Bornova Belediyesi’nin yanısıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle Ege Üniversitesi tarafından sürdürülen Yeşilova Höyüğü 2018-2019 kazı dönemi tamamlandı. Kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 200 buluntu Bornova Belediyesi’nin İzmir’e kazandırdığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, sergilenen buluntularla ilgili bilgiler verirken, 8000 yıllık bilanço defteri ve İskender dönemine ait gümüş sikke dikkat çekti. Doç. Dr. Derin, höyükte ortaya çıkardıkları işlikte, üretimin nasıl takip ve kontrol edildiğine dair ipuçları veren yöntemleri de tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Derin, üretilen kesici aletlerin bir taş üzerine çentik atılarak takibinin ve kontrolünün yapıldığını, bunun da bugünün bilanço defteri gibi olduğunu söyledi. Höyükten çıkarılan çipura, midye ve vatoz balığı gibi deniz ürünlerinin kalıntılarının da neolitik dönemdeki yaşama ilişkin önemli bilgiler verdiğini dile getirdi.
KAZILAR 12 AY DEVAM ETMELİ
Yeşilova Höyüğü’ndeki kazıların kış döneminde hava şartları nedeniyle durduğunu belirten Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Biz buranın 12 ay çalışmasını arzu ediyoruz. Açık alanların üstlerinin demonte şekilde kapatılarak, kazılara devam edilmesi gerektiğine inanıyorum. 12 aylık bir çalışma düzeni burada 10 yılda elde edilecek gelişmeyi 4-5 yılda elde edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle bu sistemin kurulması konusunda Bornova Belediyesi olarak destek vereceğiz” dedi.
Bornova’nın bir müze kent olmayı fazlasıyla hakettiğini söyleyen Başkan İduğ, “Homeros, Yeşilova Höyüğü ve Bornova Misket Üzümü üç önemli kimlik olarak öne çıkmış. İzmir’de tarih turizmi deyince akla sadece Kadifekale, Agora ve Kemeraltı’nın gelmemesi lazım. Yeşilova Höyüğü’nü ve buradaki kalıntıları da göstermek lazım. Yeşilova Höyüğü’nün hızlı bir şekilde geliştirilerek turizme açılmasını sağlamak en büyük hedefimiz olmalı” diye konuştu.
Kruvaziyer turizminin İzmir için önemine de değinen Başkan İduğ, Efes Şirince odaklı çalışan bu sistemin, içine Homeros’u ve Yeşilova Höyüğü’nü de alacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan İduğ, bunun için de kültür ve turizm bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’ne önemli görevler düştüğünü belirterek, “Biz bu konuda da gereken adımları atmaya hazırız” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |