ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,1008
    Dolar
  • Euro
    43,4851
    Euro
  • Altın
    4.076,870
    Altın
  • Bist-100
    9.317,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/29°
    ADANA
  • ANKARA
    8/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    10/23°
    IZMIR
  • KONYA
    8/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Şakir Paşa setinden acı veda! Yapım amiri Serkan Sükyan son yolculuğuna uğurlandı
Şakir Paşa setinden acı veda! Yapım amiri Serkan Sükyan son yolculuğuna uğurlandı
Ekrem İmamoğlu: Milletimizin TRT'yi cezalandırmasını ve izlemeyerek boykot etmesini diliyorum
Ekrem İmamoğlu: Milletimizin TRT'yi cezalandırmasını ve izlemeyerek boykot etmesini diliyorum
CHP'den 'Yozgat' çıkarması: Özel, traktörle geliyor
CHP'den 'Yozgat' çıkarması: Özel, traktörle geliyor
Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşı Elif Kırav'ı bıçaklayarak öldürdü!
Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşı Elif Kırav'ı bıçaklayarak öldürdü!
12 Şubat 2025 Çarşamba - 12:54

‘Müzik yasağı’nın yürütmesi durdurulmuştu: Gerekçesi açıklandı!

Danıştay 4. Dairesinin, pandemi önlemleri kapsamında alınan ülke genelindeki müzik yayını yasağı saatini gece 01.00’e uzatan İçişleri Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararında, Çevre Kanunu’nda ve ilgili yönetmelikte, ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı, ayrıca İçişleri Bakanlığının müzik yayını yapabilme süresini sınırlama yetkisinin olmadığı tespiti yapıldı.

‘Müzik yasağı’nın yürütmesi durdurulmuştu: Gerekçesi açıklandı!

Türkiye’de koronavirüs önlemleri kapsamında pandemi sürecinde, saat 24.00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati, 10 Mayıs 2022 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesiyle saat 01.00’e uzatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı konuyu, "Pandemide belirlenen müzik yayın yasağı saatinin, yaklaşan yaz mevsimi ve beraberindeki turizm hareketliliğine bağlı olarak uzatılmasına dair talepler Bakanlığımızca, Sağlık Bakanlığınca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca birlikte değerlendirildi ve müzik yayın saati gece 01.00’e kadar uzatıldı" şeklinde açıklamıştı. İçişleri Bakanlığının 10 Mayıs 2022 tarihli genelgesi valiliklere gönderilmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin yanı sıra çok sayıda kişi, "müzik yasağı"na ilişkin genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. İlgezdi, İçişleri Bakanlığı'nın, müzik yasağına ilişkin genelgesinin iptali için açtığı davayı kazandığını duyurdu.

“GENELGE, YETKİ UNSURU BAKIMINDAN HUKUKA AYKIRI”

İlgezdi'nin açtığı davayla ilgili ilk incelemeyi yapan Danıştay 4. Dairesinin, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesinde, müzik yayını yapabilme süresinin ülke genelinde saat 01.00’e kadar uzatılmasını belirleyen dava konusu genelgenin, "yetki unsuru bakımından hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara neden olabileceğinden" yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

Gerekçede, idare hukukunda yetkinin, idareye Anayasa ve yasalarla tanınmış karar alma gücünü ifade ettiği, yetki, yasayla hangi makama verilmişse ancak onun tarafından kullanılacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile davalı bakanlığın görev ve yetkilerinin sıralandığı, bu bölümde, "ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine" ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediği aktarıldı.

Dava konusu işlemde dayanak gösterilen ve işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetilmesi Yönetmeliği’nin, "özellikle nüfusun yoğun olduğu alanlarda, parklarda veya yerleşim bölgelerindeki sessiz alanlarda, açık arazideki sessiz alanlarda, okul, hastane ve diğer gürültüye hassas alanlar da dahil olmak üzere insanların maruz kaldığı çevresel gürültüler ile çevresel titreşime yönelik esas ve usulleri kapsadığı" belirtildi.

Gerekçede, “Söz konusu yönetmelik hükümlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüleceği, yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde alan ve saat sınırlaması belirleme yetkisinin anılan bakanlığın taşra birimleri olan İl Mahalli Çevre Kurullarına ait olduğu, dolayısıyla davalı idarenin ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresini sınırlamaya ilişkin görev ve yetkisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

DAVALI İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR

Öte yandan, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin, dava konusu genelgede belirtilen hükümlerinde de "ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı" vurgulandı.

Karara, davalı İçişleri Bakanlığının itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

 
İkinci el araç piyasasında son durum
 
Ege Yıldız 2025AGROEXPO 2025'te 'suyumuzu koruyalım'' mesajı verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el araç piyasasında son durum
VavaCars, Ocak 2025'te ikinci el araç fiyatlarının sabit kaldığını açıkladı. ...
Uzmanlardan "sarı serum '' uyarısı
Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve halk arasında "sarı serum" adıyla ...
EKPSS yerleştirme sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2025 Engelli Kamu ...
 
81 ilde çapraz denetim
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde kafe ve restoranlarda yeşil dedektörler ...
Alkollü sürücü çocuk parkına uçtu!
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde alkollü sürücünün kullandığı otomobil, direksiyon ...
Adalet Bakanı kurultay soruşturması için Kılıçdaroğlu'nu işaret etti
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özgür Özel'in başkan seçildiği son CHP kurultayına ...
 
Engelli merkezinde korku dolu anlar!
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde özel engelli bakım merkezinde yangın çıktı. ...
Hesap kavgasında öldürüldü
Antalya'da, eğlence mekanında hesabı fazla bulan grup ile çalışanlar arasında ...
Efes Selçuk'ta sürdürülebilir ulaşım için buluştular
Selçuk Kent Konseyi’nin katılımcı ve kapsayıcı bir süreçle düzenlediği ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 30 24 5 1 73 29 44 77
2 Fenerbahçe 29 22 5 2 74 27 47 71
3 Reeder Samsunspor 30 15 6 9 45 36 9 51
4 ikas Eyüpspor 30 14 8 8 48 32 16 50
5 Beşiktaş 29 13 9 7 42 30 12 48
6 Rams Başakşehir 29 13 6 10 47 38 9 45
7 Gaziantep FK 29 12 6 11 39 38 1 42
8 Tümosan Konyaspor 31 11 7 13 38 43 -5 40
9 Onvo Antalyaspor 30 11 7 12 34 53 -19 40
10 Trabzonspor 29 10 9 10 47 36 11 39
11 Göztepe 29 10 9 10 46 37 9 39
12 Kasımpaşa 30 9 12 9 50 54 -4 39
13 Bellona Kayserispor 29 9 9 11 35 46 -11 36
14 Sipay Bodrum FK 31 9 7 15 23 35 -12 34
15 Çaykur Rizespor 29 10 4 15 35 49 -14 34
16 Net Global Sivasspor 30 8 7 15 40 50 -10 31
17 Corendon Alanyaspor 29 8 7 14 32 43 -11 31
18 Atakaş Hatayspor 30 4 7 19 32 57 -25 19
19 Adana Demirspor 29 2 4 23 26 73 -47 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri