLİĞİNE ODAKLANALIM

Vatandaşların da bu konuda hassas ve bilinçli davranması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kozanoğlu, “Yıl olmuş 2024; biz hala kesilen kolonları, tahrip edilen kirişleri, kaçak çıkılan katları konuşuyoruz. Binaya estetik kaygılarla gereksiz eklemeler yapıyoruz, yapının sistematiğini bozuyoruz. ‘Karot testi binayı zayıflatır’ diyenleri, ‘Benim duvarımı matkap bile zor deliyor, bu binaya bir şey olmaz’ diye düşünenleri görüyoruz. Bunların hepsi yanlış. Karot testi binayı zayıtlatmaz, binanın güvenliği dışarıdan bakılarak ya da duvara vurarak anlaşılmaz. Kolonu kesmek, cinayete teşebbüs etmek demektir. Kentsel dönüşüm sürecinde metrekarelere, bazen bir odaya, salonun büyüklüğüne çok odaklanıyoruz. Bunları düşünmeyelim demiyorum ama bunlara odaklanırken can güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu da unutmayalım” dedi.

SONRADAN EKLEMELERE DİKKAT

Binaya sonradan yapılan eklentilere ve binaların çatı katına yerleştirilen su depolarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kozanoğlu, “Binaya sonradan yapılacak eklemelerin mutlaka mimari projede daha önceden belirlenmesi gerekir. Siz, binanın üzerine su deposu eklenebilecek şekilde mimari projeyi oluşturursanız, mühendis de buna göre bir statik hesaplama yapar. Yani bina, olası bir deprem anında su deposunu da taşıyacak güçte yapılmış olur. Biz ne yapıyoruz? Hiçbir statik hesapta yer almamasına, planlanmamasına rağmen kafamıza göre su deposunu binaya yerleştiriyoruz. Peki, bina yapılırken çatıdaki bu yük hesaplandı mı? Cevap maalesef hayır. İşte tam da bu aşamada sorun başlıyor, sağlam bina bile riske giriyor demektir. Depremlerde yıkılan ya da hasar alan binalarda bu sorunları çok net gördük” diye konuştu.

ZEMİN KÖTÜ DİYE BİNA YIKILMAMALI

Zeminin kötü olmasının yıkım için tek gerekçe olamayacağını da söyleyen Prof. Dr. Kozanoğlu, “Zemine göre projeyi hazırlayıp doğru bir şekilde uygularsanız, binanız depreme dayanır. Zemin kötü de olsa bina sağlam olur. Zemin kötü olduğu için bina yıkıldı diye bir söylemi kabul etmiyorum. Zemini etüt etmek, bilimsel analizleri yapmak bu kadar mı zor? Hep verdiğim bir örnek var; günümüzde 15 katlı gemi yapıyoruz ve bunu suyun üstüne koyuyoruz. Çünkü suyu çok iyi biliyoruz, tanıyoruz. Suyu nasıl tanıyorsak zemini de tanıyıp gerekeni yaparsak binamız hiç hasar almaz. Bunu Kahramanmaraş depreminde de gördük. Demek ki, deprem de zemin de öldürmüyor; eksik ve yanlış yapılan bina öldürüyor” dedi.

 

 
Organize suç örgütü çökertildi!
 
İzmir Büyükşehir'in olimpiyat gururu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organize suç örgütü çökertildi!
Bakan Yerlikaya, Bursa merkezli 2 ilde düzenlenen "Kuyu-18" operasyonlarında ...
İZBAN 30 Ağustos'ta ücretsiz...
İzmir'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda İZBAN ücretsiz olacak. 
Kanlı infaz... 2 kişinin cesedi bulundu!
Muğla’nın Bodrum ilçesinde iki kişi evde silahla vurulmuş halde ölü bulundu.
 
İzmir'de art arda yangınlar...
İzmir'de Karşıyaka Yamanlar Karatepe mevkisindeki orman yangına müdahale ...
Ümit Özdağ hakkında soruşturma başlatıldı!
Adalet Bakanlığı, Ümit Özdağ'ın "Suriye Aile Hukuku kitabının aile mahkemelerine ...
Dilruba’nın tutukluluğuna itiraz!
Sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle İzmir'de tutuklanan Dilruba ...
 
Anneanne ve torununun acı sonu!
Aksaray'da yolun karşısına geçmeye çalışan Selver Karataş (60) ve 2 yaşındaki ...
Soyer: CHP'nin bir genel başkan arayışı yok!
İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkanlığı’na ...
Karşıyaka'da orman yangını...
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ormanlık alandaki yangına müdahale ediliyor.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri