Çeyrek asırlık yaşında Türkiye’nin doğal taş ihracatının 77 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri olan Marble İzmir Fuarı, pandeminin izlerini silmek için dünyanın dört bir yanında çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ, bir dünya markası olan Marble İzmir Fuarı’nın değerine değer katmak için ciddi adımlar attı. Marble İzmir’e yeni dönemi başlatan hamlelerin başında ise, Türk doğal taşını Amerikan pazarında hak ettiği değeri kazandırmak geliyor. İşlenmiş üründe en önemli ticaret platformlarından biri olan ve Kuzey Amerika’da otuz yıldır düzenlenen Coverings Fuarı’nda Türk taşı ve Marble İzmir Fuarı’nın tanıtımı, sektöre yeni bir boyut kazandıracak.
Sektörümüze Marble İzmir ile güç vereceğiz
Coverings Fuarı’nda 26. Marble İzmir Fuar’ı tanıtımına büyük önem verdiklerini belirten İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, konteyner ve navlun fiyatlarındaki büyük artışlara rağmen, elde edilen ihracat rakamları nedeniyle sektörün tüm ihracatçılarını kutladığını belirterek; “Biz de sektörümüze Marble İzmir ile güç vereceğiz. Fuarımızı sektör için büyük ve önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Yurt dışında yaptığımız çalışmalar ve Coverings Fuarı özelinde konuşmak gerekirse özellikle Orta Doğu, Arap ülkeleri ve Rusya gibi ülkelerin Türkiye’deki Marble Fuarı’nı tercih edeceği şeklinde öngörülerimiz oluştu. Benzer şekilde Çin, Hindistan ve Brezilya gibi büyük taş üreticisi ülkelerin fuarda bulunmaması önemli bir eksiklikti. Bu ülkelerin taşlarını 26. Marble İzmir Fuarı’nda sergileyebilmesi için görüşmeler yaptık. Burada özellikle yapı malzemecileri, distribütörler, mimarlar ve sektörümüzdeki diğer paydaşlarla görüştük. Sektörümüzün Amerikalı paydaşlarını Marble İzmir’de misafir edebilmek adına yoğun bir çalışma yürüttük. Güçlenen sektörümüze fuarımızla sonuna kadar destek olacağız. Hiçbir firmamız mağdur olmayacak. Çok renkli, heyecanlı, dolu dolu ticaretin olduğu bir fuarı heyecanla bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.
Marble İzmir sektörün markası oldu
Pandemi sürecinde sektör için ve sektörün talebi doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Alıcı, “İZFAŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan bir kamu şirketi. Öncelikli amacı ekonomiyi büyütmek; tüm sektörler için ticarete ve ihracata açılan bir kapı olabilmek. İZFAŞ’ın misyonu bu işten kar etmekten ziyade sektöre, kente ve ülkeye nitelikli ihracat yaptırarak ekonomiyi büyütmek. Burası bir kent koalisyonu, aynı zamanda bir Türkiye koalisyonu…Fuarlarımızda önceliğimiz, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir fuar yapabilmek. Bu bizim kamusal sorumluluğumuz. Tüm kent paydaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Marble İzmir bir marka ve İZFAŞ’ın değil tüm sektörün markası oldu. Sektör canla başla fuarının arkasında” dedi.
Çalışmalar tüm dünyada sürüyor
26. Marble İzmir kapsamında yürütülen çalışmalarda, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Avrupa ülkelerinde temsilcilik faaliyetleri sürüyor. Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Rusya, Çin, İtalya, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinin ticaret ataşeliklerine fuar hakkında bilgilendirme ve iş birliği çağrısı yapıldı. T.C. Ticaret Bakanlığı’nda yurtiçi fuarların desteklenmesi kapsamında alım heyeti başvurusu yapıldı. Türkiye başta olmak üzere 22 farklı ülkede tanıtım çalışmaları sürüyor. Yurt dışında Avrupa ve Uluslararası Doğal Taş Endüstrileri Federasyonu (EUROROCK) ve Amerika Doğal Taş Enstitüsü (NSI) ile alım heyetleri için iş birliği anlaşmalarına imza atıldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, İzmir Ticaret Odası ve Denizli İhracatçılar Birliği kapsamında alım heyeti çalışmaları sürüyor. 26. Marble İzmir; Amerika, Almanya, Birleşik Krallık, Çin ve Uzak Doğu, Fransa, İtalya, Katar, Kuveyt ve Orta Doğu’dan gelecek alım heyetleri ile uluslararası ticareti güçlendirecek.
WSS, dünyaya merhaba dedi
Marble İzmir, dünyadaki tüm sektör temsilcilerini kucaklayan bir oluşumun temelini atıyor. WSS – World Stone Summit (Dünya Taş Zirvesi), taşa dokunan herkese kıtalar arası bir davet sunuyor. Davet kapsamında gerçekleşen webinarın ilk günü dolu dolu bir programla gerçekleşti. “Doğal Taş Sektörünün Fuar Takvimi”, “Doğal Taş Sektöründe Tehditler ve Teknoloji” konularının masaya yatırıldığı oturumlar; 6. Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu ve WONASA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şayakçı’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumlara; FICCI Genel Sekreter Yardımcısı Balvinder Singh, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Iran Stone Expo Organizatörü Mohammad Halajian, CDOS – Taş Geliştirme Merkezi CEO’su Mukul Rastogi, EMIB – Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Bektaş ve Polonya Taş Federasyonu Temsilcisi Dariusz Duda katılarak pandemi sonrası sektörün durumuna ilişkin önemli bilgiler verdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |