Ahmet ERTAN/ÇANAKKALE (Sonkaleİzmir)- Doğa Derneği, Çanakkale Deniz Kuşları Projesi kapsamında, nesilleri tehdit altında olan deniz kuşlarından Yelkovan'ları sayıyor. Bu sayede belirlenecek önemli kuş alanlarına gerekli özen gösterilirse soylarının tükenmesi tehlikesinin önüne geçilebilecek. Çalışmada, Yelkovan kuşlarının üreme zamanı ve dışında açık denizi nasıl kullandıklarına bakılacak. 2 yıl boyunca bu konuyla ilgili bilgi toplamaya devam edilecek. Proje sonunda veriler birleştirip kuş severlerle ve gözlemciler ile yeniden yorumlanacak.
YELKOVAN KUŞLARINI NASIL BİLİRSİNİZ?
"Gün olur alır başımı giderim...
Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda...
Şu ada senin , bu ada benim...
Yelkovan kuşlarının peşi sıra..."
(Şiir: O. Veli - Beste:Z. Livaneli)
Vapurdan attığınız simidi hemen kapan kuşların aksine, simidinizle hiç ilgilenmeyip uzakta kanatları suya değecek kadar denize yakın uçan ve sürü halinde hızlı hızlı kanat çırpan kuşları fark etmişsinizdir. İşte onlar yelkovan kuşları.
Adını yelkovan gibi sürekli hareket etmesinden alan bu kuşlar, özellikle yılın bu dönemlerinde Çanakkale Boğazı’nın da değişmez sakinleri olurlar. Hayatlarının neredeyse tamamını denizde geçirir ve sadece üremek için karaya çıkarlar; bu dönemde de insanların olmadığı ıssız adaları tercih ederler. Vapura bindiğinizde onlara da selam vermeyi unutmayın..
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |