ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,2639
    Dolar
  • Euro
    37,5930
    Euro
  • Altın
    2.916,550
    Altın
  • Bist-100
    9.109,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Okul servisinde korkunç ölüm!
Okul servisinde korkunç ölüm!
Mazhar Alanson'un evlat acısı!
Mazhar Alanson'un evlat acısı!
Babasını öldürüp anne ve kız kardeşini yaraladı!
Babasını öldürüp anne ve kız kardeşini yaraladı!
Duvara sıkıştırıp taciz etti, serbest bırakıldı!
Duvara sıkıştırıp taciz etti, serbest bırakıldı!
4 Ekim 2024 Cuma - 10:51

Balıkesir’in Gömeç Bamyası dünya pazarında...

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tarlada üreticinin elinde kalan ve kilosu 70 liradan satılan Gömeç bamyasını 90 liradan alarak markalaşma sürecini başlattı. Kurutularak bamya cipsine dönüştürülen ürünler 41 dolardan dünya pazarına açıldı. Burhaniye’de bamya kurutma fabrikasını ziyaret ederek üretim sürecini yakından takip eden Başkan Akın, “Türkiye’ye örnek bir projeyi Balıkesir’den hayata geçirdik” dedi.

Balıkesir’in Gömeç Bamyası dünya pazarında...

Göreve gelir gelmez Çiftçi Destek Programı’nı başlatarak üreticinin sofrasındaki ekmeği büyütmek için harekete geçen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Gömeç’te tarlada kalan ve kilosu 70 liradan satılan bamyaları 90 liradan satın alarak bamya cipsine dönüştürmeye başlamıştı. Bu girişim sonucu üreticilerin kazancının artmasıyla birlikte ürünün katma değeri de yükseldi. Gömeç bamyasını markalaştırarak Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarında 41 dolardan satan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi örnek bir çalışmaya da imza attı. Tarlada başlayıp sofralara yansıyan krizin etkilerini en aza indirmekte kararlı olduklarını dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın, bamya cipslerinin Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarına kadar ulaştığına dikkat çekti. Bamya kurutma fabrikasını ziyaret ederek üretim süreciyle ilgili çalışmaları inceleyen Başkan Akın, projeyle birlikte bölgede kadın istihdamını da artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.


“ÇİFTÇİMİZ YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİNİN ALTINDA EZİLİYOR”

Balıkesir’in tarım ve hayvancılık potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Başkan Akın, “Balıkesir’imiz, çok geniş coğrafyasıyla büyük potansiyele sahip bir ilimiz, büyükşehrimiz. Baktığınız zaman 15 bin kilometrekareye yakın bir alandayız. Yani İstanbul’un neredeyse üç misli büyüklüğünde bir alan. Bunun avantajları da var, dezavantajları da var. Şehrimizin potansiyelini değerlendirmek için de biz mücadele ediyoruz. Bu da bizim görevimiz. Balıkesir, tarımın ve hayvancılığın potansiyelinin çok yüksek olduğu bir nokta. Ancak yıllardır maalesef çiftçimiz yüksek girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Bu girdi maliyetlerinin yüksekliğinden ve pazarla buluşamamasından dolayı maalesef ürününü, ürettiği fiyatın altında satmak zorunda kalıyor. Biz de bunu oturduk, çalıştık. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Şirketimiz var. Sırf bunlar için kurulmuş bir şirket. Planlama olmadan hiçbir şeyin başarılı olmayacağını bildiğimiz için çalışıyoruz. Nedir? Burada en büyük sıkıntı plansızlık. Girdi maliyetlerinin artması, tarım arazilerinin tahrip edilmesi, üretimde dışa bağımlılık, pazar sorunu ve iklim krizi… Bunlar birleştiği zaman hemşehrilerime, çiftçilerimize maalesef girdi maliyetleri yüksek bir zarar ortamı oluşuyor. Biz de bunu kabullenemiyoruz” dedi.


“TOPRAKTA ÜRETENİN KAZANMASI LAZIM”

Üreticinin alın terinin karşılığını alması gerektiğini söyleyen Başkan Akın, “Ben bu memleketin bir evladı olarak toprakta üretenin kazanmasının gerektiğine sonuna kadar inanıyorum. Üretiyorlar ama bu sıkıntılardan dolayı hem zarar ediyor hem de satış konusunda sıkıntıları oluyor ve çiftçimiz maalesef toprağını terk ediyor. Yani baktığımız zaman Türkiye’nin her yerinde, Balıkesir’de de bu böyle. Artık çiftçilik terk ediliyor, hayvancılık terk ediliyor. O bölgelerde hep yaşlı nüfuslar kalmış. Yeni nesiller bu işe maalesef sıcak bakmıyor. Biz de tarıma destek programı açıklayalım dedik ve bunun üzerine işin uzmanları, mühendisler, belediyemizdeki personellerimiz ile Balıkesir Planlama ve Kalkınma Şirketimizin önderliğinde bir çalışma başlattık. Dedik ki öncelik olarak Türkiye’de bamya üretiminde 2. sırada olan Balıkesir’imizde biz bunu bamyadan başlattık. Aslında bakarsanız en zor ürünlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLDÜ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiftçi Destek Programı sayesinde çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade eden Başkan Akın, “Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya yetişiyor. Bunun 3 bin 800 dekarlık kısmı, yani yüzde 52’si Gömeç’te. Gömeç, bamya üretiminde Balıkesir’imizin birinci sırasında. Bu kapsamda geldik, araştırdık. Bunun coğrafi işaret alması için de başvuruda bulunduk. Çiftçimiz bunu 70 liraya satamıyor. Çalıştığı pazarı araştırdık, sistemleri ortaya koyduk ve biz dedik ki bunu 90 liraya peşin parayla alıyoruz. Böyle olunca çiftçimizin yüzü güldü ve bunların hepsini topladık” dedi.

"GÖMEÇ BAMYASI AMERİKA, İNGİLTERE VE AVRUPA PAZARINDA YERİNİ ALDI"

Bamya cipslerinin Avrupa, İngiltere ve Amerika’da satış noktalarına ulaştığını belirten Başkan Akın, “Bamyaları üreticimizden satın aldık ve biz bunu 70 liraya satılamayan ürünü 90 liraya aldık, Amerika’ya, İngiltere’ye satacağız dedik. Tabii bu baktığınız zaman kolay bir iş değil. Ama bu ürün şu anda Amerika, İngiltere ve Avrupa’da satış noktalarına ulaşıyor. Yani biz üreticiden aldığımız ürünün tamamını satmış durumdayız. Bir sonraki süreçte de yine bunun üretimi için anlaşmalarımızı yapacağız. Kırmızı meyvelerle ilgili satın alma garantilerini hayata geçiriyoruz. Seçim sürecinde de söylemiştim, satın alma garantisi vereceğiz ama şöyle; planladığımız ürünler. Çünkü planlanmayan hiçbir şeyin sonunda kâr olmuyor, hep zarar ziyan oluyor. Planlıyoruz. Planlayınca hem çiftçimiz kazanıyor hem oradaki annelerimiz, babalarımız kazanıyor. Biz bu şekilde de yola çıktık, güzel de gidiyor. Önümüzdeki planımızı yaptık. Bu bizim birinci ürünümüz; ardından diğer ürünlerimiz de sırayla gelecek. Mesela özellikle nohut var. Onun da satın almasını garanti edip bir şekilde üreticilerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

“SÖZLEŞMELİ TARIMI BAŞLATIYORUZ”

Üreticilerin kazancının artması ve tarımın yerelden gelişmeye başlaması için planlı bir çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Akın, “Sözleşmeli tarımı başlatıyoruz. Bu konuyla ilgili şirketlerimize üreticilerimize talimatlarımızı verdik. Yani ürünü katma değeri yüksek hale getirip, Balıkesir’i de bu işin merkezi haline getirip Türkiye’ye örnek bir projeyi Balıkesir’den hayata geçirip başlattık” dedi.

“ANNELERİMİZ, ABLALARIMIZ, KIZ KARDEŞLERİMİZ ALIN TERLERİNİN KARŞILIĞINI ALACAK”

Projeyle birlikte kadın istihdamının da artacağına dikkat çeken Başkan Akın, “Bu konudan büyük bir mutluluk duyuyoruz. ‘Kadın eli Balıkesir’in her noktasına değecek’ diye bir çalışma yaptık. Bu sadece üretimde değil ki, çiftçilikte en çok mücadele veren, toprakta çalışan, uğraşan bizim annelerimiz, ablalarımız, kız kardeşlerimiz. Onların da alın terinin karşılığını almaları lazım. Onların evlatları olarak hem Balıkesir’e hem de Türkiye’ye örnek projeyi başlattık. Hatta sonuca da getirdik” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ ÇOK İYİ OLDU”

Bamya kurutma süreciyle ilgili bilgi veren Ayşegül Solak “İlk önce bamya geliyor. Mühendislerimiz ile birlikte hammadde kabulden ürünü alarak ayıklamasını yapıyoruz. Temizledikten sonra yıkamasını yapıyoruz, kasalıyoruz. -40’ta şokluyoruz onları. Daha sonra -18’e alıp tepsilere diziyoruz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin projesini çok beğendiğini söyleyen Huriye Yılmaz “Benim babam bamya üreticisi. Bamya çok zor, zahmetli bir iş. Toplarken elleri filan deliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği çok iyi oldu. Çiftçi normalde kazanamıyor, bu destek çok iyi oldu” diye konuştu.

 
Göztepe'nin konuğu Sivasspor...
 
Başkan Tugay'dan Aliağa liman bölgesinde inceleme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'nın 5 yıllık hizmet rotasına onay...
Buca’nın beş yıllık hizmet rotasını belirleyecek 2025 – 2029 Dönemi Stratejik ...
Karşıyaka’da ‘ileri yaş’ için örnek iş birliği sürüyor
Karşıyaka Belediyesi; Gündüz Yaşam Merkezi ve 3. Yaş Üniversitesi gibi ...
Başkan Yiğit: Can dostları yaşatma derdindeyiz
Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle Balçova Belediyesi Veteriner İşleri ...
 
Karabağlar patili dostlar için buluşuyor
Karabağlar Belediyesi, hayvan sağlığı merkezinde barınan can dostlarımızı ...
Başkan Eşki’den bal hasadı...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler ...
Bornova Belediyesi’nde yangın tatbikatı...
Bornova Belediyesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ...
 
Başkan Sengel'den KYK'ya çağrı... "Yurt için iki araziyi vermeye hazırız"
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Konaklı minikler hem eğlendi hem öğrendi
Konak Belediyesi’nin Beştepeler Sosyal Tesisleri içinde okul öncesi çocuklara ...
Tugay: Dünyanın her yerinden akıllı şehir teknolojilerini araştırıyoruz!
Vizyon 100 Heyeti tarafından düzenlenen 6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi'nin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri